Spitsbergen omvat een eilandengroep in de Noordelijke IJszee op 1300 kilometer van de noordpool en op 565 kilometer ten noorden van Noorwegen, waar het officieel deel van uitmaakt. In 1194 is de naam ‘Svalbard’ voor het eerst genoemd in een IJslandse tekst waar het land wordt beschreven als ‘land van koude kusten’.

Over Spitsbergen

De naam ‘Spitsbergen’ is aan de eilanden gegeven door de Nederlander Willem Barentsz in 1596, toen hij onderweg was naar Nova Zembla op zijn zoektocht naar een noordelijke route naar Azië.

Svalbard bestaat uit drie grote eilanden (Spitsbergen, Nordaustlandet en Edgeøya) en ongeveer 80 kleinere eilanden. Er zijn verschillende nederzettingen op Spitsbergen, waarvan Longyearbyen met ongeveer 2000 inwoners de grootste is. Ny Ålesund is een internationaal onderzoekscentrum met ongeveer 40-100 inwoners (afhankelijk van de tijd van het jaar). Barentszburg is het centrum van de Russische mijnactiviteiten en heeft ongeveer 500 inwoners. Er zijn geen wegen die deze nederzettingen met elkaar verbinden.

Longyearbyen

In 1906 werd de hoofdstad gesticht door de Amerikaan John M. Longyear. Hij exploiteerde de eerste mijn op de eilanden en de nabijgelegen nederzetting Longyearbyen werd naar hem vernoemd. In het jaar 1916 nam de Store Norske Spitsbergen Kullkompani de mijnactiviteiten in Longyearbyen over. In 1920 tekenden twaalf landen het Svalbardverdrag, waarna in 1925 Noorwegen de soevereiniteit over de eilandengroep kreeg toegekend.

Mijnbouw

Alle nederzettingen op de eilandengroep zijn ooit begonnen als plaatsen waar mijnwerkers woonden. Reeds tijdens de zeventiende eeuw wisten de walvisvaarders van de aanwezigheid van kolen op de eilanden. Het duurde echter nog tot laat in de negentiende eeuw voordat er kleinschalig kolen werden gedolven en in 1899 het eerste schip met kolen naar Noorwegen werd vervoerd.

De Russische nederzetting Barentsburg, gelegen in Grønfjord ten westen van Longyearbyen, is nog steeds het centrum van alle Russische activiteiten in Spitsbergen. De activiteiten behelzen nog altijd de mijnbouw. Tegenwoordig zijn er nog maar een paar honderd inwoners over, veelal Oekraïners. De afgelopen jaren zijn de mijnbouwactiviteiten afgenomen als gevolg van afnemende reserves en diverse mijnongevallen.

Mede door de steeds meer afnemende mijnbouw zijn op Svalbard nog steeds meer verlaten mijnwerkersnederzettingen te zien. Ook zijn er verroeste werktuigen te zien die getuigen van vroegere menselijke activiteit in de ruige natuurlijke omgeving.

Natuur

Uiteraard reizen de meeste mensen naar Spitsbergen voor de prachtige natuur. De bijzonder noordelijke ligging maakt Spitsbergen bovendien de plaats waar je op land het dichtst bij de Noordpool kunt komen. Alleen het uiterste noorden van Groenland ligt nog dichterbij.

De natuur van Svalbard is onbeschrijflijk. Hier moet je geweest zijn om het te kunnen beschrijven. Massieve gletsjers, ijzige fjorden, het noorderlicht en valleien met toendra begroeiing, maken een bezoek aan deze eilandengroep tot een onvergetelijke ervaring.

Accommodatie

Op een eilandengroep zo afgelegen als Svalbard is de keuze voor accommodatie natuurlijk beperkt. Ondanks dat er op heel de eilandengroep slechts zeven nederzettingen zijn, zijn er toch voldoende mogelijkheden. Er keuze uit diverse soorten accommodaties.

Over Spitsbergen

Wat je graag wilt weten
Beste reistijd
Weer en klimaat Spitsbergen
Flora en Fauna
Regio's
Onze Spitsbergenreizen
Bereikbaarheid en vervoer Spitsbergen
Reisdocumenten en Invoerbepalingen
Noorderlicht
Uitgebreide paklijst Spitsbergen
Accommodaties
Lokale keuken
Feestdagen en Evenementen
Geldzaken en actuele koers
Taal
Expeditiecruises

Inspiratie en verhalen over Spitsbergen

We are Creating Stories - what's your story?
Spitsbergen
Spitsbergen, fossielbos
De prachtige ijsvlaktes, ijsschotsen en ijsberen is waar Spitsbergen bekend om staat. Echter wanneer je 400 miljoen jaar teruggaat in de tijd lag Spitsbergen nog rond de evenaar. Toen zag het landschap er compleet anders uit en lagen de temperaturen veel hoger. Al met al was het er zo warm dat er zelfs tropische bossen groeiden, te zien aan een fossielbos dat gevonden is. Dit waren fossiele bo
Spitsbergen
Arctische fauna en vegetatie op Spitsbergen
Zoals je mag verwachten van een eilandengroep die zó noordelijk ligt, is de arctische fauna en vegetatie op Spitsbergen zeer karig. Svalbard, zoals Spitsbergen ook wel wordt genoemd, is door zijn noordelijke ligging voor ongeveer 60% bedekt met een groot aantal kleinere en grotere gletsjers. In feite is vrijwel de gehele landmassa van Spitsbergen bedekt met permafrost. Dit wil zeggen dat d
Spitsbergen
Gletsjers op Spitsbergen
Tegenwoordig wordt ongeveer 60% van het landoppervlak van Spitsbergen bedekt met gletsjers. In totaal gaat het om meer dan 2100 kleinere en grotere gletsjers. De hoeveelheid ijs die hier mee gemoeid is, komt neer op ongeveer 7000 kubieke meter. De grootste gletsjers op Spitsbergen zijn gelegen op de oostelijke eilanden Edgeøya, Barentsøya en Nordaustlandet. Hier zijn de temperaturen iet
Spitsbergen
Studiereis Spitsbergen juni 2019 Marieke
Onze collega Marieke maakte in juni 2019 haar droomreis; een expeditiecruise op en rondom Spitsbergen. De reis begon met een stop-over in Oslo en vervolgens vloog ze door naar Longyearbyen. Op dag 2 begon de ochtend met een mooie hondensledetocht. Vervolgens ging ze aan boord en heeft ze de dagen doorgebracht langs afgelegen gebieden, spectaculaire fjorden en gletsjers. Qua wildlife heeft M
Spitsbergen
Pyramiden op Spitsbergen, de geschiedenis van dit afgelegen stadje
Pyramiden is een Russische nederzetting en kolenmijnwerkersgemeenschap op Spitsbergen, Noorwegen. Het plaatsje werd in 1910 gesticht door de Zweden en in 1927 verkocht aan de Russen. Sinds 1998 is de mijn bij Pyramiden gesloten en tegenwoordig is het dorpje grotendeels verlaten, maar de infrastructuur en gebouwen zijn nog als vanouds. Sinds 2007 zijn er pogingen om het spookdorpje nieuw leve