De taal van Chili is Spaans, afgezien van het feit dat het Chileens op sommige vlakken onmiskenbaar afwijkt van het originele Spaans of Castiliaans. De Chilenen praten in een rap tempo en is dan ook moeilijk te verstaan doordat ze niet alles uitspreken zoals het hoort. Daarbij hebben veelgebruikte Spaanse woorden in Chili een compleet andere betekenis en wordt er veel slang gebruikt waardoor het zelfs voor Spanjaarden lastig is om te begrijpen. 

 

Een voorbeeld is het Spaanse woord voor Spaans ‘Español’, waar men in Zuid-Amerika de voorkeur geeft aan het woord ‘Castellano’. Vandaar dat je in Chili waarschijnlijk niet de vraag krijgt ‘’Hablas Español?’’ (Spreek je Spaans?) maar ‘’Hablas Castellano?’’ (Spreek je Castiliaans?). Ook het woord voor ‘gekken’ (locos) staat in Chili voor iets compleet anders, namelijk een schelpgerecht.

Spaans is niet de enige taal die nog leeft in Chili. Onder andere de inheemse Mapuche-taal, het zogeheten ‘Mapudungun’ wordt regionaal nog gesproken. In het noorden wordt door de Aymara-bevolking het Aymara gesproken. Verder zijn er veel Duitse invloeden in het zuiden, en wordt daar dan ook Duits gesproken.

 

Sprekend uit ervaring is het uitzonderlijk een Engels sprekende Chileen te vinden. Wanneer je een rondreis door Chili maakt, is het dan ook belangrijk te weten dat, met name buiten de hoofdstad Santiago, je toch zeker een woordje Spaans moeten kunnen spreken. Doordat Chilenen van verschillende nakomelingen afstammen worden er ook nog een paar andere talen gesproken zoals Kroatisch, Rapa Nui en Quechua.

Hieronder een aantal woorden in Spaans en Mapudungun.

Nederlands Spaans Mapuche
Wanneer Cuando Chumül
Waar Donde Chew
Ik zie Yo veo Inche pen

 

Handige woordjes en zinnetjes

Aangezien de Chilenen niet veel Engels spreken is het handig om in ieder geval de basics van het Spaans te kennen tijdens de meest belangrijke situaties. Onthoud hierbij dat de j in het Spaans meer uitgesproken wordt als een g!

Nederlands Spaans
Hallo! Hola!
Welkom Bienvenidos
Goedemorgen Buenos días
Goedemiddag Buenas tardes
Goedenavond Buenas noches