Staat het aanschouwen van het noorderlicht, ook wel het aurora borealis, hoog op je lijstje, dan is Noorwegen daar zeker een goede bestemming voor. Door de ligging van het land vlak onder het noorderlicht ovaal, wordt Noorwegen vaak bestempeld als de beste plaats ter wereld om het noorderlicht te kunnen zien.

Het noorderlicht ontstaat wanneer er uitbarstingen op de zon plaatsvinden, hierdoor worden er geladen deeltjes richting de aarde geslingerd. Het is het beste zichtbaar als het helemaal donker is. Er komen verschillende vormen en bewegingen voor en het kan enkele minuten tot een paar uur duren.

Het noorderlicht is niet in heel Noorwegen te zien. Hoe verder je naar het noorden toe gaat, hoe groter de kans is dat je noorderlicht gaat zien. In een stad zoals Oslo is de kans bijvoorbeeld erg klein om het noorderlicht te zien.

Van eind september tot eind mei is het in Noord-Noorwegen van de vroege namiddag tot de late ochtend donker. Door de vele eilanden, fjorden en de steile bergen, wordt Noord-Noorwegen gezien als de mooiste plek om het noorderlicht te bewonderen.

Houd er wel rekening mee dat het noorderlicht een natuurfenomeen is en niet altijd te voorspellen is.

Middernachtzon

Naast het noorderlicht kun je in Noorwegen ook genieten van een ander natuurfenomeen, de middernachtzon. De middernachtzon komt voor in de zomer op de plekken die ten noorden van de poolcirkel liggen. Middernachtzon houdt in dat de zon ’s nachts boven de horizon staat, waardoor het de gehele nacht licht blijft. Door de ligging van noord-Noorwegen komt dit verschijnsel hier dus ook voor. Op de Noordkaap gaat bijvoorbeeld in de periode van de middernachtzon de zon ruim 1.800 uur niet onder. Het kan dus zijn dat je ’s nachts wakker wordt en naar buiten kijkt en het lijkt alsof het vier uur ’s middags is.

Wil je de middernachtzon zelf ook een keer meemaken, dan kan dat op de volgende plekken:
Noordkaap : 14 mei – 29 juli
Trømso : 20 mei – 22 juli
Lofoten : 20 mei – 14 juli
Bodø : 4 juni – 8 juli
Op de Poolcirkel : 12 juni – 1 juli

Op Spitsbergen, dat onderdeel is van Noorwegen, is de middernachtzon het langst te zien. Zo gaat de zon hier niet onder in de periode tussen 20 april en 22 augustus.