Het noorderlicht op Spitsbergen is wellicht in van de grotere trekpleisters om deze eilanden te bezoeken. De fotogenieke omgeving en de noordelijke ligging zijn bijzonder geschikt om de aurora borealis in volle glorie te zien en te fotograferen.

Het noorderlicht ontstaat door de botsing tussen elektrisch geladen deeltjes van de zon en de atmosfeer. Deze botsing veroorzaakt een reactie in de vorm van meestal een groen licht dat ’s nachts bij een donkere hemel te zien is.

 

Noorderlicht op Spitsbergen

Spitsbergen is een ideale bestemming om het noorderlicht te kunnen bewonderen aangezien het halverwege tussen Noorwegen en de Noordpool gelegen is. De beste tijd om het noorderlicht te kunnen aanschouwen op Spitsbergen is tussen de maanden november en februari wanneer de poolnacht optreed. Tijdens de poolnacht kan het noorderlicht zelfs in de middag verschijnen maar in oktober en februari is er overdag daglicht en ’s nachts het noorderlicht.

 

Poolnacht

De noordelijke ligging zorgt voor nog meer indrukwekkende natuurfenomenen zoals de poolnacht die tussen 14 november en 29 januari plaatsvind. Dit bijzondere fenomeen wordt veroorzaakt doordat de zon meer dan 6 graden achter de horizon ligt waardoor het gedurende 24 uur geheel donker is en geen onderscheid gemaakt kan worden tussen dag en nacht. Echter is er tijdens de periode van 26 oktober tot 14 november en 29 januari t/m 14 februari wel licht van de zon wat een schemeringstijd geeft.

 

Middernachtzon

Wanneer er op een plaats sprake is van een Poolnacht is er in de zomerperiode sprake van een middernachtzon waarbij de zon gedurende 24 uur per dag niet onder de horizon gaat. Dit natuurlijk fenomeen doet zich voor in de zomer tussen het zuiden van de zuidpoolcirkel en het noorden van de poolcirkel.

 

Op Spitsbergen duurt de middernachtzon het langst en gaat de zon tussen 20 april en 22 augustus helemaal niet onder. In tegenstelling tot de middernachtzon op andere plekken op een lagere breedtegraad staat de zon op Spitsbergen hoog aan de hemel. Tijdens deze lange dagen met 24 uur alleen maar daglicht zijn er talloze activiteiten te ondernemen dag en nacht. Met name in de hoofdstad Longyearbyen is er een brede scala aan culturele activiteiten, restaurants en bars om te bezoeken of met een gewapende gids de wildernis in te trekken.