Alle seizoenen op deze breedtegraad hebben hun eigen charme en daardoor is de beste reistijd voor Spitsbergen enorm afhankelijk van waar de wensen liggen. Wanneer het Noorderlicht ervaren wil worden dan is de beste reistijd van november tot februari. Om de Middernachtzon te ervaren en outdoor activiteiten te ondernemen is de periode van mei tot september het meest geschikt.

Hetzelfde geldt voor de vogelliefhebbers. De beste reistijd voor Spitsbergen als je vogels wilt spotten is tijdens de zomer. De vogels wonen maar voor een korte periode op Spitsbergen en vertrekken eind augustus weer.

Beste reistijd Spitsbergen voor ijsberen spotten

Vroeg in het seizoen van april tot juni is de beste reistijd om het pakijs en ijsberen mee te kunnen maken, afgezien van het feit dat ijsberen het hele jaar voorkomen.

De maanden april en mei zijn het meest geschikt om te sneeuwwandelen en van juli tot november zijn gewone wandeltochten ideaal wanneer de sneeuw en het smeltwater verdwenen zijn. Wat betreft de tijdszones is er op Spitsbergen geen tijdsverschil met Nederland en hierdoor loopt de zomertijd in Spitsbergen gelijk aan die van Nederland.

Temperaturen

Ondanks de noordelijke ligging heeft Svalbard verrassend zachte gemiddelde temperaturen. Andere locaties op een dergelijke noordelijke ligging zijn namelijk aanzienlijk kouder.

Dit komt door de Golfstroom die relatief warm water aanvoert. Hierdoor blijven de wateren rond de eilandengroep op enkele uitzonderingen na het gehele jaar ijsvrij.

De gemiddelde temperatuur in januari is 12 graden onder nul. Het gemiddelde tijdens de zomermaanden is 5 graden boven nul.

De maanden april en mei zijn in Longyearbyen hebben gemiddeld het meeste regendagen, maar het natst is de maand september.