Er is geen authentieke Spitsbergse keuken, doordat de permafrost het niet toestaat voedsel te verbouwen. Vandaar dat de Spitsbergse gerechten voornamelijk zijn gebaseerd op de gerechten die de Noorse bevolking hierheen hebben gebracht. Toch doet ook de internationale keuken het goed hier. De arctische keuken bestaat vaak uit veel vetten en koolhydraten om de kou te kunnen trotseren.

De belangrijkste onderdelen van de Spitsbergse keuken zijn vis, brood en aardappelen. Hiernaast serveren de meeste restaurants op Spitsbergen ook zeehonden-, rendieren- en walvisvlees, maar is er ook een restaurant dat naast de traditionele gerechten ook Thais serveert.

Veel internationale invloeden

Ondanks dat Spitsbergen dunbevolkt is, beschikt het over een goed nachtleven aangezien er vrij veel jongeren wonen. Veel van hen zijn op een sabbatical of wonen hier voor een paar maanden studie. Om die reden kan je jongeren tegenkomen uit Thailand, India, Brazilië of Australië.

Aangezien Svalbard vroeger uitsluitend werd bevolkt door Noren en Russen, is de basis van de keuken gebaseerd op wat er verkrijgbaar was en dat was vooral voedsel uit de zee en de rendieren die op de eilandengroep voorkwamen.

Toen de mijnbouw steeds verder afnam en de mobiliteit wereldwijd opkwam, hadden de eilanden een steeds grotere aantrekkingskracht op reizigers, maar ook op jongeren uit de hele wereld.

Universiteit van Svalbard

Aangezien op Spitsbergen ook een universiteit is gevestigd, is het voor studenten een unieke gelegenheid op zo’n grote breedtegraad te studeren. Op de universiteit is de mogelijkheid om Arctische Biologie, Arctische Geologie, Arctische Geofysica en Arctische Techniek te studeren.

Daarnaast is Spitsbergen de thuisbasis van de noordelijkste brouwerijen ter wereld en zijn er twee bierbrouwerijen in Barentsburg en Longyearbyen. Daar kan je deelnemen aan rondleidingen, waarbij de geschiedenis wordt verteld van het onmogelijke mogelijk maken..