• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Weer en klimaat op Spitsbergen

Een vrij mild klimaat
|

Het weer en klimaat op Spitsbergen zijn waarschijnlijk net iets anders dan je zou verwachten. Ondanks dat de eilandengroep zo noordelijk en dichtbij de Noordpool ligt, heerst er een vrij mild klimaat in vergelijking met gebieden die op dezelfde of lagere breedtegraad liggen.

In Longyearbyen, de grootste nederzetting op Spitsbergen, varieert de gemiddelde temperatuur van min 14 °C tijdens de winter tot plus 6 °C tijdens de zomer, een verschil van slechts 20 graden. Ter vergelijking: Jakoetsk in Rusland heeft wintertemperaturen van gemiddeld min 40°C en zomertemperaturen van plus 30°C, een verschil van maar liefst 70 graden.

Dit enorme verschil in amplitude van de temperaturen tussen beide locaties is te verklaren aan de hand van de verschillende klimaten. In Rusland heerst natuurlijk een landklimaat, terwijl de eilanden van Spitsbergen worden omgeven door zee, waardoor de temperaturen slechts incidenteel sterk kunnen uitschieten. Door de invloed van de zee zijn het weer en klimaat op Spitsbergen aanzienlijk voorspelbaarder, de neerslag uitgezonderd.

Extremen in het weer en klimaat op Spitsbergen

De laagste temperatuur die op Spitsbergen ooit werd gemeten was -46,3 °C in maart 1986. De hoogste temperatuur werd gemeten was +21,3 °C in juli 1979. Het is niet ongewoon dat er tijdens de winters temperaturen voorkomen tussen -20 en -30 °C, maar vaak houden deze niet lang aan. Doordat het er flink kan waaien, zijn de gevoelstemperaturen wel bar laag, soms wel min 40 tot min 50°C.

Tijdens de zomer is het er aan de kust vaak mistig. De mist stijgt tegen de bergwanden omhoog en valt in de bergen neer als sneeuw. Toch kan Spitsbergen in termen van neerslag worden beschreven als een ‘Arctische woestijn’, aangezien er jaarlijks slechts 200-300 millimeter neerslag valt. Het weer kan zeer snel omslaan en lokaal erg variëren.

Variatie in weer tussen oost en west

De westkant is warmer dan de oostkant door de loop van de Golfstroom. Doordat de zee in het voorjaar het koudst is, is maart ook de koudste maand van het jaar. De oostelijke eilanden zijn aanzienlijk kouder en krijgen meer neerslag en daar tref je dan ook de grotere gletsjers en ijskappen aan.

Aangezien er sprake is van een golfstroom die vanuit zuidwestelijke richting naar het Poolgebied leidt, liggen de noordwestelijke eilanden in de luwte van de bergen, maar ontvangen de bergen wel de meeste sneeuw gedurende het jaar. Boven de 600 meter ligt er het gehele jaar sneeuw, daaronder smelt het gedurende de zomermaanden weg.

Weer en klimaat op Spitsbergen per seizoen

Wanneer je op vakantie gaat naar Spitsbergen is het natuurlijk verstandig over de juiste kleding te beschikken. Aangezien de weersomstandigheden plots kunnen omslaan, is het belangrijk een variatie aan kleding mee te nemen, maar ook per seizoen kunnen de temperaturen flink uiteenlopen.

Onderstaand geven we een overzicht van wat je per periode van het jaar kunt verwachten van het weer:

Voorjaar (maart – mei)

Naarmate de dagen langer worden, keert het leven terug op de eilanden. De arctische vegetatie op Spitsbergen komt tevoorschijn van onder de sneeuw en de zeehonden genieten van de zon op het fjordijs. Eind april is de middernachtzon er weer om het ​​winterse landschap te verwarmen. De trekvogels keren terug en de kliffen bruisen weer van het leven.

In deze periode stijgen de temperaturen van min 16 °C in maart naar ongeveer min 5 °C eind mei, maar dat kan enigszins uiteenlopen.

Zomer (juni – augustus)

De sneeuw verdwijnt en kleine bloemetjes bloeien. De gonzende vogelkolonies staan in schril contrast met de stilte van de lange donkere winter. De zomertijd op Spitsbergen is kort en heftig. Tijdens de lange dagen stijgen de temperaturen tot 4-5 °C boven nul en incidenteel zijn er uitschieters naar soms wel een graad of tien.

Herfst (september – oktober)

Het landschap verkleurt tijdens de herfst al vroeg. In september/oktober kleuren de valleien prachtig oranje en bruin. De bovenste laag van de bodem bevriest alweer tijdens de eerste nachtvorst en geleidelijk zakken de temperaturen steeds vaker weer onder nul.

Geleidelijk worden de dagen korter en wanneer je ’s morgens uit het raam kijkt zie je dat de eerste sneeuw de omgeving alweer heeft bedekt met een laagje sneeuw.

Winter (november – februari)

Eind oktober houdt de zon het voor gezien en hult het landschap in een periode van duisternis. Meer dan twee maanden lang, van midden november tot begin februari, domineert de duisternis. Alleen een heldere sterrenhemel en een volle maan verlichten de witte bergen van Svalbard.

Wanneer de noorderlichten aan de hemel dansen ervaar je het ultieme Spitsbergen-gevoel. Veel fervente Spitsbergen-gangers noemen de maand februari als de mooiste maand om te gaan, vanwege de noorderlichten en de prachtige heldere sterrenhemels.

De polaire nacht maakt langzaam weer plaats voor de opkomende zon, die hoger en hoger aan de horizon verschijnt. De mysterieuze aanblik van de eerste zonnestralen op de bergen is een onvergetelijke ervaring.

De Poolnacht

Door de noordelijke ligging is er tijdens de periode tussen 14 november tot 29 januari een zeer bijzonder fenomeen waar te nemen: De Poolnacht. Tijdens deze periode is er op het archipel geen onderscheid te maken tussen dag en nacht. Het fenomeen van de Poolnacht wordt veroorzaakt doordat de zon meer dan 6 graden achter de horizon ligt.

Tijdens de periode van 26 oktober tot 14 november en van 29 januari tot en met 14 februari, ligt de zon nog wel achter de horizon, maar is het licht van de zon wel zichtbaar en geeft een schemeringstijd.

De Midzomernachtzon

Wanneer er sprake is van een Poolnacht, is er natuurlijk tijdens de zomer sprake van een Middernachtzon. In Longyearbyen is er een middernachtzon van 15 april tot 26 augustus. In tegenstelling tot de middernachtzon op plaatsen op een lagere breedtegraad, staat de zon op Spitsbergen hoog aan de hemel en maakt het moeilijk om te bepalen of het dag of nacht is.

Spitsbergen reizen

Bekijk hier ons aanbod

Inspiratie

We are Creating Stories
IJsbeer op Spitsbergen
Spitsbergen
IJsberen op Spitsbergen

De ijsbeer wordt beschouwd als een zeezoogdier, aangezien hij het grootste deel van zijn leven doorbrengt in zee en op drijfpakijs. Op en rond de eilanden van Spitsbergen, kun je een groot aantal ijsberen vinden. Ze leven met name op en rond de oostelijke eilanden, maar ook elders moet je er altijd op berekend zijn dat je ze kunt tegenkomen.

Gletsjer Spitsbergen
Spitsbergen
Gletsjers op Spitsbergen

Hier zijn de temperaturen iets lager dan op het eiland Spitsbergen en de verdamping vanuit de Barentszee zorgt voor een grotere hoeveelheid neerslag, waardoor de gletsjers minder snel smelten. Het is het evenwicht tussen de zomertemperatuur en de winterse neerslag die bepaalt of de gletsjers zich uitbreiden of terugtrekken.

Longyearbyen
Spitsbergen
De rijke historie van Spitsbergen

Nadat Willem Barentsz in 1596 ‘opnieuw’ Spitsbergen had ontdekt, werd het archipel een belangrijke plak voor de internationale walvisserij (van het jaar 1600-1750), de Russische winterjacht (van 1700-1850) en de Noorse winterjacht (1850-1973).

Wereldzadenbank
Spitsbergen
De Seed Vault op Spitsbergen

Vlak buiten Longyearbyen, de grootste stad van Spitsbergen, ligt een back-up van de globale vegetatie. Het doel van deze zaadbunker is om alle gewassen ter wereld te beschermen tegen een eventuele ramp, waarbij planten uitsterven. Dit zou kunnen gebeuren door de inslag van een meteoriet of door een enorme natuurramp. Wetenschappers zijn van mening dat de 400 meter diepe bunker in de permafrost elke ramp kan doorstaan.

Arctische papaver
Spitsbergen
Arctische fauna en vegetatie op Spitsbergen

In feite is vrijwel de gehele landmassa van Spitsbergen bedekt met permafrost. Dit wil zeggen dat de ondergrond het hele jaar door bevroren blijft. Toch ontdooit op sommige plekken de bovenste meter tijdens de zomer, wanneer de zon vrijwel de gehele dag de ondergrond verwarmt. Deze vruchtbare gebieden, zo’n 6-7% van het totale oppervlak, zijn vooral te vinden in de binnenste fjordregio’s van Spitsbergen.

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Marieke Boerema Specialisme: IJsland / Spitsbergen / Faeröer eilanden
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
Er is op Spitsbergen geen tijdsverschil met Nederland.
Alle seizoenen op Spitsbergen hebben hun charme. In de zomermaanden is het meeste ijs verdwenen, waardoor er rondom Spitsbergen gevaren kan worden. Lees hier meer over de beste reistijd.
Voor een reis naar Spitsbergen heb je een geldig paspoort nodig. Voor Spitsbergen heb je geen visum nodig. Lees hier meer over reisdocumenten op Spitsbergen.
Op Spitsbergen vind je uitgestrekte vlaktes, ijsschotsen in zee, besneeuwde bergtoppen en kleine (soms verlaten) nederzettingen. Naast de prachtige natuurverschijnselen, zijn er ook veel dieren te vinden op Spitsbergen. Zoals zeehonden, vogelkolonies, rendieren, poolvossen en de koning van de noordpool; de ijsbeer. Vaar rondom Spitsbergen, waarbij je af en toe voet aan land zet. En treed in de voetsporen van de Nederlandse poolreiziger Willem Barentz.
In de winter is de gemiddelde temperatuur in de hoofdstad Longyearbyen -14 graden, maar deze kan oplopen tot wel -30 graden. In de zomermaanden is de temperatuur ongeveer 6 graden. Doordat Spitsbergen is omgeven door de zee kan het weer snel omslaan. Lees hier meer over het weer en klimaat op Spitsbergen.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge