Het land Argentinië is voor veel Nederlanders het land van Koningin Maxima, de tango en de geweldige biefstukken. Met een oppervlakte van maar liefst 2.780.400 km² is dit het grootste Spaanstalige land ter wereld. Gelegen in het zuiden van Zuid-Amerika tussen het Andesgebergte en de zuidelijke Atlantische Oceaan, grenst het aan Uruguay, Brazilië, Paraguay, Bolivia en Chili.

Naast het vaste land claimt Argentinië ook de eilandengroep onder gezag van het Verenigd Koninkrijk en een deel van Antarctica; de Falklandeilanden (Argentijnen noemen ze overigens ‘Islas Malvinas’), Zuid-Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden.

Argentinië telde in 2017 circa 44,3 miljoen inwoners, waarvan 92% in de steden woont. Alleen al in de provincie Buenos Aires wonen meer dan 16 miljoen inwoners wat bijna de helft van het totaal is. Andere grote stedelijke clusters zijn Córdoba, La Matanza en Rosario met eromheen een aantal villas (krottenwijken) alhoewel dat in Argentinië een stuk minder is dan overige Latijns-Amerikaanse landen. Al met al is het dunst bevolkte gebied van Argentinië logischerwijs Patagonië, waar slechts 1% van de bevolking woont.

Weer en klimaat in Argentinië

Het weer en klimaat verschilt van regio tot regio. Door de enorme omvang van het land en de vele verschillende landschapsvormen zijn er diverse klimaten in het land te vinden, die vervolgens weer zijn onder te verdelen in vele microklimaten.

Terwijl er in het noorden een subtropisch klimaat is, bijvoorbeeld in het deel waar je de Iguazu watervallen vindt, vind je elders een steppeklimaat, woestijnklimaat of zelfs een toendraklimaat. Lees meer over het weer en klimaat in Argentinië.