• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Longyearbyen, Spitsbergen

Waar het buitengewone gewoon is
|

Longyearbyen is de grootste stad van Spitsbergen, Noorwegen en is gelegen aan de Adventfjord, die deel uitmaakt van de veel grotere Isfjorden. Verder naar het oosten liggen nog de Sassenfjorden en ten noorden van de stad liggen de Billefjorden.

De stad is vernoemd naar John Munro Longyear, die er in 1906 startte met de ontginning van een kolenmijn. In 1916 werd de operatie overgenomen door Store Norske Spitsbergen Kulkompani (SNSK), die er nog steeds mijnbouw uitvoert.

Van oudsher was de stad een industriestad, maar de meeste mijnbouwactiviteiten zijn sinds de jaren negentig naar Sveagruva verhuisd. Sindsdien kent de stad ook een toenemende toestroom van toeristen en natuuronderzoekers. Dit kun je goed zien aan de komst van instellingen zoals het universiteitscentrum op Svalbard, de Svalbard Global Seed Vault en het satellietstation Svalbard.

Geografische ligging

Longyearbyen is de grootste nederzetting op Spitsbergen en ligt in het lager gelegen deel van de Longyear Valley langs de Longyear rivier. De lagere delen van de stad liggen langs de zuidwestelijke oever van de baai van Adventfjorden, een zijtak van de enorme Istfjorden.

Longyearbyen ligt op het schiereiland Nordenskiöld Land, het grootste eiland van het archipel. Het is de meest noordelijke stad ter wereld.

De stad is verdeeld in verschillende wijken. Aan de westkant van de rivier, langs de baai, ligt de haven met industriële panden. Het westelijk deel van dit gebied heet Bykaia en het oostelijke deel van de Sjøgebied. Net iets hoger gelegen ligt Skjæringa, de plaats waar de lokale overheden zijn gevestigd. Iets hoger gelegen in de vallei aan de westkant ligt Gamle Longyearbyen (het oude Longyearbyen) en de kerk.

De meeste woningen, commerciële en culturele gebouwen bevinden zich aan de oostkant van de rivier. Net ten westen van de stad ligt de luchthaven.

Geschiedenis van Longyearbyen

De Amerikaanse industrieel John Munroe Longyear bezocht Spitsbergen als toerist in 1901, waar hij kennis maakte met iemand die onderzoek deed naar delfstoffen. Hij keerde terug naar Spitsbergen in 1903, waar hij samen met Frederick Ayer de Noorse claims aan de westkant van Adventfjorden kocht. In 1906 was de Arctic Coal Company in Boston geboren, met Ayer en Longyear als hoofdaandeelhouders. Er werden mijnwerkers gestationeerd en de nederzetting werd Longyear City genoemd.

Door de crisis tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de mijnen in 1916 verkocht aan Store Norske. Dat jaar bouwde SNSK vijf nieuwe barakken, waaronder een ziekenhuis. In de loop der jaren werden meerdere mijnen geëxploiteerd en kwamen er een kerkhof, wegen en een kantoorgebouw bij en het stadje kreeg steeds meer vorm.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1943 stuurde de Duitse Kriegsmarine twee slagschepen naar Spitsbergen. Slechts vier panden overleefden de bombardementen, waardoor het leven compleet stil kwam te liggen.

Na de tweede wereldoorlog

Na de oorlog werd Longyearbyen snel weer opgebouwd om de productie in de mijnbouw te kunnen hervatten. De wijk Nybyen werd ingericht in 1946 en bestond uit vijf barakken, elk voor 72 mensen. In 1948 werd de eerste uitgave van de Svalbardposten gepubliceerd en was dus ook de eigen krant geboren. In 1949 kreeg Longyearbyen telefonische verbinding met het vasteland en werd er tevens een boerderij gebouwd met vee voor melk, varkens en kippen om de bevolking van voedsel te voorzien.

In de jaren vijftig werden er een basisschool en middelbare school gebouwd voor de jeugd.

Sneeuwscooters in Longyearbyen

Longyearbyen staat bekend om de vele sneeuwscooters. De stad zelf beschikt wel over asfaltwegen, maar daarbuiten is de sneeuwscooter natuurlijk de makkelijkste manier van transport.

De eerste serie geproduceerde sneeuwscooters werd in 1961 in gebruik genomen. In 1969 waren er 140 geregistreerde sneeuwscooters tegenover slechts 33 geregistreerde auto’s. In 1990 waren er 353 geregistreerde auto’s en 883 sneeuwscooters. Het is ook eigenlijk logisch op een plaats met slechts enkele wegen en zoveel sneeuw. Dan zijn sneeuwscooters de aangewezen manier van vervoer.

Bewoners van Longyearbyen

Van oudsher bestaat er een cultuur op Spitsbergen dat de meeste bewoners er niet permanent blijven wonen. Vaak zijn het mijnwerkers die er een paar jaar hard werken om hun familie elders te onderhouden of mensen die de ‘rust’ opzoeken en die al snel de desolate omgeving ontvluchten om de bewoonde wereld weer te omarmen.

In 2015 had Longyearbyen een bevolking van 2.144 mensen. Het grootste deel hiervan komt uit Noorwegen. Ongeveer 300 mensen is van niet-Noorse afkomst. Deze mensen zijn voornamelijk van Zweedse, Russische, Oekraïense en, vreemd genoeg, Thaise afkomst.

Mijnbouw tegenwoordig in Longbyearbyen

De enige mijnbouw die nu nog plaatsvindt in Longyearbyen, is in Mijn 7 bij Adventdalen. Deze mijn produceert jaarlijks 70.000 ton kolen, waarvan ruim een derde wordt gebruikt voor de Longyear Power Station, de enige koolwaterstofcentrale van Noorwegen.

Het grootste deel van de mijnbouw vindt plaats in de 60 kilometer zuidelijker gelegen mijn bij het plaatsje Sveagruva, gelegen aan de Van Mijenfjorden.

Toerisme in Longyearbyen

Longyearbyen is het centrum van het toerisme op de archipel, maar dat komt meer voort uit logistieke redenen dan door de ‘pracht’ van de stad. Natuurlijk komen de meeste toeristen af op het geweldige omliggende natuurschoon en het wildlife dat op en rond de eilanden leeft.

Longyearbyen is echter een uitstekende uitvalsbasis voor voorzieningen, accommodatie en heeft ook diverse musea. In 2008 telde Longyearbyen maar liefst 89.000 overnachtingen van toeristen, tegenover 30.000 in 1995, dus de toeristische sector is enorm gegroeid. Ongeveer 40.000 toeristen vlogen aan op de luchthaven van Longyearbyen.

Interesse in een reis langs deze bezienswaardigheid?

Bekijk hier bijpassende reizen

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Marieke Boerema Specialisme: IJsland / Spitsbergen / Faeröer eilanden
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
Er is op Spitsbergen geen tijdsverschil met Nederland.
Alle seizoenen op Spitsbergen hebben hun charme. In de zomermaanden is het meeste ijs verdwenen, waardoor er rondom Spitsbergen gevaren kan worden. Lees hier meer over de beste reistijd.
Voor een reis naar Spitsbergen heb je een geldig paspoort nodig. Voor Spitsbergen heb je geen visum nodig. Lees hier meer over reisdocumenten op Spitsbergen.
Op Spitsbergen vind je uitgestrekte vlaktes, ijsschotsen in zee, besneeuwde bergtoppen en kleine (soms verlaten) nederzettingen. Naast de prachtige natuurverschijnselen, zijn er ook veel dieren te vinden op Spitsbergen. Zoals zeehonden, vogelkolonies, rendieren, poolvossen en de koning van de noordpool; de ijsbeer. Vaar rondom Spitsbergen, waarbij je af en toe voet aan land zet. En treed in de voetsporen van de Nederlandse poolreiziger Willem Barentz.
In de winter is de gemiddelde temperatuur in de hoofdstad Longyearbyen -14 graden, maar deze kan oplopen tot wel -30 graden. In de zomermaanden is de temperatuur ongeveer 6 graden. Doordat Spitsbergen is omgeven door de zee kan het weer snel omslaan. Lees hier meer over het weer en klimaat op Spitsbergen.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge