De Chileense keuken is vooral gebaseerd op wat de aarde en zee opleveren en is een aaneenschakeling van inheemse Mapuche en Europese culturen. Maïs (choclo) is een essentieel ingrediënt voor meerdere typisch Chileense gerechten.

Anders dan de vergelijkbare Argentijnse keuken kent de Chileense keuken een grote variatie aan vis en schaaldieren. Daarbij kan de typisch Chileense wijn, de carménère, niet ontbreken natuurlijk!

 

Chileense keuken: gerechten

Pastel de choclo

Dit is een ovenschotel gemaakt met maïs (choclo), gehakt en olijven.

 

Cazuela

Dit is een smakelijke bouillon soep gevuld met vlees of kip, pompoen, aardappel, koriander en soms maisnoedels. Dit gerecht heeft een Spaanse en inheemse Mapuche oorsprong en wordt veel in het zuiden van Chili geserveerd door het koudere klimaat.

 

Pebre

Pebre is een pittige Chileense kruiderij die bestaat uit gepureerde paprika’s, ui, knoflook, olijfolie en koriander. Deze wordt vaak met brood vooraf geserveerd in een restaurant, op een choripan gedaan of door de ceviche bereid.

 

Humitas

Dit zoete gerecht stamt af van de pre-Spaanse Andescultuur en is te vinden in meerdere Zuid-Amerikaanse landen. Humitas worden gemaakt door meel en maïsdeeg te koken met boter, ui en basilicum. Ze worden geserveerd door ze in maïspotjes in te pakken.

 

Sopaipilla

Deze pompoenflatkoek kan je op iedere hoek van elke straat verkrijgen. Door straatverkopers wordt het gerecht vaak geserveerd met pebre of een hete saus.

 

Curanto

Curanto is een traditioneel gerecht van het eiland Chiloé in Zuid-Chili. Curanto werd door de inheemse Chono-nomaden bereid met behulp van hete stenen in een gat in de grond. Het gerecht bestaat uit vlees, aardappelen, schelpdieren, milcao (aardappelbrood), groenten en dumplings.

 

Manjar de leche

Manjar is identiek aan de ‘dulce de leche’ van Argentinië en wordt bereid met gecondenseerde melk, suiker en eventueel vanille.