De Argentijnse keuken staat wereldwijd bekend om de heerlijke vleesgerechten. Per hoofd van de bevolking hebben ze de grootste consumptie van rood vlees ter wereld. Rundvlees is een prominent onderdeel van de Argentijnse maaltijd en staat bekend om zijn voortreffelijke kwaliteit. De geliefde weekendbesteding van Argentijnen is het eten van gegrild vlees (asado) op de Argentijnse BBQ (parrilla). Sociale events met familie en/of vrienden zijn daarom vaak georganiseerd rondom eten.

Naast het vele vlees is er ook vis verkrijgbaar, met enorm hoge prijzen aangezien de meeste visvangst geëxporteerd wordt. Daarnaast is de riviervis in het midden en noorden van Argentinië niet zo lekker als vis uit de zee die alleen in Patagonië verkrijgbaar is. Verder is de Argentijnse wijn malbec onmisbaar bij de asado, en is de Argentijnse wijnbouw veruit de grootste buiten Europa. De stad Mendoza levert maar liefst 70% van alle wijnproductie van het land, echter wordt uiteindelijk het grotendeel van de wijn in het land zelf geconsumeerd.

Gerechten uit de Argentijnse keuken

Alfajores

Deze zoete koeken zal je ongetwijfeld tegenkomen bij elke kiosk, supermarkt of winkel. De originele alfajor is gemaakt door twee zachte maïzena koekjes op elkaar te plakken en er een laag dulce de leche tussen te smeren. Aan de buitenkant zit er vaak chocolade omheen, er zijn dan ook ontelbaar veel soorten te vinden in de supermarkten. De beste alfajores zijn echter van de bakker of te vinden in de provincie Mendoza.

Arroz con leche

Dit gerecht wordt voornamelijk als toetje of met koud weer gegeten, in de supermarkt heb je kant-en-klare versies maar zelf maken is altijd het beste. Ook dit is een vrij simpel recept van melk, boter, rijst, eigeel, crème en suiker. Kook de melk en gooi er niet veel later de rijst en boter bij, laat het 20 minuten sudderen, roer de overige ingrediënten erdoorheen en klaar!

Polenta
Binnen de Argentijnse keuken is Polenta een wintergerecht, het zijn maïskorrels die snel klaargemaakt worden met kokend water. Het lijkt op couscous maar wanneer het klaargemaakt is lijkt de structuur meer op aardappelpuree. Op de Argentijnse manier wordt er queso cremoso (roomkaas) of melk aan toegevoegd voor extra smaak en om het smeuïg te maken.

Guiso / Puchero

De puchero is eigenlijk gewoon een stoofpot, die veel in de winter gegeten wordt. Het is klaargemaakt door rundvlees (soort naar wens) te koken met kip, maïskolven, pompoen, wortel, aardappel, ui, zoete aardappel en verse kruiden naar wens toe te voegen. De guiso is ook een stoofpot maar is gemaakt met net wat andere ingrediënten. De guiso bestaat uit linzen, pasta of rijst, aardappel, wortel, maïs, rundvlees of kip, pompoen, tomatenpuree en verse kruiden naar wens.

Tortas Fritas

Deze gefrituurde pannenkoekjes zijn een traditie die worden gegeten als het regent, uiteraard bij de mate. Het originele recept bestaat uit deegmeel, water en zout, waar bij het moderne recept soms olie, boter of eieren toegevoegd worden. De pannenkoekjes worden gefrituurd in varkensvet in plaats van normale olie, wat een speciale smaak geeft.