• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Flora en Fauna in Chili

Llama's
|

De flora en fauna in Chili is bijzonder gevarieerd, aangezien er verspreid over het enorm langgerekte land maar liefst acht verschillende klimaatzones zijn te onderscheiden. Van noord naar zuid verandert de vegetatie door de afname van temperatuur en toename van regen. Van oost naar west verandert het mede door de hoogteverschillen.

Het klimaat, landschap en de vegetatie zorgen ervoor dat er een gevarieerde biodiversiteit is in Chili. Daarnaast zijn er door de geïsoleerde ligging veel endemische dierensoorten te vinden. Maar ook de ecosystemen zijn ontzettend uniek in Chili van Noord naar Zuid.

Flora in Chili

Zo’n 58% van de Chileense flora is inheems en zijn tot natuurmonumenten verklaard. Zoals de vijf soorten bomen die voorkomen (araucaria, lariks, noordelijke en zuidelijke eik en de queule). De araucaria komt alleen in Chili en Argentinië voor en kan tot duizend jaar oud worden en een hoogte van 50 meter bereiken. In het noorden bij de Atacama-woestijn vind je doornstruiken en cactussen. Maar ook bomen die ver uit elkaar staan midden in de woestijn.

 

Het midden van het land, de centrale vallei is begroeid met cactussen, espinos, dennen, beuken en de Copihue, een rode klokvormige bloem die tevens als nationale bloem van Chili gezien word. De regio langs de oceaankust is zeer vochtig en bestaat uit gematigde regenwouden waar o.a. ook een Chileense reuzenrabarber (nalca) voorkomt. Aan de randen van de Andes en de Altiplano-hooglandsteppe bestaat de begroeiing vooral uit harde grassen, die bestand moeten zijn tegen de kou. Hoog in de Andes van het merengebied komen veel naaldbossen voor. Verder naar het zuiden in Patagonië neemt de vegetatie weer af door de hoogte, net als de eilanden langs de kust.

 

Fauna in Chili

Gezien de geografische isolatie van Chili door het Andesgebergte is de biodiversiteit opmerkelijk. Want juist door die extreme klimaten en geografische isolatie leeft er een groot aantal zeldzame diersoorten in Chili. De zoogdieren die er voorkomen kunnen onmogelijk de grenzen van de extreme klimaten passeren, daardoor zijn vele diersoorten te vinden in de beschermde nationale parken. In totaal leven er 680 soorten landdieren, zoetwaterdieren, amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren in Chili die zich aan hun klimaat aangepast hebben. Van de vele karakteristieke Zuid-Amerikaanse dieren worden in Chili maar enkele soorten gevonden.

 

Langs de kustlijn in het westen vestigen onder meer walvissen, otters, zeeleeuwen, dolfijnen en vogels zich. In het bosrijke gedeelte van Chili vind je ook verschillende soorten buideldieren en pudú’s (’s werelds kleinste herten) en opossums. In de Atacama en op de Altiplano zul je gegarandeerd lama’s, vicuña’s, alpaca’s en op de zoutvlaktes ook flamingo’s spotten. In de afgelegen gebieden in het zuiden bevinden zich Patagonische poema’s en vossen. Helemaal in het zuiden van Patagonië zijn er door het ijskoude klimaat pinguïns te bewonderen.

Chili reizen

Bekijk hier ons aanbod

Inspiratie

We are Creating Stories
W-route Torres del Paine Nationaal Park, Chili
Chili | Argentinië | Patagonië
5 Mooiste wandelroutes van Patagonië
In dit blog zetten we de 5 mooiste wandelroutes van Patagonië voor je op een rijtje.
Patagonië
Argentinië | Chili | Patagonië
Highlights van Patagonië
Dit deel van Zuid-Amerika beslaat een groot deel van Argentinië en Chili en strekt zich uit over een oppervlakte van maar liefst een miljoen vierkante kilometer, zo’n 23 keer de oppervlakte van Nederland.
Chiloé Archipelago
Chili
Chiloé Archipelago
Het gebied van Chiloé is een oase van vredige rust. De eilandengroep ligt aan de zuidelijke zijde van het Lake District in Chili.
Monte Fitz Roy
Argentinië | Chili | Patagonië
Monte Fitz Roy
De bergpiek ligt echter exact op de grens tussen Argentinië en Chili. Vernoemd naar de kapitein Robert Fitz Roy is de berg in het park van Los Glaciares. Hij was een Engelse marine-officier die dienst deed aan boord van de HMS Beagle, de boot van Charles Darwin’s beroemde reis.
Torres del Paine Nationaal Park, Chili
Chili
Torres del Paine Nationaal Park
Deze Cordillera del Paine is de karakteristieke kleine berggroep van graniet die als hoge zuilen uit de rotsbodem steil de lucht in steken. Deze plek ligt op 280 kilometer ten noorden van Punta Arenas en op ongeveer 1.960 km ten zuiden van de Chileense hoofdstad Santiago. Met een hoogte van 2.884 meter is de Cerro Paine Grande de hoogste top van de groep rotsen. De dramatische aanblik is waarvoor bezoekers deze rotsformatie willen zien.

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Profielfoto Robbert Kloosterman
Creating Stories Robbert Kloosterman Specialisme: Argentinië / Chili / Faeröer eilanden / Groenland / IJsland / Zuidpool / Patagonië
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
In Chili heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de wintertijd is het 4 uur vroeger dan in Nederland en tijdens de zomertijd is het 6 uur vroeger dan in Nederland.
Voor een reis naar Chili dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort, die nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst. Voor Chili heb je alleen een visum nodig wanneer je langer dan 3 maanden in Chili verblijft. Lees hier meer over reisdocumenten in Chili.
De beste periode om af te reizen naar Chili is in de maanden november t/m februari. Vooral Patagonië is in deze periode een populaire vakantiebestemming. Lees hier meer over de beste reistijd.
Chili is bekend als een van het langste land van de wereld. Hierdoor zijn er ook verschillende klimaatzones. Waardoor het weer per regio er verschillend is. De temperaturen in de hoofdstad Santiago kunnen in de zomer boven de 35 graden komen. Lees hier meer over het weer en klimaat in Chili.
Chili is een land met uiterste mogelijkheden. Chili wordt van Argentinië gescheiden door het 4000 kilometer lange Andesgebergte. Door de langgerekte vorm van Chili ga je door verschillende klimaatzones. Reis door de woestijn- en vulkaanlandschappen, fjorden, felgekleurde meren en nog veel meer.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge