In juli 2023 maakte Nyncke een reis naar het land van Odin en Thor: het magische Noorwegen. In dit reisblog Noorwegen lees je alles over haar reis terug.

Dag 1 – Vrijdag 7 juli – zaterdag 8 juli

De eerste etappe: met de auto naar Hirtshals, Denemarken

Auto gepakt, wekker gezet. Om 07.00 uur vertrekken we vanuit Gouda richting Hirtshals, Denemarken om daar de oversteek naar Noorwegen te maken voor een tweeweekse roadtrip kriskras door het mythische land van Odin en Thor. Voor ons liggen kilometers asfalt en lange rit waar we ongeveer 10 uur over denken te doen, mits de files meevallen én onze trouwe Toyota blijft rijden.

Gelukkig pruttelt onze Japanner de kleine 1000 km vrolijk door, en komen we 10 uur later aan in Hirtshals. We checken in op strandcamping Kjul, zetten onze tent op en bewegen ons voor de Deense zonsondergang nog even naar het strand. We turen onder het genot van een Tuborg uit over de watermassa die we morgen zullen doorkruisen.

Dag 2 – Zaterdag 8 juli – zondag 9 juli

Overtocht met de Fjordline: de vakantie kan beginnen

Te laat voor een zonsopgang, maar toch vroeg staan we op voor de grote overstreek naar het noorden. De boot van 10.00 uur is vervroegd naar 9.35 uur. Dat betekent snel de tent inpakken en – na een potje koffie – ontbijt op de boot.

De incheck loopt zo gesmeerd als onze Toyota, en in een oogwenk hebben we onze bolide geparkeerd op de ‘MS Stavangerfjord’, een indrukwekkend grote ferry (er passen zo’n 1500 passagiers en 600 auto’s op) die ons in een kleine 4 uur naar Kristiansand zal varen. Gelukkig is het vandaag zowel rustig op de boot, als op zee.

Aangekomen in Kristiansand volgen we de borden Bergen. Omdat dit nog een ruime 8 uur rijden is, besluiten we de reis op te knippen in tweeën. Zo komen we op ons gemak onze eerste kilometers in Noorwegen door.

Vanaf de boot komen we direct in een Noors sprookje terecht. We tellen honderden kleine watervalletjes en zien in de verte de neuzen van reusachtige rotsen hoog boven het landschap uitsteken.

Wanneer we einde middag langs een bordje free camping pruttelen en de zon inmiddels warm op onze gezichten schijnt besluiten we halt te houden. Met uitzicht op de fjord waar de free camping aan ligt, genieten we van een eerste frisse duik in het kraakheldere Noorse water. De vakantie kan nu echt beginnen.

Dag 3 – Zondag 9 juli – maandag 10 juli

Hoog op de berg in Bergen

Omdat we in onze reis naast natuur, ook nog wat cultuur aan willen doen is de volgende bestemming op de reis het kleurrijke Bergen. Op aanraden van Dennis, onze lokale partner van Best of Scandinavia, besluiten we iets buiten het centrum een overnachting te boeken. Dat is goedkoper slapen – en goedkoper parkeren.

We boeken een kamer hoog in de bergen van Bergen. Dit blijkt zowel een vloek als zegen. Zo is de afdaling naar het centrum voor een hapje eten in de haven in nog geen half uur gepiept, maar is de weg terug van iets uitdagendere aard. Enfin, het inlopen voor de nog geplande hikes is alvast begonnen.

We maken kennis met de Noorse keuken en Noorse prijzen en eten op de vismarkt een klein mootje arctic char en pannetje mosselen voor een (iets minder kleine) 85,- euro. Uit eten in Noorwegen is op z’n zachts gezegd niet goedkoop.

Bergen is zo pittoresk als een rondje Google doet blijken – maar het blijkt een goede stadse voorbereiding op de rest van onze reis.

Dag 4 – Maandag 10 juli – dinsdag 11 juli

Met stevige slagen de regen door

We worden wakker met regen, maar dat mag de pret niet drukken. We gaan namelijk op naar Gudvangen, waar we dinsdag een avontuurlijke 2-daagse kajaktocht op het programma hebben staan. In mijn hoofd peddel ik onze Toyota met stevige slagen door de regen.

Na een flinke rit langs fjorden, watervallen, velden vol wit wollegras en wat verloren schapen komen we aan in Gudvangen. We kamperen op camping Hemre, langs de rivier Nærøydalselvi. Een knusse camping. Zelfs in de regen.

Dag 5 – dinsdag 11 juli – woensdag 12 juli

Een gele banaan in Jurassic Park

Rond 10.00 uur komen we aan bij Nordic Ventures in Gudvangen voor onze 2-daagse kajaktour door de fjord. Bij aankomst krijgen we een korte briefing hoe de kajak werkt, hoe we ‘m inpakken en waar we heen kunnen peddelen.

De route is niet moeilijk, het is simpelweg de oever van de fjord linksom, of rechtsom volgen, aanmeren waar je wilt en je tent opzetten. Kind kan de was doen. Mochten we besluiten de fjord helemaal uit te peddelen, dan kan het wel pittig worden, aldus onze instructeur.

De 2-persoonskajak die we toegewezen krijgen lijkt net een grote gele banaan met twee zwarte gaten erin. Geen gezicht. Maar met de pedaaltjes achterin moet het besturen van de banaan een fluitje van een cent zijn.

‘Het is net een trappen in een zak aardappelen’, geeft stuurman Stoltenborgh na een stief uurtje peddelen aan. We gaan van de linkeroever naar de rechteroever, zigzaggend de fjord door. Eerst geeft de stuurman de stroming de schuld, kort daarna ligt de schuld bij de pedaaltjes. Het kan ons in werkelijkheid weinig schelen, want het uitzicht is fenomenaal. ‘Welcome to Jurassic Park’, roept stuurman S. vanaf het achterdek van onze banaan. We zien dan wel geen dinosaurussen, maar langs de oevers van de fjord is het een wildlife walhalla. Van twee nieuwsgierige zeehonden tot een familie Amerikaanse nertsen. We kijken onze ogen uit.

Het is iets na drieën wanneer we besluiten netjes naar de instructeur te luisteren en – halverwege fjord – aan te meren. We hebben een mooie aanmeerplek gespot, naast een kleine houten blokhut van een drietal schapen. Onze buren voor de nacht. We genieten van de avond, het uitzicht en de stilte. Maken vuur, eten een maaltje en duiken vroeg onze tent in. ’s Nachts spookt het flink in de fjord, maar de volgende ochtend is van het slechte weer geen spoor meer te bekennen.

Het water van de fjord is spiegelglad en onze banaan glijdt soepel door het water. Oefening baart kunst. Of ligt het aan de wissel van bestuurder? Wanneer het later in de ochtend zachtjes begint te miezeren, lijkt het of we in een van de natuurfilms van David Attenborough zijn beland. De regeldruppels breken de spiegel van water in duizend stukjes. We vergapen ons aan dit simpele spektakel van Moeder Natuur.

Rond de lunch komt het einde van de fjord weer in zicht en zit ons 2-daagse kajakavontuur erop. Met lichte zeebenen hijsen we onze banaan weer aan de kant, en drinken we bij Nordic Ventures een welverdiende kop oploskoffie. ‘Of we nog even willen douchen’, vraagt een van de instructeurs ons. Daar zeggen we geen nee tegen. Een uur later zitten we weer fris achter het stuur, en rijden we verder noordwaarts. Op naar Jotunheimen. Het land van de reuzen.