Het vervoer naar Spitsbergen vereist altijd een overstap, want er gaan geen directe vluchten vanuit Nederland naartoe. Vanuit Noorwegen kan je wel rechtstreeks naar de hoofdstad Longyearbyen bereikt. De vliegtuigmaatschappijen die hierheen vliegen zijn onder andere SAS (Scandinavian Airlines), Norwegian en KLM.

Er zijn dagelijkse vluchten naar Spitsbergen en tijdens de zomer soms zelfs meerdere keren per dag waarvan de meeste van en naar Tromsø gaan. In de zomermaanden zijn er ook directe vluchten naar Oslo vanuit Nederland. De vlucht naar Tromsø duurt anderhalf tot twee uur en die naar Oslo duurt drie uur.

Het is in de omgeving van Spitsbergen niet zomaar mogelijk om de boel alleen te gaan verkennen. Wegen zijn er amper en overal lopen meer ijsberen rond dan mensen, waardoor het af te raden is zelfstandig op pad te gaan. Een begeleide excursie is noodzakelijk om het gebied op een veilige manier te kunnen verkennen.

In de stad Longyearbyen is het wel mogelijk alleen rond te lopen, maar alsnog met zekere voorzichtigheid aangezien ijsberen soms op zoek naar voedsel ook de bewoonde wereld betreden. De gebieden buiten de hoofdstad intrekken is het ten strengste verboden zonder gids aangezien gevaar op de loer ligt en het gevaarlijk is zonder geweer het het onbewoonde gebied in te gaan waar de ijsberen leven.

Per vliegtuig

Naast de luchthaven van Longyearbyen zijn er nog twee andere vliegvelden in het westen van Spitsbergen. Hier landen echter alleen vliegtuigen van Lufttransport die gebruik maakt van de Dornier Do 228, een klein turboprop verkeersvliegtuig.

Per sneeuwscooter

Omdat er buiten de stad Longyearbyen geen wegen zijn is het mogelijk een sneeuwscooter te huren in de hoofdstad die uiteraard alleen met een excursie en gids gebruikt kan worden in de buitengebieden.

Hondenslede

Spitsbergen is een populaire plaats voor tochten met de hondenslede, veel lokale aanbieders bieden een aantal vaste hondensledetochten aan. Daarnaast is het mogelijk om een tocht afgestemd op jouw wensen te maken maar dit is vaak niet nodig.

Per boot

Expeditie cruises langs Spitsbergen is de meest logische en denkbare manier om het land te verkennen aangezien het je op plekken brengt die moeilijk bereikbaar zijn met andere soorten vormen van vervoer. Het is niet altijd mogelijk om met het cruiseschip aan te meren daardoor worden vaak zogeheten zodiacs, speciale rubberboten, ingezet om het land te kunnen betreden. Op deze manier is het mogelijk om dichtbij de fjorden, gletsjers, vogels, rendieren en natuurlandschappen te komen.