• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Lokale keuken Spitsbergen

Vis, brood en aardappelen
|

Er is geen authentieke Spitsbergse keuken, doordat de permafrost het niet toestaat voedsel te verbouwen. Vandaar dat de Spitsbergse gerechten voornamelijk zijn gebaseerd op de gerechten die de Noorse bevolking hierheen hebben gebracht. Toch doet ook de internationale keuken het goed hier. De arctische keuken bestaat vaak uit veel vetten en koolhydraten om de kou te kunnen trotseren.

De belangrijkste onderdelen van de Spitsbergse keuken zijn vis, brood en aardappelen. Hiernaast serveren de meeste restaurants op Spitsbergen ook zeehonden-, rendieren- en walvisvlees, maar is er ook een restaurant dat naast de traditionele gerechten ook Thais serveert.

 

Veel internationale invloeden

Ondanks dat Spitsbergen dunbevolkt is, beschikt het over een goed nachtleven aangezien er vrij veel jongeren wonen. Veel van hen zijn op een sabbatical of wonen hier voor een paar maanden studie. Om die reden kan je jongeren tegenkomen uit Thailand, India, Brazilië of Australië.

Aangezien Svalbard vroeger uitsluitend werd bevolkt door Noren en Russen, is de basis van de keuken gebaseerd op wat er verkrijgbaar was en dat was vooral voedsel uit de zee en de rendieren die op de eilandengroep voorkwamen.

 

Toen de mijnbouw steeds verder afnam en de mobiliteit wereldwijd opkwam, hadden de eilanden een steeds grotere aantrekkingskracht op reizigers, maar ook op jongeren uit de hele wereld.

 

Universiteit van Svalbard

Aangezien op Spitsbergen ook een universiteit is gevestigd, is het voor studenten een unieke gelegenheid op zo’n grote breedtegraad te studeren. Op de universiteit is de mogelijkheid om Arctische Biologie, Arctische Geologie, Arctische Geofysica en Arctische Techniek te studeren.

 

Daarnaast is Spitsbergen de thuisbasis van de noordelijkste brouwerijen ter wereld en zijn er twee bierbrouwerijen in Barentsburg en Longyearbyen. Daar kan je deelnemen aan rondleidingen, waarbij de geschiedenis wordt verteld van het onmogelijke mogelijk maken..

Spitsbergen reizen

Bekijk hier ons aanbod

Inspiratie

We are Creating Stories
Gletsjer Spitsbergen
Spitsbergen
Gletsjers op Spitsbergen

Hier zijn de temperaturen iets lager dan op het eiland Spitsbergen en de verdamping vanuit de Barentszee zorgt voor een grotere hoeveelheid neerslag, waardoor de gletsjers minder snel smelten. Het is het evenwicht tussen de zomertemperatuur en de winterse neerslag die bepaalt of de gletsjers zich uitbreiden of terugtrekken.

Longyearbyen
Spitsbergen
Longyearbyen, Spitsbergen

De stad is vernoemd naar John Munro Longyear, die er in 1906 startte met de ontginning van een kolenmijn. In 1916 werd de operatie overgenomen door Store Norske Spitsbergen Kulkompani (SNSK), die er nog steeds mijnbouw uitvoert.

Longyearbyen
Spitsbergen
De rijke historie van Spitsbergen

Nadat Willem Barentsz in 1596 ‘opnieuw’ Spitsbergen had ontdekt, werd het archipel een belangrijke plak voor de internationale walvisserij (van het jaar 1600-1750), de Russische winterjacht (van 1700-1850) en de Noorse winterjacht (1850-1973).

Arctische papaver
Spitsbergen
Arctische fauna en vegetatie op Spitsbergen

In feite is vrijwel de gehele landmassa van Spitsbergen bedekt met permafrost. Dit wil zeggen dat de ondergrond het hele jaar door bevroren blijft. Toch ontdooit op sommige plekken de bovenste meter tijdens de zomer, wanneer de zon vrijwel de gehele dag de ondergrond verwarmt. Deze vruchtbare gebieden, zo’n 6-7% van het totale oppervlak, zijn vooral te vinden in de binnenste fjordregio’s van Spitsbergen.

Oude ziekenhuis
Spitsbergen
Pyramiden op Spitsbergen, de geschiedenis van dit afgelegen stadje

Pyramiden ligt aan de voet van de Billefjorden, centraal gelegen op het grootste eiland. Het dorpje is vernoemd naar de gelijknamige piramidevormige berg naast het stadje. De dichtstbijzijnde nederzettingen zijn de hoofdstad Longyearbyen, ongeveer 50 kilometer naar het zuiden, Barentsburg ongeveer 100 kilometer naar het zuidwesten en de kleine onderzoekscommunity Ny-Ålesund, 100 kilometer ten westen.

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Marieke Boerema Specialisme: IJsland / Spitsbergen / Faeröer eilanden
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
Er is op Spitsbergen geen tijdsverschil met Nederland.
Alle seizoenen op Spitsbergen hebben hun charme. In de zomermaanden is het meeste ijs verdwenen, waardoor er rondom Spitsbergen gevaren kan worden. Lees hier meer over de beste reistijd.
Voor een reis naar Spitsbergen heb je een geldig paspoort nodig. Voor Spitsbergen heb je geen visum nodig. Lees hier meer over reisdocumenten op Spitsbergen.
Op Spitsbergen vind je uitgestrekte vlaktes, ijsschotsen in zee, besneeuwde bergtoppen en kleine (soms verlaten) nederzettingen. Naast de prachtige natuurverschijnselen, zijn er ook veel dieren te vinden op Spitsbergen. Zoals zeehonden, vogelkolonies, rendieren, poolvossen en de koning van de noordpool; de ijsbeer. Vaar rondom Spitsbergen, waarbij je af en toe voet aan land zet. En treed in de voetsporen van de Nederlandse poolreiziger Willem Barentz.
In de winter is de gemiddelde temperatuur in de hoofdstad Longyearbyen -14 graden, maar deze kan oplopen tot wel -30 graden. In de zomermaanden is de temperatuur ongeveer 6 graden. Doordat Spitsbergen is omgeven door de zee kan het weer snel omslaan. Lees hier meer over het weer en klimaat op Spitsbergen.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge