De munteenheid van Argentinië is de Argentijnse peso (ARS) die met het dollarteken $ aangeduid wordt. Van de Argentijnse peso zijn de munten 1, 5, 10, 25, 50 centavo(s) en 1, 2 peso(s) beschikbaar. Het papiergeld is beschikbaar in bankbiljetten van 2, 5, 10, 20, 50, 100 en 500 peso.

Door behoorlijke schommelingen in de koers is de Argentijnse munteenheid in Nederland niet te verkrijgen. Dit is ook niet persé nodig, aangezien pinnen met een Nederlandse bankpas in bijna het gehele land mogelijk is. Let er wel op dat vaak transactiekosten zijn van rond de 10% bij het opnemen van geld. De geldautomaten van het Banelco-netwerk zijn op de meeste plekken vindbaar en zijn aangesloten op de Cirrus- en Maestro-netwerken.

 

Vergeet echter niet de bankpas op wereldstand te zetten aangezien het niet vanzelfsprekend is dat buiten Europa gepind kan worden. Meestal is er een opnamelimiet van €300 per keer, het is ook mogelijk om via ‘transferwise’ geld te sturen en die op te halen in de daarvoor bestemde zaken (in Buenos Aires). Daarnaast is het altijd handig om een creditcard mee te nemen en sowieso altijd cash op zak te hebben. Het is namelijk vooral in de winkels buiten de grote steden niet mogelijk om met kaart te betalen.

 

Instabiele valuta

 

Tot 2008 was de Argentijnse munteenheid stabiel ten opzichte van de Amerikaanse Dollar in een verhouding van 3:1 (Peso:Dollar). Daarna ging het met de Peso snel bergafwaarts en in 2014 was de verhouding nog maar 8:1.

In 2015 stond de premier toe om Pesos vrij in te wisselen tegen Dollars en maakte de munt een vrije val, alleen op de eerste dag al verloor de Peso een derde van zijn waarde. De rente steeg gigantisch en uiteindelijk moest het land aankloppen bij het Internationaal Monetair Fonds voor een lening van 50 miljard dollar.