De feestdagen op Spitsbergen zijn vooral gebaseerd op het feit dat de eilandengroep sinds 1920 officieel deel uitmaakt van het koninkrijk Noorwegen. De feestdagen zijn vooral van de Noorse feestdagenkalender overgenomen. Hieronder een agenda die op volgorde van maanden staat.

Feestdagen op Spitsbergen

Wanneer je naar Svalbard afreist is het leuke als je trip samenvalt met een feestdag op deze afgelegen eilandengroep. Zeker op 17 mei, wanneer de officiele Noorse nationale feestdag wordt gevierd is het gezellig om in Longyearbyen te verblijven.

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag
  • 21 & 22 april – Pasen
  • 1 mei – dag van de arbeid
  • 17 mei – Noorse Nationale Feestdag (Syttende Mai)
  • 30 mei – Hemelvaartsdag
  • 9 & 10 juni – Pinksteren
  • 23 juni – Midzomernachtfeest
  • 14 augustus – Svalbard Day
  • 24 & 25 december – Kerstmis

Noorse Nationale Feestdag (Syttende Mai)

Op 16 mei in het jaar 1814 werd de Noorse grondwet unaniem goedgekeurd en de dag erna op 17 mei ondertekend in Eidsvoll. Na een aantal jaar dat studenten en anderen deze dag vierden werd het verboden door de koning van Zweden en Noorwegen. Echter in het jaar 1833 sprak de dichter Henrik Wergeland in het openbaar het publiek toe en sindsdien wordt 17 mei als een nationale feestdag gezien in Noorwegen. Vanaf het jaar 1870 kreeg de feestdag een extra en werd er een kinderoptocht gehouden die nu als middelpunt van de feestelijkheden dient samen met fanfares en Noorse vlaggetjes.

14 augustus Svalbard Day

14 augustus markeert de dag dat het Verdrag van Spitsbergen in 1925 in werking trad. Het Svalbard-verdrag is de internationale overeenkomst die “de volledige en onbeperkte” soevereiniteit van Noorwegen over Spitsbergen garandeert. Op deze dag in 1925 jaar geleden nam Noorwegen de heerschappij van Spitsbergen over. Meteen werd de Noorse naam voor de eilandgroep gewijzigd in Svalbard.

Na ruim 300 jaar niemandsland, met overbelasting van dierenbestand, werden maatregelen genomen om de kwetsbare natuur te beschermen. Kort na de annexatie werden de rendieren van Spitsbergen beschermd op grond van artikel 2 van het Verdrag van Spitsbergen. De populatie stond toen op een historisch dieptepunt, maar heeft zich inmiddels hersteld tot zo’n 10.000 tot 12.000 dieren.
 

14 august Svalbard Day