Huerquehue Nationaal Park is gelegen in de uitlopers van de Chileense Andes tegen de grens met Argentinië. Het park beslaat een oppervlakte van 125 vierkante kilometer van bergachtig terrein, met prachtige meren en lagunes.

Pucon en Huerquehue National Park

Pucon is het nabijgelegen stadje dat veel bezoekers van het park als uitvalsbasis gebruiken. Vanuit Pucon ben je binnen een uur bij Lago Tinquilca, dat in het park ligt. Dat is voor veel bezoekers het startpunt van een van de vele pittige wandelingen omhoog.

Deze route is de meest logische entree van het park, aangezien vanaf hier de meeste wandelroutes te volgen zijn. Bij de entree vanuit Pucon is tevens een resort buiten het park te vinden.

Leuk om te weten is dat je hier teruggaat in de tijd naarmate je verder omhoog loopt. Op 1300 meter hoogte loop je namelijk over een bodem van 120 miljoen jaar oud. Op deze hoogte komt ook de Araucaria boom voor, een oersoort van een naaldboom die stamt uit de Jura. Deze bomensoort komt op nog slechts enkele plekken ter wereld voor en kan beschouwd worden als een levend fossiel.

Wandelen in Huerquehue National Park

Het nationale park is een echt wandelparadijs. De ‘Los Lagos Trail’ is veruit de populairste wandelroute om af te leggen in Huerquehue National Park. De belangrijkste attractie zijn de bossen van oude araucaria bomen die de meren in het hogere deel van het park omringen. In de zomer kunnen de dappere wandelaars een (echt) verfrissende duik nemen in een van de bergmeren.

Er is de mogelijkheid om een kleine wandelroute af te leggen of een grote. Het kleine circuit loopt om de meren Chico, Verde en Toro, de grote wandelroute komt ook langs de lagunes Los Patos en Huerquehue.

De korte route:

12,9 kilometer omhoog en terug, 4½  tot 6 uur. Beginpunt op 780 meter, maximale hoogte 1.350 meter, totale stijging 730 meter.

De lange route:

16,2 km omhoog en terug, 5½ tot 8 uur. Beginpunt op 780 meter, maximale hoogte 1.480 meter, totale stijging 1080 meter.