Wanneer je een bezoek aan Chili brengt is het onvermijdelijk om de natuurgebieden of een nationaal park te bezichtigen. De natuur in de nationale parken van Chili hadden vroeger als doel vermaak aan te moedigen en toeristen te trekken. Tegenwoordig is het hoofddoel de flora en fauna te beschermen, behoud van ecosystemen en nieuwe nationale parken op de planning zetten.

Chili was een vroege vogel met het opzetten van nationale parken en reservaten om bedreigde diersoorten en planten te beschermen. In 1926 was Chili het tweede land in Zuid-Amerika met een nationaal park na Argentinië in 1903. Het nationale park heet ‘Parque Nacional Vincente Perez Rozales’ en is gelegen in het Chileense merengebied.

Op het moment is Chili rijk aan 41 nationale parken en een aanzienlijk aantal natuur- reservaten en monumenten. De parken worden beschermd door de staat, gecreëerd en beheerd door de CONAF (Spaans: Corporación Nacional Forestal, Nederlands: Nationale Bosbouwonderneming). Dit houdt de natuur afdeling van het ministerie van Landbouw in. Het beschermen van natuurgebieden in deze parken leveren zichtbaar succes. Dit zie je terug doordat in veel parken de bedreigde diersoorten weer in aantallen toegenomen zijn. Onder meer de poema, vicuñas, guanacos en dieren langs de kust zijn opzienbarend gegroeid sinds de bescherming. Een aantal van deze parken heeft een goede infrastructuur, bezoekerscentra, trails en brochures.

Factoren binnen de nationale parken

Voor de nationale parken zijn strenge bepalingen en meerdere verboden opgesteld doordat ze een voorbeeldfunctie vervullen. Ondanks dat ontbreekt het bij sommige aan efficiënte controle door gebrek aan geld. Verder doen bosbranden en illegale houtkap zich geregeld voor. Een stimulerende factor voor het beleid van de nationale parken is het groeiende ecotoerisme in deze gebieden. De mentaliteit van de Chilenen is bij natuurbescherming in Zuid-Amerika een grote hinderpaal. Er wordt namelijk vaak misbruik gemaakt van de flora en fauna in deze prachtige gebieden. Daarmede speelt de onwetendheid van de waarde van de eeuwenoude bossen een rol. Hierin zijn de campagnes van de CONAF belangrijk om besef te realiseren onder de bevolking.

Entreegelden

De meeste nationale parken vragen entreegelden om het onderhoud te kunnen bekostigen, deze worden ter plaatse betaald en kunnen niet vooraf gereserveerd en betaald worden. Hierbij een overzicht van de bekendste nationale parken die Chili te bieden heeft.