• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Flora en Fauna Argentinië

Natuur en wildlife in Argentinië
|

Argentinië is een immens groot land en door de verschillende klimaatzones die voorkomen is ook de flora en fauna in Argentinië enorm veelzijdig. Van subtropische vegetatie en cactussen in het noorden, eindeloze steppes ten oosten van het Andesgebergte tot aan barre graslanden in het uiterste zuiden van Patagonië.

Logischerwijs vind je ook een grotere biodiversiteit van dieren in het laagland dan in de hooglanden. Denk hierbij aan bevers, zalmen, zeeleeuwen, poema’s, wilde lama’s, de guanaco, poedoe, diverse hazensoorten, jakhalsvossen en talloze vogelsoorten. Langs de kusten vind je een grote hoeveelheid vogelkolonies, walvissen, orka’s en zeeleeuwen.

Zuidelijk Argentinië

Patagonië

De overgangszone tussen het oerwoud van Chaco en de Patagonische steppe liggen in de regio’s Rio Negro en Chubut. Het noorden van Patagonië bestaat vooral uit gebieden met weides, struiken en onvolgroeide bomen. In centraal Patagonië verandert de vegetatie en vertoont het eigenschappen van de vegetatie op de steppen. Zo worden de weides minder en bossen van jarilla bomen komen dan tevoorschijn.

 

Door het excessieve grazen van geiten en schapen en het kappen van struiken voor hout begint deze regio meer woestijnvorming te ontwikkelen. Tevens is het een enorm probleem in de regio omdat het terugwinnen van de grond die kwijtgeraakt is lang duurt. Daarnaast verandert de productie activiteiten van de inwoners. Daarbij hebben de vulkanische assen bijgedragen aan het probleem doordat het gebied bezaait was met de as.

 

Doordat het grootste deel van Patagonië in de schaduw van het Andesgebergte ligt betekent het dat er weinig regen voorkomt en de meeste gebieden droog zijn. De flora in dit gebied bestaat voornamelijk uit struikgewassen en planten die bestemd zijn voor de droge omstandigheden. Het landschap en de grond is hard en rotsachtig waardoor grootschalige landbouw onmogelijk is. Tevens zijn in het uiterste westen van Patagonië naaldbossen te vinden.

 

Fauna

Makkelijk te spotten karakteristieke dieren van de fauna in Argentinië zijn de vos, wilde katten en stinkdieren. Maar ook de bedreigde Patagonische haas, gordeldieren, Patagonische struisvogel en martinetas (patrijsvogel). In het Andesgebergte zijn de unieke soorten hert vrijwel uitgestorven vandaag de dag. Echter zijn er in de Andeaanse rivieren vele geïmporteerde vissoorten te vinden zoals zalm en forel. In de hoge delen van de Andes kunnen ook condors gezien worden die om de bergtoppen heenvliegen. Deze kunnen tot 5000 meter hoogte in leven blijven.

 

Westelijk Argentinië

Het merengebied

Het merengebied gelegen in het westen van Argentinië offert een groot aantal nationale parken aan waar menig natuurliefhebber enthousiast van word. De flora en fauna in dit gebied is overweldigend en bestaat uit verschillende soorten loof- en naaldbomen. Zoals de coihue en canelo maar ook bomen die wel 3000 jaar oud en bijna uitgestorven zijn vanwege de kwaliteit van het hout. Daarnaast is er ook de primitieve araucaria conifeer te vinden en andere coniferen zoals de cipres en de lariks die maar tot 1000 meter hoogte groeien. Een andere zeldzame boomsoort die in dit gebied voorkomt is de arrayán boom die nog maar op enige plaatsen ter wereld groeit. In het zuiden van het merengebied ligt een nationaal park voor de alerce naaldboom die meer dan 2000 jaar oud worden.

 

Verder zijn de bossen, kleine struiken, bloemen, vruchten en andere plantensoorten maar ook de champignon genaamd Llao Llao in overvloed beschikbaar. De bossen in deze omgeving zitten vol met typische dieren van de fauna in Argentinië. Denk hierbij aan enkele hertensoorten, de wilde huiña kat en de zeldzame kleine poedoe. De meest opvallende vogels die hier voorkomen is de carpintero cabeza roja, een spechtensoort met een rood hoofd, Patagonische lijster en de kolibrie (picaflor austral). Verder zitten de vele meren en rivieren vol met zalm en forel.

Noordelijk Argentinië

In de richting van Brazilië verandert de vegetatie aanzienlijk naar subtropische bossen. Hierbij komen ook palmen, ceders, lapacho’s, araucaria’s, yerba-mate struiken, palo rosa en pino paraná. Hier leeft nogal exotische fauna zoals toekans, tapirs, kolibries, apen, vele kikkersoorten en prachtige gekleurde vlinders. Meer naar het zuiden langs de vele rivieren groeien enorme varens. Maar ook volgt een moeras- en watergebied waar de irupé waterlelie voorkomt. De fauna in Argentinië bestaat in dit deel uit krokodillen, schildpadden, bevers en reigers. Maar ook het waterzwijn, navelzwijn, brilbeer, brulaap en de kuifhoenderkoet (chajá). De moerassen van de vrij noordelijke provincie Corrientes zijn rijk aan slangen. Deze slangen zijn bijvoorbeeld de gevreesde ratelslang en de jarará.

Argentinië reizen

Bekijk hier ons aanbod

Inspiratie

We are Creating Stories
W-route Torres del Paine Nationaal Park, Chili
Chili | Argentinië
5 Mooiste wandelroutes van Patagonië
In dit blog zetten we de 5 mooiste wandelroutes van Patagonië voor je op een rijtje.
Patagonië
Argentinië | Chili
Highlights van Patagonië
Dit deel van Zuid-Amerika beslaat een groot deel van Argentinië en Chili en strekt zich uit over een oppervlakte van maar liefst een miljoen vierkante kilometer, zo’n 23 keer de oppervlakte van Nederland.
Ruta 40
Argentinië
Highlights Ruta 40 in Argentinië
Niet alleen is Ruta 40 één van de langste wegen ter wereld, het is ook één van de spectaculairste. Voor het grootste deel is de weg geasfalteerd, behalve het zuidelijke deel dat zeer dunbevolkt is. Daar kan het zo maar dat je 100 kilometer lang niemand tegenkomt. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een deel van de totale route af te leggen.
Los Glaciares Nationaal park, Argentinië
Argentinië
Los Glaciares Nationaal Park

In het park vind je Magelhaense subpolaire bossen en Patagonische steppes. Sinds 1981 heeft het park een vermelding op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Monte Fitz Roy
Argentinië | Chili
Monte Fitz Roy
De bergpiek ligt echter exact op de grens tussen Argentinië en Chili. Vernoemd naar de kapitein Robert Fitz Roy is de berg in het park van Los Glaciares. Hij was een Engelse marine-officier die dienst deed aan boord van de HMS Beagle, de boot van Charles Darwin’s beroemde reis.

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.8

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Julianne de Vink Specialisme: Chili / Argentinië
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
In Argentinië heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de zomertijd is het 5 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens de wintertijd is het 4 uur vroeger dan in Nederland.
Voor een reis naar Argentinië dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort, die nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst. Voor Argentinië heb je alleen een visum nodig wanneer je langer dan 3 maanden in Argentinië verblijft. Lees hier meer over reisdocumenten in Argentinië.
In Argentinië betaal je met de Argentijnse peso. Deze wordt met een dollarteken aangeduid. Lees hier meer over de munteenheid in Argentinië.
De beste periode om af te reizen naar Argentinië is tijdens de Argentijnse zomermaanden december t/m februari. Lees hier meer over de beste reistijd.
Het weer in Argentinië is per regio verschillend. Zo heb je in het noordoosten van Argentinië te maken met een subtropisch klimaat waarbij de temperaturen in de zomer kunnen oplopen tot 40 graden. In de winter is de gemiddelde temperatuur 12 graden. In het midden van Argentinië is de gemiddelde temperatuur het gehele jaar zo rond de 20 graden. In het zuiden is de gemiddelde temperatuur in de zomer rond de 22 graden en in de winter rond de 5 graden. Lees hier meer over het weer en klimaat in Argentinië
Argentinië is een land met vele landschappen. Een reis naar Argentinië is heel divers en veelbelovend. Zo kan je in het noorden van Argentinië het subtropische regenwoud gaan ontdekken. De ongerepte natuur van Patagonië gaan bewonderen in het zuiden. Of ga de cultuur ontdekken in Buenos Aires. Er valt genoeg te beleven in het grootste Spaanse sprekende land.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge