• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Beste reistijd Spitsbergen

Mei t/m september
|

Alle seizoenen op deze breedtegraad hebben hun eigen charme en daardoor is de beste reistijd voor Spitsbergen enorm afhankelijk van waar de wensen liggen. Wanneer het Noorderlicht ervaren wil worden dan is de beste reistijd van november tot februari. Om de Middernachtzon te ervaren en outdoor activiteiten te ondernemen is de periode van mei tot september het meest geschikt.

Hetzelfde geldt voor de vogelliefhebbers. De beste reistijd voor Spitsbergen als je vogels wilt spotten is tijdens de zomer. De vogels wonen maar voor een korte periode op Spitsbergen en vertrekken eind augustus weer.

 

Beste reistijd Spitsbergen voor ijsberen spotten

Vroeg in het seizoen van april tot juni is de beste reistijd om het pakijs en ijsberen mee te kunnen maken, afgezien van het feit dat ijsberen het hele jaar voorkomen.

 

De maanden april en mei zijn het meest geschikt om te sneeuwwandelen en van juli tot november zijn gewone wandeltochten ideaal wanneer de sneeuw en het smeltwater verdwenen zijn. Wat betreft de tijdszones is er op Spitsbergen geen tijdsverschil met Nederland en hierdoor loopt de zomertijd in Spitsbergen gelijk aan die van Nederland.

 

Temperaturen

Ondanks de noordelijke ligging heeft Svalbard verrassend zachte gemiddelde temperaturen. Andere locaties op een dergelijke noordelijke ligging zijn namelijk aanzienlijk kouder.

Dit komt door de Golfstroom die relatief warm water aanvoert. Hierdoor blijven de wateren rond de eilandengroep op enkele uitzonderingen na het gehele jaar ijsvrij.

 

De gemiddelde temperatuur in januari is 12 graden onder nul. Het gemiddelde tijdens de zomermaanden is 5 graden boven nul.

De maanden april en mei zijn in Longyearbyen hebben gemiddeld het meeste regendagen, maar het natst is de maand september.

Spitsbergen reizen

Bekijk hier ons aanbod

Inspiratie

We are Creating Stories
IJsbeer op Spitsbergen
Spitsbergen
IJsberen op Spitsbergen

De ijsbeer wordt beschouwd als een zeezoogdier, aangezien hij het grootste deel van zijn leven doorbrengt in zee en op drijfpakijs. Op en rond de eilanden van Spitsbergen, kun je een groot aantal ijsberen vinden. Ze leven met name op en rond de oostelijke eilanden, maar ook elders moet je er altijd op berekend zijn dat je ze kunt tegenkomen.

Gletsjer Spitsbergen
Spitsbergen
Gletsjers op Spitsbergen

Hier zijn de temperaturen iets lager dan op het eiland Spitsbergen en de verdamping vanuit de Barentszee zorgt voor een grotere hoeveelheid neerslag, waardoor de gletsjers minder snel smelten. Het is het evenwicht tussen de zomertemperatuur en de winterse neerslag die bepaalt of de gletsjers zich uitbreiden of terugtrekken.

Longyearbyen
Spitsbergen
De rijke historie van Spitsbergen

Nadat Willem Barentsz in 1596 ‘opnieuw’ Spitsbergen had ontdekt, werd het archipel een belangrijke plak voor de internationale walvisserij (van het jaar 1600-1750), de Russische winterjacht (van 1700-1850) en de Noorse winterjacht (1850-1973).

Wereldzadenbank
Spitsbergen
De Seed Vault op Spitsbergen

Vlak buiten Longyearbyen, de grootste stad van Spitsbergen, ligt een back-up van de globale vegetatie. Het doel van deze zaadbunker is om alle gewassen ter wereld te beschermen tegen een eventuele ramp, waarbij planten uitsterven. Dit zou kunnen gebeuren door de inslag van een meteoriet of door een enorme natuurramp. Wetenschappers zijn van mening dat de 400 meter diepe bunker in de permafrost elke ramp kan doorstaan.

Arctische papaver
Spitsbergen
Arctische fauna en vegetatie op Spitsbergen

In feite is vrijwel de gehele landmassa van Spitsbergen bedekt met permafrost. Dit wil zeggen dat de ondergrond het hele jaar door bevroren blijft. Toch ontdooit op sommige plekken de bovenste meter tijdens de zomer, wanneer de zon vrijwel de gehele dag de ondergrond verwarmt. Deze vruchtbare gebieden, zo’n 6-7% van het totale oppervlak, zijn vooral te vinden in de binnenste fjordregio’s van Spitsbergen.

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Marieke Boerema Specialisme: IJsland / Spitsbergen / Faeröer eilanden
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
Er is op Spitsbergen geen tijdsverschil met Nederland.
Alle seizoenen op Spitsbergen hebben hun charme. In de zomermaanden is het meeste ijs verdwenen, waardoor er rondom Spitsbergen gevaren kan worden. Lees hier meer over de beste reistijd.
Voor een reis naar Spitsbergen heb je een geldig paspoort nodig. Voor Spitsbergen heb je geen visum nodig. Lees hier meer over reisdocumenten op Spitsbergen.
Op Spitsbergen vind je uitgestrekte vlaktes, ijsschotsen in zee, besneeuwde bergtoppen en kleine (soms verlaten) nederzettingen. Naast de prachtige natuurverschijnselen, zijn er ook veel dieren te vinden op Spitsbergen. Zoals zeehonden, vogelkolonies, rendieren, poolvossen en de koning van de noordpool; de ijsbeer. Vaar rondom Spitsbergen, waarbij je af en toe voet aan land zet. En treed in de voetsporen van de Nederlandse poolreiziger Willem Barentz.
In de winter is de gemiddelde temperatuur in de hoofdstad Longyearbyen -14 graden, maar deze kan oplopen tot wel -30 graden. In de zomermaanden is de temperatuur ongeveer 6 graden. Doordat Spitsbergen is omgeven door de zee kan het weer snel omslaan. Lees hier meer over het weer en klimaat op Spitsbergen.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge