Het Alberto de Agostini National Park in het uiterste zuiden van Chili beslaat een oppervlak van maar liefst anderhalf miljoen hectare en heeft een bijzonder ruig landschap. Diepe fjorden, enorme gletsjers en steile bergruggen typeren het landschap. Het park beslaat meerdere grote en kleinere eilanden.

In het park ligt ook de Cordillera Darwin bergketen, die een uitloper is van het Andesgebergte. Samen met het nabijgelegen Cabo de Hornos National Park kreeg het park in 2005 de status van Biosphere Reserve van UNESCO.

Landschap in Alberto de Agostini National Park

Het landschap in Alberto de Agostini National Park is voor het grootste deel ontstaan door de platentektoniek en massieve gletsjers die het gebied duizenden jaren hebben uitgesleten. De grootste hiervan is de Marinelli-gletsjer. Eén van de meest bijzondere plekken in het park is de Seno Pia, een baai van het Beagle-kanaal. In dit deel van het park zie je een geweldig landschap, een plek waar de majestueuze Mount Darwin een voorname rol in speelt.

Het landschap wordt vooral gedomineerd door steile, grillige bergen en enorme gletsjers. De ‘Avenue van de gletsjers’ is een route per schip door het park waar je een vijftal prachtige getijdengletsjers passeert.

Het weer in het park

In het park kan het bijzonder guur zijn. Er heerst namelijk een subpolair zeeklimaat, waardoor het vrijwel altijd waterkoud is en flink kan waaien tussen de fjorden en bergen. Kortom, het is er koud, nat en winderig. Kleed jezelf dus goed aan als je een boottour door het park maakt.

Dieren in Alberto de Agostini National Park

Dieren die in het park voorkomen zijn diverse soorten vossen, waaronder de Patagonische vos, zeeotters, zeeleeuwen, zeeolifanten, dolfijnen en ook zijn er bultrugwalvissen te vinden. Daarnaast zijn er vogels die je kunt spotten zoals albatrossen en Magelaanse spechten. Maar ook aalscholvers en diverse andere vogelsoorten.

Bezoek aan het National Park

In het park zijn geen wegen. De enige manier om het park te bezoeken is per boot. Vanuit het nabijgelegen Punta Arenas in Chili of vanuit Ushuaia in Argentinië vertrekken dagelijks boottours naar het park.