Over Chili valt veel te vertellen. Door de geografische ligging en de extreme lengte van 4.330 km bezit Chili een aanzienlijke hoeveelheid aan landschappen en klimaten. Het land heeft een gemiddelde breedte van slechts 188 km, maar ondanks dat is het ongeveer 21 keer zo groot als Nederland. De Republiek Chili, met de hoofdstad Santiago de Chile, is een van de zuidelijkste landen in Zuid-Amerika.

Het land grenst aan Peru, Bolivia en Argentinië en is gelegen tussen de Grote Oceaan met aan de andere zijde het reusachtige Andesgebergte en omvat een deel van Antarctica en meer dan 5000 eilanden.

Het parlement van Chili zetelt niet in de hoofdstad Santiago, maar de nabijgelegen belangrijkste havenstad Valparaíso. Naast het enorm lange vaste land zijn ook de eilanden ver van de westkust Juan Fernández-archipel, Desventuradas-eilanden en Paaseiland onderdeel van Chili.

Chili heeft een inwoneraantal van ruim 17 miljoen, waarvan ongeveer een derde in de hoofdstad Santiago en omgeving woont. Dit betekent dat het land verder zeer dunbevolkt is.

Van de bevolking is 95 procent van blanke of gemengde oorsprong, de overige 5 procent bestaat uit minderheden zoals de Mapuche. De bevolking is grotendeels katholiek en in vergelijking met Europa nog erg conservatief. Desondanks doet de samenleving in Chili denken aan Europa en zijn Chilenen harde werkers die veel belang hechten aan familie.

Natuur en landschappen in Chili

De natuur in Chili is bijzonder gevarieerd. De enorme lengte van noord naar zuid herbergt een groot aantal verschillende landschappen en diverse klimaten.

In het noorden vind je de Atacama woestijn, en dit gebied is niet alleen het droogste gebied van Chili, maar van de hele wereld. Door de hoge ligging en anderzijds de aflandige wind, is deze woestijn al anderhalf miljoen jaar zo droog en in een groot deel van het gebied komt geen leven voor.

Natuurlijk zijn ook de bergen van de torenhoge Andes prominent aanwezig in het Chileense landschap. In Chili zijn veel vulkanen te vinden. De meeste zijn slapend, maar er zijn ook actieve vulkanen die deel uitmaken van de Ring of Fire.

Chileens Patagonië

Natuurlijk is Chileens Patagonië een van de hoogtepunten van Chili. Via de Los Lagos regio en Ruta 7 zak je af naar het zuiden van Chili, waar je een flink aantal nationale parken en reservaten vindt met unieke natuur.

In het zuiden is het een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. Hier word je omringd door massieve gletsjers, donderende watervallen en torenhoge met sneeuw bedekte bergtoppen.

Bekijk deze video voor een impressie van de gevarieerde Chileense natuur.

Over Chili en Chileens Patagonië

Wat je graag wilt weten
Weer en Klimaat
Flora en Fauna
Beste reistijd
Regio's
Onze Chilireizen
Reisdocumenten en Invoerbepalingen
Patagonië
Bereikbaarheid en vervoer
Lokale keuken
Accommodaties
Taal
Geldzaken en actuele koers
Feestdagen en Evenementen
Uitgebreide paklijst
Expeditiecruises

Inspiratie en verhalen

We are creating stories!
Chili
Kerstmis in Chili tijdens je Patagonië reis
De seizoenen in Chili zijn precies tegenovergesteld van die in Nederland. Dat betekent dat Kerstmis in Chili midden in de zomer valt. Aangezien de meeste toeristen naar Chili reizen tijdens de zomermaanden, is dit dus een leuke gelegenheid om eens kerst in Chili te vieren. Hoewel je in een groot deel van Chili geen witte kerstmis hoeft te verwachten, weten de Chilenen echter wel hoe ze het
Chili
Chiloé Archipelago
Het fascinerende Chiloé Archipelago voor de kust van Chili is een overblijfsel van een bergketen, die na de laatste ijstijd voor het grootste deel verdween onder de stijgende zeespiegel. Het gebied van Chiloé is een oase van vredige rust. De eilandengroep ligt aan de zuidelijke zijde van het Lake District in Chili. Het voornaamste eiland, Isla Grande, is het op één na grootste eiland
Chili
Huerquehue National Park
Huerquehue Nationaal Park is gelegen in de uitlopers van de Chileense Andes tegen de grens met Argentinië. Het park beslaat een oppervlakte van 125 vierkante kilometer van bergachtig terrein, met prachtige meren en lagunes. Pucon en Huerquehue National Park Pucon is het nabijgelegen stadje dat veel bezoekers van het park als uitvalsbasis gebruiken. Vanuit Pucon ben je binnen een uur bij Lag
Chili
De 5 mooiste nationale parken van Chili
Wanneer je een bezoek aan Chili brengt is het onvermijdelijk om de natuurgebieden of een nationaal park te bezichtigen. De natuur in de nationale parken van Chili hadden vroeger als doel vermaak aan te moedigen en toeristen te trekken. Tegenwoordig is het hoofddoel de flora en fauna te beschermen, behoud van ecosystemen en nieuwe nationale parken op de planning zetten. Chili was een vroege
Chili
Alberto de Agostini National Park
Het Alberto de Agostini National Park in het uiterste zuiden van Chili beslaat een oppervlak van maar liefst anderhalf miljoen hectare en heeft een bijzonder ruig landschap. Diepe fjorden, enorme gletsjers en steile bergruggen typeren het landschap. Het park beslaat meerdere grote en kleinere eilanden. In het park ligt ook de Cordillera Darwin bergketen, die een uitloper is van het Andesgeb