San Carlos de Bariloche, kortweg Bariloche, is een stad in de Andes van Argentinië. Gelegen in een schitterende omgeving doet de stad erg Europees aan en niet voor niets wordt de stad ook wel het Beieren van de Andes genoemd.

De stad met ruim 100 duizend inwoners ligt in de provincie Rio Negro en is gelegen aan de flanken van de ruige Andes aan de zuidelijke oever van het Nahuel Huapi meer. De hoge bergpieken van Cerros Catedral, López, Nireco en Shaihuenque overstijgen alle de 2.000 meter en omringen de stad.

Aangezien de stad midden in het Nahuel Huapi Nationaal Park ligt, kun je nagaan dat Bariloche een uitstekende basis is om de prachtige omgeving te gaan verkennen.

In de jaren 1930 en 1940 werd de stad een belangrijk toeristisch centrum om te skiën en te wandelen en bovendien beschikt de stad in de directe omgeving over uitstekende faciliteiten om te gaan bergbeklimmen. In de stad zijn veel restaurants, cafés en chocoladewinkels te vinden. Het Europese karakter is dus voortgezet, ook in de detailhandel.

Klimaat en weer in Bariloche

Het klimaat wordt grotendeels beïnvloed door de wind die vrijwel continu waait uit het westen. In feite is het weer een combinatie van een Mediterraan klimaat in combinatie met een zeeklimaat. Het klimaat heeft droge, winderige zomers en vochtige winters, waarbij flink wat sneeuw kan vallen.

Van midden december tot begin maart (zomerperiode) zijn de temperaturen aangenaam en variëren tussen de 18 en 26 graden. Gedurende de winters dalen de temperaturen van min 12 tot plus 4 graden (midden-mei tot begin september).

Toerisme

Bariloche is een geliefde vakantiebestemming, zowel nationaal als internationaal gezien. De stad is erg populair bij Brazilianen, Europeanen, maar ook bij de Argentijnen zelf.

Een van de voornaamste redenen waarvoor toeristen hiernaartoe komen, is de wintersport (seizoen loopt van juni tot september). Tijdens de zomer bevolken toeristen de prachtige stranden, zoals Playa Bonita en Villa Tacul langs de oevers van het Nahuel Huapi meer. Het water warmt slechts op tot 14 graden in de zomer en is dus niet bijzonder geschikt om in te zwemmen.

Vanuit Bariloche zijn er vele uitstapjes mogelijk in de regio. Denk dan aan activiteiten zoals vissen, raften en vogels spotten. Ook hiking in de nabijgelegen bergwildernis is een populaire bezigheid voor bezoekers. Natuurlijk is het ook leuk om de stad zelf te verkennen. De Zwitserse stijl van architectuur en de chocoladewinkeltjes zijn karakteristiek voor de stad en geven een gemoedelijke sfeer.

Highlights in en om Bariloche

Het Patagonië-museum is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad zelf. Hier wordt de geologische geschiedenis van de omgeving en zijn fauna uitgebreid tentoongesteld en met interessante documentatie ondersteund. Je vindt hier veel aandacht voor de kunst van de natives, maar ook leer je veel over de omliggende nationale parken en de prehistorische geschiedenis.

Op ongeveer 120 kilometer van Bariloche ligt het plaatsje El Bolsón, een klein dorpje in een rustige vallei. In de jaren zestig was dit de hoofdstad van de Argentijnse hippiebeweging en er zijn nog steeds hippies die hier graag hun alternatieve leefstijl willen voortzetten. Voor moderne hippies is het een soort bedevaartsoord.

Vanaf Bariloche is het een kleine vijf uur rijden naar de Los Lagos regio in Chili. De schitterende route hier naartoe leidt door diverse parken en wanneer je in deze regio bent, bezoek dan ook zeker het Chiloé-archipel, gelegen voor de kust.