De munteenheid van Chili is de Chileense peso (CLP). De Chileense peso is makkelijk te verkrijgen in het land, zelfs bij pinautomaten (cajeros automaticos). Daarom is het niet nodig om vooraf geld te wisselen. Het is verstandig om in Chili altijd contant geld op zak te hebben. Met name buiten de grote steden is het vaak alleen mogelijk contant te betalen en zijn pinautomaten niet overal te vinden.

 

Chileense Peso

Daarnaast is het slim om altijd een pinpas of creditcard mee te nemen op reis. Pinnen met een Nederlandse bankpas is bij de meeste automaten in Chili mogelijk. Vergeet daarbij uw pinpas niet op ‘wereld’ te zetten online, zodat u niet voor verrassingen komt te staan eenmaal gearriveerd. Meestal is er een opnamelimiet van 200.000 CLP per transactie, of €500 per dag. Let er op dat vaak transactiekosten berekend worden bij het opnemen van geld.

 

Munten

De Chileense munt is te verkrijgen als 1, 5, 10, 50, 100 en 500 CLP. De huidige peso is sinds 1975 in gebruik en is onderverdeeld in honderd centavo, een equivalent van een cent. Echter de kosten om deze munt te laten maken zijn te fors om ze in omloop te hebben. Dat is dan ook de reden dat Chilenen de meeste prijzen afronden op 10 peso.

 

De koers van de munt stond in het verleden onder druk, het vertrouwen in de munteenheid was verloren gegaan. Toen militairen in 1973 de macht grepen door middel van een coup, kwam ook die datum erop te staan. Met als consequentie dat buitenlandse investeerders huiverig werden om in Chili te gaan investeren.

 

Uiteindelijk werd de koers van de Chileense munt gekoppeld aan de Amerikaanse dollar om die afschrik te laten verdwijnen. De koers van Chileense peso fluctueerde, overigens net als de Argentijnse peso, met de Amerikaanse dollar, en tot op heden gebruiken ze hetzelfde $ teken. Sinds 2007 is de Chileense peso afgestapt van de Amerikaanse dollar door diens onstabiliteit.

 

Bankbiljetten

Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 en 20.000 CLP en zijn overal in Chili gangbaar. In het verleden had Chili ook 5, 10, 50, 100 en 500 pesos in bankbiljetten, maar als gevolg van de enorme inflatie over de jaren zijn die vervangen door munten. De laatste jaren zijn er meerdere bankbiljetten bijgekomen en veranderd, met name door middel van ontwerpen van buitenlandse bedrijven.