Het is lastig te zeggen welke watervallen de grootste zijn van de wereld, omdat iedere waterval een eigen record heeft. De ene is de langste, de andere de hoogste, de andere de diepste.. De Iguazú Falls (Iguazu-watervallen) behoren in ieder geval tot de grootste watervallen in de wereld.

De Iguazú Falls, gelegen op de grens van Argentinië, Brazilië en Paraguay storten met 275 kleine watervallen en een breedte van 2700 meter in de Paraná-rivier. Een verbazingwekkend en prachtig natuurspektakel! De naam Iguazú is afgeleid van de Guaraní woorden í (water) en guazu (groot).

Een optimale beleving is mogelijk doordat de watervallen goed te bezoeken zijn van zowel de Argentijnse (2/3e) als de Braziliaanse (1/3e) zijde. Het subtropische regenwoud om de watervallen heen is tevens ook enorm interessant om te bezoeken. De flora en fauna is exotisch en beschikt over meer dan 2700 plantensoorten en dieren. Denk hierbij aan otters, miereneters, herten, lizards, tapirs, kaaimannen, verschillende vogelsoorten, jaguars en andere katachtigen.

Argentijnse zijde

Vanuit de Argentijnse zijde van de Iguazú Falls is het mogelijk om over de watervallen heen te lopen en een idee te krijgen hoe het water de diepte in verdwijnt. Het enige wat je hoort is het oorverdovende geluid van een bulderende watermassa. Het eindstation van de trein aan de Argentijnse kant leid via een houten loopbrug naar het platform boven de Garganta del Diablo ofwel Devil’s Troath. Tevens is dit de meest indrukwekkende waterval. De Argentijnse kant wordt overigens prachtiger ervaren dan de Braziliaanse kant. Dit is zo omdat het van dichterbij bezocht kan worden.

 

Braziliaanse zijde

De Braziliaanse zijde bied net een andere belevenis. Daar heb je namelijk een prachtig panoramisch uitzicht over de watervallen maar is er geen mogelijkheid om erboven te lopen of staan. Deze zijde is makkelijk te bereiken vanuit Argentinië. Let er echter wel op dat je aan de grens je paspoort moet laten stempelen en soms een visum nodig is.

Bekijk deze video voor een impressie van de watervallen.