Iedereen is welbekend met het fascinerende Noorderlicht dat voorkomt op het noordelijk halfrond. Laat het zuidelijk halfrond nou ook zijn eigen buitenaardse verschijnsel hebben; het Zuiderlicht. In principe is het Zuiderlicht in Argentinië gelijk aan het Noorderlicht, alleen dan komt het voor op het zuidelijk halfrond. Dit lichtverschijnsel wordt net als het Noorderlicht veroorzaakt door magnetische wrijving van elektrisch geladen deeltjes van de zon die de atmosfeer van de aarde binnenkomen waarbij energie vrijkomt.

Het Zuiderlicht in Argentinië is het beste waar te nemen tijdens onze zomer, de wintermaanden op het zuidelijk halfrond. Tussen maart en september heb je de meeste kans om het licht te kunnen spotten, al zijn er regelmatig wolkenvelden die het uitzicht verpesten. Het is belangrijk dat er geen lichtvervuiling is op de plek waar je wilt gaan spotten en het moet een heldere nacht zijn. Een van de beste plekken om dit fenomeen te bewonderen is Antarctica maar uiteraard is het uiterste zuiden (Ushuaia) van Argentinië ook geschikt.

 

Hoe zuidelijker hoe beter

Natuurlijk geldt bij de Aurora Borealis dat hoe noordelijker je bent, hoe beter het Noorderlicht te zien is. Datzelfde geldt voor het Zuiderlicht in Argentinië, hoe zuidelijker, hoe beter.

Aangezien Argentinië een enorm en langgerekt land is van noord naar zuid, kan je in Midden- of Noord-Argentinië geen zuiderlicht zien.

Het best is de Aurora Australis te zien bij de Zuidpool en daarvoor moet je dan een reis naar Antarctica boeken, of een combinatiereis met Argentinië maken.

De Aurora Australis bewonderen in Patagonië is de beste optie als je niet bereid bent naar de Zuidpool te reizen. Het best kan je dan naar Ushuaia reizen, helemaal in het uiterste zuiden van Patagonië, waar je het dichtst bij de Zuidpool bent op het vasteland van Zuid-Amerika.