De voertaal in Argentinië is Spaans, oftewel Castiliaans zoals het in Zuid-Amerika genoemd word. Maar wanneer je redelijk het ‘normale’ Spaans denkt te spreken en je reist af naar Argentinië, moet je waarschijnlijk opnieuw beginnen. Het accent, de woorden, de uitspraak en snelheid van het Argentijns Spaans is heel wat anders dan je gewend bent uit andere Spaanstalige landen.

De taal met name in de grote steden heeft veel Europese invloeden, maar ook verschilt het accent per provincie of soms zelfs per stad. De grootste afwijking van het Argentijns Spaans is dat ze alle Y’s en dubbele L uitspreken als SJH. Mocht je met een Argentijn in gesprek komen zal je dit ongetwijfeld te horen krijgen. Een voorbeeld daarvan is ‘de straat’, wat in het Spaans is ‘la calle’, maar in het Argentijns spreek je het uit als ‘la casjhe’.

In het schema hieronder heb je een paar woorden die veel gebruikt worden in de voertaal van Argentinië en afwijken van het originele Spaans:

Nederlands Spaans Argentijns
Jij Vos
Bent Eres Sos
Heel goed Muy bien Re bien
Vader Padre Viejo
Serieus?! En serio?! Posta?!

De Argentijnen praten net als de Italianen ook veel met hun handen, ze hebben dan ook meerdere handgebaren die iets anders betekenen dan in Nederland. Let erop wat voor handgebaren je gebruikt aangezien het iets compleet anders kan betekenen in dit geval. Een voorbeeld is de pink en wijsvinger omhoog tijdens hardrockconcerten, waar het geldt als de hoorns van de duivel. Echter in Argentinië als je hetzelfde handgebaar maakt, zeg je tegen iemand dat zijn vrouw hem bedriegt. Vanwege de Italiaanse immigranten hebben veel Argentijnen een Italiaanse achtergrond en is het op sommige plekken mogelijk dat je Italiaans hoort. Veel inwoners van Buenos Aires hebben dan ook een hoorbaar Italiaans accent.

Argentinië is een van de weinige landen in Zuid-Amerika waar de kennis van Engels redelijk goed is, met name in de provincie Buenos Aires. Niet op het niveau van Noord-Europese landen maar beter dan de rest van Zuid-Amerika. Hier kan je dus ook bijna overal terecht met Engels!

Als  laatste zijn er nog een paar Indiaanse gemeenschappen die hun eigen taal behouden hebben, waarvan de twee belangrijkste het Guaraní en Quechua zijn.

Handige woordjes en zinnetjes

Ondanks de meeste Argentijnen op de meeste plekken redelijk goed Engels praten kan het toch altijd handig zijn om de basics van het Spaans te kennen. Onthoud hierbij dat de j in het Spaans meer uitgesproken wordt als een g! Houdt er ook rekening mee dat per provincie en soms zelfs per stad het accent en de gebruikte woorden veranderen.

Nederlands Spaans
Hallo! Hola!
Welkom Bienvenidos
Goedemorgen Buenos días
Goedemiddag Buenas tardes
Goedenavond Buenas noches