Als reisdocumenten voor Spitsbergen is alleen een geldig paspoort nodig. Een visum hoef je niet aan te vragen, tenzij je langer dan drie maanden blijft. Hoewel het voorheen ook mogelijk was om met een Nederlandse identiteitskaart naar Svalbard te reizen, is dat sinds 2018 niet meer mogelijk.

Reisdocumenten voor Spitsbergen

Mocht er een tussenstop plaatsvinden op weg naar Spitsbergen dan is het slim om van te voren te informeren bij het consulaat van dat land of een visum of een doorreisvisum vereist is. Het is tevens aan te raden om voor vertrek een reisverzekering af te sluiten voor Spitsbergen aangezien de Europese zorgverzekering niet geldig is hier. Voor een bezoek aan Spitsbergen zijn er geen vaccinaties nodig.

Invoerbepalingen

Naast je reisdocumenten voor Spitsbergen moet je ook rekening houden met de invoerbepalingen. Er mogen vrij binnen- en buitenlandse betaalmiddelen worden ingevoerd tot 25.000 Noorse kronen (NOK). Vanaf de leeftijd van 18 jaar is het mogelijk om tabak en alcoholische dranken in te voeren in Spitsbergen. Er gelden echter wel bepaalde tabak hoeveelheden van 200 sigaretten, 250 g tabak en 200 vloeitjes.

Daarnaast mag het alcoholgehalte van de alcoholische dranken niet meer dan 22% zijn, op de leeftijd van 20 jaar mag een hoger alcoholgehalte ingevoerd worden. Het is verboden om drank met een alcoholgehalte van meer dan 60% in te voeren en wanneer er geen tabak ingevoerd wordt mag er 1,5 liter wijn of bier extra meegenomen worden.

Wat betreft levensmiddelen is het mogelijk om maximaal 10 kg vleesproducten, fruit, groente en zuivel het land in te voeren. Let erop dat voor de invoer van aardappelen een speciale vergunning vereist is.

Geschenken en souvenirs mogen tot een waarde van €660 vrij ingevoerd worden. Om medicijnen mee te mogen nemen is het aangeraden om een medisch paspoort mee te nemen. Tevens is het strafbaar om geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen zonder Schengenverklaring in te voeren.