De wereld is kwetsbaar, maar toch willen we deze mooie wereld blijven ontdekken. Zo vinden we bijvoorbeeld inspiratie in nieuwe ervaringen en verbindingen tussen verschillende culturen. Maar hoe vind je de juiste balans tussen reizen en duurzaamheid? Wij willen in ieder geval zo duurzaam mogelijk te werk gaan en dat doen we zo.

Wereldwijd komen er steeds meer projecten die er voor zorgen dat je CO2 neutraal kan reizen. Wij, als Creating Stories, nemen de kosten op onze rekening. Wel willen wij je graag laten zien in welke projecten wij zullen investeren. Daarnaast zullen we ook de aandacht vestigen op projecten waar je als individu misschien wel een bijdrage zou kunnen leveren, zoals het project van Save the Koala een zeer tot de verbeelding sprekend project, zeker na de grote bosbranden in Australië.

Wat betekent duurzaamheid eigenlijk?

Het begrip duurzaamheid is vrij breed, maar in het kort komt het er op neer dat in een duurzame wereld; mens (people), milieu (planet) en economie (profit), ook wel de drie P’s met elkaar in evenwicht zijn.

De Wereldcommissie voor milieu en ontwikkeling omschrijft duurzaamheid als “ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”. Kortom: de aarde zo gebruiken dat toekomstige generaties er ook nog plezier van kunnen hebben. Bij duurzaamheid kan de aarde ook op langere termijn het totaal van onze consumptie dragen. In het Engels wordt dit “sustainability” genoemd.

Ecologische voetafdruk

De ecologische voetafdruk (ook mondiale voetafdruk of kortweg voetafdruk) voor een bepaald jaar is een getal dat weergeeft hoeveel biologisch productieve grond- en wateroppervlakte een bepaalde bevolkingsgroep in dat jaar gebruikt om zijn consumptieniveau te kunnen handhaven en zijn afvalproductie te kunnen verwerken. Op de site van het WWF is het mogelijk om zo’n voetdruktest te doen.

Compenseren van je koolstofvoetafdruk

Je koolstofvoetafdruk (carbon footprint) is een maat voor de uitstoot van CO2 als gevolg van het gebruik van fossiele brandstof in het verkeer, luchtvaart, transport, productie van elektriciteit en verwarming. In het westen gebruiken we per persoon meer ruimte dan de aarde per persoon te bieden heeft. Wanneer je gaat reizen stijgt je carbon footprint. Er zijn inmiddels veel organisatie die bemiddelen tussen de projecten die ervoor zorgen dat je die ecologische voetafdruk kunt compenseren. Wij hebben gekozen voor een samenwerking met de South Pole Group.

South Pole Group

Als Creating Stories hebben wij gekozen voor een samenwerking met de South Pole Group. Dit bedrijf ondersteunt of start op een efficiënte manier verschillende CO2-reducerende projecten in de wereld start. We hebben gekozen voor het volgende project in het zuiden van Australië.

Myamyn Lowland Forest Conservation
Twee decennia geleden werden delen van Victoria’s Annya State Forest illegaal gekapt en opnieuw beplant met blauwe gom – een invasieve eucalyptussoort, die de biodiversiteit van dit gebied enorm bedreigd. Dit project verbetert de biodiversiteit en beschermt het leefgebied van kwetsbare inheemse soorten door het opnieuw te beplanten met inheemse flora.

Hoe wordt de CO2-compensatie dan berekend?

Om de CO2-uitstoot van de bij ons geboekte reizen in kaart te brengen, maken wij gebruik van de modellen van de South Pole Group. Gemiddeld genomen stoot je als Creating Stories-reiziger een zekere hoeveelheid aan CO2 uit door de vlucht die je neemt op de bestemming te komen en nog eens een zekere hoeveelheid CO2 door de rondreis die je ter plaatse maakt. Wij compenseren 100% van de CO2-uitstoot van alles wat bij ons is geboekt.

Wat doen wij op kantoor als Creating Stories:

  • Wij zijn gestopt met het maken van een papieren brochure;
  • Er wordt zo min mogelijk geprint en voor intern gebruik, wordt er altijd geprint op ‘gebruikt’ papier;
  • Informatiepakketten worden dubbelzijdig afgedrukt en we zijn bezig met de ontwikkeling van een digitaal pakket;
  • Ons woon- werkverkeer is beperkt.

Wat kun jezelf doen op reis:

  • Drink uit een herbruikbare fles, denk aan een dopper of andere goed wasbare fles;
  • Gebruik je handdoek in een hotel meer dan één keer (je kunt dit vaak aangegeven door hem netjes terug te hangen en niet op de grond te laten liggen);
  • Kies voor een excursie waarbij je zelf loopt of fietst;
  • Vlieg rechtstreeks naar bestemming, als hier de mogelijkheid voor is.

Logo Creating Stories WE ARE CREATING STORIES