Argentinië is een enorm land en met een totale oppervlakte van 2.780.400 km² is dit qua grootte het achtste land ter wereld. De uitgestrektheid en de ruige verschillende soorten landschappen, zorgen dat er diverse klimaatzones te vinden zijn, die op hun beurt weer onderverdeeld zijn in vele microklimaten.

De beste periode om Argentinië te bezoeken, is tijdens de zomermaanden, dus van oktober tot en met februari. Tijdens die periode is het lente en zomer, waardoor de grootste delen van Argentinië dan het lekkerste weer hebben om de natuur in te trekken.

December is de zonnigste maand en naarmate je zuidelijker komt, zijn de dagen dan aanzienlijk langer. Aangezien er verspreid over het land talloze microklimaten voorkomen, is het weer in sommige regio’s zeer onvoorspelbaar, bijvoorbeeld in de bergen of aan zee.

Noordoosten

In het noordoosten van Argentinië heerst een subtropisch klimaat met temperaturen die in de zomer kunnen oplopen tot 40°C. In de winter dalen de temperaturen in dit gebied tot rond de 12°C en kan er met name in de regenwouden flink wat regen voorkomen.

Noordwesten

Het noordwesten is bedekt met droge pampa’s waar het subtropisch klimaat terugkomt. De enige tegenstelling is dat er in dit deel van het land weinig neerslag valt. Bovendien heeft het noordwesten door het droge klimaat nagenoeg geen bevolking, wel de meeste zonne-uren van het land.

Midden

Het midden van Argentinië kent een mediterraan klimaat met gedurende het hele jaar een gemiddelde temperatuur van rond de 20°C. Dit zachtere klimaat is ideaal voor de druiven en daarom barst het volop van de wijngaarden in deze regio.

Zuiden

Verder naar het zuiden bevindt zich het Argentijnse Patagonië en in het zuidelijkste puntje Vuurland (Tierra del Fuego) waar op beide plekken een zeeklimaat heerst. De gemiddelde temperatuur is hier ongeveer 22°C in de zomer en rond de 5°C in de winter; overigens geldt hier de term hoe zuidelijker je gaat hoe meer regen en/of sneeuw er valt.