• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Geldzaken en actuele koers Chili

Chileense peso
|

De munteenheid van Chili is de Chileense peso (CLP). De Chileense peso is makkelijk te verkrijgen in het land, zelfs bij pinautomaten (cajeros automaticos). Daarom is het niet nodig om vooraf geld te wisselen. Het is verstandig om in Chili altijd contant geld op zak te hebben. Met name buiten de grote steden is het vaak alleen mogelijk contant te betalen en zijn pinautomaten niet overal te vinden.

Chileense Peso

Daarnaast is het slim om altijd een pinpas of creditcard mee te nemen op reis. Pinnen met een Nederlandse bankpas is bij de meeste automaten in Chili mogelijk. Vergeet daarbij uw pinpas niet op ‘wereld’ te zetten online, zodat u niet voor verrassingen komt te staan eenmaal gearriveerd. Meestal is er een opnamelimiet van 200.000 CLP per transactie, of €500 per dag. Let er op dat vaak transactiekosten berekend worden bij het opnemen van geld.

 

Munten

De Chileense munt is te verkrijgen als 1, 5, 10, 50, 100 en 500 CLP. De huidige peso is sinds 1975 in gebruik en is onderverdeeld in honderd centavo, een equivalent van een cent. Echter de kosten om deze munt te laten maken zijn te fors om ze in omloop te hebben. Dat is dan ook de reden dat Chilenen de meeste prijzen afronden op 10 peso.

 

De koers van de munt stond in het verleden onder druk, het vertrouwen in de munteenheid was verloren gegaan. Toen militairen in 1973 de macht grepen door middel van een coup, kwam ook die datum erop te staan. Met als consequentie dat buitenlandse investeerders huiverig werden om in Chili te gaan investeren.

 

Uiteindelijk werd de koers van de Chileense munt gekoppeld aan de Amerikaanse dollar om die afschrik te laten verdwijnen. De koers van Chileense peso fluctueerde, overigens net als de Argentijnse peso, met de Amerikaanse dollar, en tot op heden gebruiken ze hetzelfde $ teken. Sinds 2007 is de Chileense peso afgestapt van de Amerikaanse dollar door diens onstabiliteit.

Bankbiljetten

Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 en 20.000 CLP en zijn overal in Chili gangbaar. In het verleden had Chili ook 5, 10, 50, 100 en 500 pesos in bankbiljetten, maar als gevolg van de enorme inflatie over de jaren zijn die vervangen door munten. De laatste jaren zijn er meerdere bankbiljetten bijgekomen en veranderd, met name door middel van ontwerpen van buitenlandse bedrijven.

Chili reizen

Bekijk hier ons aanbod

Inspiratie

We are Creating Stories
W-route Torres del Paine Nationaal Park, Chili
Chili | Argentinië | Patagonië
5 Mooiste wandelroutes van Patagonië
In dit blog zetten we de 5 mooiste wandelroutes van Patagonië voor je op een rijtje.
Patagonië
Argentinië | Chili | Patagonië
Highlights van Patagonië
Dit deel van Zuid-Amerika beslaat een groot deel van Argentinië en Chili en strekt zich uit over een oppervlakte van maar liefst een miljoen vierkante kilometer, zo’n 23 keer de oppervlakte van Nederland.
Vulkaan Osorno, Puerto Montt
Chili
Los Lagos Regio, Chili

In het noordelijke deel van de regio is er een dichtbeboste bergketen langs de kust. Aan de westzijde zijn uitgestrekte laaglanden waar de riviersystemen van de Valdivia en de Bueno rivier hun weg naar de zee vinden.

Monte Fitz Roy
Argentinië | Chili | Patagonië
Monte Fitz Roy
De bergpiek ligt echter exact op de grens tussen Argentinië en Chili. Vernoemd naar de kapitein Robert Fitz Roy is de berg in het park van Los Glaciares. Hij was een Engelse marine-officier die dienst deed aan boord van de HMS Beagle, de boot van Charles Darwin’s beroemde reis.
Torres del Paine Nationaal Park, Chili
Chili
Torres del Paine Nationaal Park
Deze Cordillera del Paine is de karakteristieke kleine berggroep van graniet die als hoge zuilen uit de rotsbodem steil de lucht in steken. Deze plek ligt op 280 kilometer ten noorden van Punta Arenas en op ongeveer 1.960 km ten zuiden van de Chileense hoofdstad Santiago. Met een hoogte van 2.884 meter is de Cerro Paine Grande de hoogste top van de groep rotsen. De dramatische aanblik is waarvoor bezoekers deze rotsformatie willen zien.

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Profielfoto Robbert Kloosterman
Creating Stories Robbert Kloosterman Specialisme: Argentinië / Chili / Faeröer eilanden / Groenland / IJsland / Zuidpool / Patagonië
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
In Chili heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de wintertijd is het 4 uur vroeger dan in Nederland en tijdens de zomertijd is het 6 uur vroeger dan in Nederland.
Voor een reis naar Chili dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort, die nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst. Voor Chili heb je alleen een visum nodig wanneer je langer dan 3 maanden in Chili verblijft. Lees hier meer over reisdocumenten in Chili.
De beste periode om af te reizen naar Chili is in de maanden november t/m februari. Vooral Patagonië is in deze periode een populaire vakantiebestemming. Lees hier meer over de beste reistijd.
Chili is bekend als een van het langste land van de wereld. Hierdoor zijn er ook verschillende klimaatzones. Waardoor het weer per regio er verschillend is. De temperaturen in de hoofdstad Santiago kunnen in de zomer boven de 35 graden komen. Lees hier meer over het weer en klimaat in Chili.
Chili is een land met uiterste mogelijkheden. Chili wordt van Argentinië gescheiden door het 4000 kilometer lange Andesgebergte. Door de langgerekte vorm van Chili ga je door verschillende klimaatzones. Reis door de woestijn- en vulkaanlandschappen, fjorden, felgekleurde meren en nog veel meer.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge