De maanden mei tot en met augustus worden vaak gezien als de beste tijd om een reis naar Noorwegen te maken. Dit komt mede doordat de temperaturen in deze maanden het meest aangenaam zijn, maar eigenlijk heeft elke seizoen of periode zijn eigen charme om een reis naar Noorwegen te maken.

Wil je graag een reis naar Zuid-Noorwegen maken, dan kan je dat het beste doen in de maanden juli en augustus. In Oslo, de hoofdstad van Noorwegen is de temperatuur vrijwel hetzelfde als in Nederland. Hoe verder je naar het noorden reist, hoe kouder het wordt. De regendagen in Noorwegen zijn over het gehele jaar gelijkwaardig verdeeld.

In de maand mei beginnen vaak de bloemen en bomen te bloeien en begint de sneeuw te smelten. Door de smeltende sneeuw ontstaan er watervallen, riviertjes en meertjes. Maak je in de lente een wandeling in de bergen, dan kan het zomaar zijn dat je nog door de sneeuw loopt.

Wil je graag het noorderlicht een keer zien in Noord-Noorwegen, dan heb je daar in de maanden september tot en met april de kans voor. In de maanden november en december worden de dagen steeds donkerder en kouder. November wordt vaak bestempeld als de donkerste maand van het jaar. In december is er in Noord-Noorwegen vrijwel geen zonlicht te zien, waardoor er een grote kans is op het noorderlicht. In deze maanden valt er wel veel neerslag, zowel sneeuw als regen.

Ben je meer een wintersportliefhebber, dan kan je het beste in de maanden januari tot en met maart gaan. In deze maanden ligt er voldoende sneeuw in de wintersportgebieden van Noorwegen. Houd er wel rekening mee dat de dagen een stuk korter zijn en dat het al vroeg donker kan worden. Om ervoor te zorgen dat je bijna de gehele dag kan skiën, hebben de Noren kunstlicht rondom de pistes gezet, zodat er lang genoeg geskied kan worden.

In de maand september zit je net na de zomer en begint de herfst. Een voordeel van in deze maand een reis naar Noorwegen te maken, is dat je net na het hoogseizoen zit. Het is dan een stuk rustiger in het land. Het weer is in deze maand wel een stuk wisselvalliger. Maar het is ook mogelijk dat begin september de zomerse temperaturen worden verlengd.