• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Informatie over Noorwegen

Achtergrondinformatie over Noorwegen
|

Noorwegen is het land van de ongerepte natuur, langgerekte fjorden, hoogvlaktes, watervallen, bergen, gletsjers, het noorderlicht en de middernachtzon. Veel dieren, waaronder de rendieren en elanden. Maar ook van de Mythen en Sagen en de Vikingen.

Het land heeft een oppervlakte van 385.203 km (ongeveer 10x Nederland) en 5.367.580

(1 jan 2020) inwoners. Er wonen ongeveer 16 mensen per km2, hierdoor is de natuur nooit ver weg.

 

Het Scandinavische land is het meest langgerekte land van Europa. Om van het zuiden naar het noorden te komen, ben je met de auto al meer dan 30 uur onderweg. In het noorden van het land vind je het meeste noordelijkste punt van Europa, de Noordkaap. De langste tunnel ter wereld vind je ook in Noorwegen. De Lærdalstunnelen is 24,5 km lang. Elke 6 km wordt de weg verbreed en zijn de rotswanden voorzien van schitterende verlichting.

 

De vele fjorden in het land zijn ontstaan tijdens de ijstijden die plaatsvonden. Zowel het ijs als de rivieren creëerden diepe valleien in de bergen. Toen het warmer werd, begon het ijs te smelten en raakten de ontstane valleien gevuld met water en zout, waardoor de fjorden ontstonden. Het diepste fjord van het land is het Sognefjord. Het Geirangerfjord en de Nærøyfjord zijn zelfs opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

 

In de zomer gaat in een deel van Noorwegen de zon bijna niet onder, waardoor het op de zomerdagen lang licht blijft. Boven de Poolcirkel kan je genieten van de middernachtzon. In tegenstelling tot de zomer zijn de dagen in de winter korter, het wordt later licht en eerder donker. In het noorden kan je in de winter genieten van het magische noorderlicht.

 

Naast de vele natuur in het land zijn er ook genoeg steden om te bezoeken. De meest bekende zijn de hoofdstad Oslo en Bergen. Maar ook Trondheim, Tromsø, Stavanger en Ålesund zijn zeker een bezoek waard. Elke stad heeft zijn eigen karakter en architectuur. Tijdens een vakantie naar Noorwegen kan een bezoek aan één van deze steden goed gecombineerd worden met het ontdekken van de ongerepte natuur.

Over Noorwegen

Meer informatie over Noorwegen
Weer en klimaat
Bereikbaarheid en vervoer
Reisdocumenten & invoerbepalingen
Beste reistijd
Flora en Fauna
Noorderlicht
Taal
Lokale keuken
Geld & actuele koers
Uitgebreide paklijst
Feestdagen en evenmenten

Inspiratie en verhalen

Vuurtoren Lindesnes
Noorwegen
Reisverhaal Noorwegen 2022
De reis begon in Eemshaven, Nederland waar we de Holland Norway Line hebben genomen naar het zuiden van Noorwegen, Kristiansand. Vanuit daar zijn we langs de zuidkust richting Bergen gereden. En vanuit Bergen weer terug naar beneden richting Kristiansand. Hieronder zie je een kaartje van onze route.   Tijdens onze reis hebben wij een reisverhaal bijgehouden en deze staat hieronder beschreven.
Rendier in Jotumheimen Nationaal Park
Noorwegen
Nationale Parken van Noorwegen
Ben je op reis in Noorwegen dan is een bezoek aan een van de nationale parken altijd mogelijk. De nationale parken liggen namelijk verspreid over het gehele land. Zo’n 85% van de nationale parken in Noorwegen bestaan uit bergen. Denk hierbij aan hoogvlaktes tot hoge bergtoppen, schitterende gletsjers en ravijnen. Vier nationale parken in het land bestaan uit mariene wateren, dit betekent dat 98% van deze beschermde gebieden onder water ligt. Hieronder worden een aantal van de nationale parken beschreven.
Langfossen, waterval Noorwegen
Noorwegen
De 10 mooiste watervallen van Noorwegen
Het is niet makkelijk om de 10 mooiste watervallen van Noorwegen op een rijtje te zetten. In de eerste plaats zijn er in Noorwegen veel watervallen en ten tweede is het een kwestie van smaak. In de maanden mei en juni zijn de watervallen op zijn mooist. Dit komt doordat in deze maanden de sneeuw en ijs van de bergen aan het smelten is, waardoor het waterpeil het hoogst is.
Uitzicht op het Lysefjord vanaf de Preikestolen, Noorwegen
Noorwegen
De mooiste fjorden van Noorwegen
Een fjord kan worden omschreven als een smalle, diepe en lange zee- of meerarm. De fjorden worden vaak omringd door een schitterend berglandschap. De langste fjorden ter wereld bevinden zich in Noorwegen.   In de regio West-Noorwegen, ook wel mede door de vele fjorden Fjord-Noorwegen genoemd, zijn de meeste fjorden van het land. Sommige fjorden zijn ook vertakkingen van juiste andere grotere fjorden. Maar vaak zijn het juist te vertakkingen de meest spectaculaire fjorden. Voorbeelden van deze fjorden zijn het Geirangerfjord en het Lysefjord.   Twee fjorden in Noorwegen hebben een plekje weten te bemachtigen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Dit zijn het Geirangerfjord en het Nærøyfjord.
Lofoten, Noorwegen
Noorwegen
Lofoten
Wanneer je op de kaart van Noorwegen kijkt zijn de Lofoten makkelijk te herkennen. De eilandengroep steekt uit in het smalste gedeelte van Noorwegen tot ver de Noorse Zee in. De grootste plaats van de Lofoten is Solvaer.
Bekijk meer inspiratie

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Lisanne van der Maarel Specialisme: Noorwegen / Zweden
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
In Noorwegen betaal je met de Noorse kroon. Deze wordt aangeduid met NOK. Lees hier meer over de munteenheid in Noorwegen
Voor een reis naar Noorwegen dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart. Een visum is niet nodig. Lees hier meer over reisdocumenten in Noorwegen
In Noorwegen heb je niet te maken met tijdsverschil.
Noorwegen ligt op dezelfde hoogte als Siberië, Alaska en Groenland, maar in tegenstelling tot deze landen is het klimaat in Noorwegen mild. Het klimaat varieert enorm tussen de verschillende regio's in het land. Lees hier meer over het weer en klimaat in Noorwegen
Noorwegen is een land met een schitterende uiteenlopende natuur. Denk aan de fjorden, gletsjer, hoge bergtoppen en lege vlaktes.
De maanden mei tot en met augustus worden vaak gezien als de beste maanden om naar Noorwegen af te reizen. Dit komt doordat de temperaturen in deze maanden het meest aangenaam zijn. Lees hier meer over de beste reistijd van Noorwegen

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge