• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Taal Noorwegen

Het Noorse alfabet heeft 29 letters, in plaats van 26 letters
|

Noorwegen heeft twee officiële talen, het Noors en Samisch. Noors is de taal die door de meeste Noren wordt gesproken. Net als andere Scandinavische talen, Zweeds, Deens en IJslands, behoort het Noors tot de Germaanse taal en is het afgeleid van het Oudnoors.

Er zijn echter twee verschillende manieren om in het Noors te schrijven: Bokmål en Nynorsk. Bokmål is gebaseerd op het geschreven Deens en was zo’n 400 jaar (1380 – 1814) de officiële taal van de Noren. In 1850 kwam daarbij het Nynorsk, wat voor een groot deel een combinatie is van de West-Noorse regionale dialecten. Het Bokmål en Nynorsk liggen niet ver uit elkaar en hebben officieel dezelfde status gekregen. Het grootste deel van de Noren spreekt/schrijft Bokmål en wordt vooral veel in Oost-Noorwegen gesproken. Tien tot vijftien procent van de bevolking spreekt het Nynorsk, wat vooral aan de westkust wordt gesproken. Wanneer je een van de twee talen begrijpt, dan kun je de andere taal ook goed begrijpen. De tekst die in het Bokmål is geschreven, is perfect te begrijpen voor iemand die het Nynorsk gebruikt en andersom geldt dit ook.

 

Beheers je het Noors goed, dan kun je niet alleen met de Noren communiceren, maar kan je ook met de Zweden en Denen communiceren. Ook kan je een tekst begrijpen die door een Zweed of Deen geschreven is.

 

De taal van de Sami is daarentegen totaal anders dan het Noors. Toch is het Noord-Samisch wel als officiële taal gelijkgesteld aan het Noors. Deze taal wordt meestal gebruikt door de inheemse Sami-bevolking in Troms en Finnmark, twee regio’s in het Noord-Noorwegen.

Dialecten

Een dialect is voor een Noor erg belangrijk. Door het dialect kan je in de meeste gevallen nauwkeurig vaststellen uit welk deel van het land hij of zij afkomstig is. Er zijn maar weinig Noren die een geschreven tekst uitspreken, zoals het zou moeten.

Ben je een beginner in het leren van het Noors, dan zijn sommige dialecten heel moeilijk te begrijpen, maar als de Noren door hebben dat je het niet begrijpt, dan zullen ze proberen om zonder dialect te spreken.

Het grootste deel van de Noren spreek naast het Noors, Engels op een zeer hoog niveau. Communiceren met de Noren moet dus vrijwel geen problemen opleveren.

Alfabet

Het Noorse alfabet heeft 29 letters, in plaats van 26 letters zoals in ons alfabet. De letters c, q, w, x en z worden vrijwel alleen gebruikt voor eigen namen of leenwoorden. De drie extra letters in het Noorse alfabet zijn: æ, ø en å.

Handige woorden en zinnen:

 

Tellen:

1 = en/ett
2 = to
3 = tre
4 = fire
5 = fem
10 = ti
100 = hundre
1000 = tusen
1000000 = en million

 

Handige woorden:

Ja = Ja
Nee = Nei
Misschien = Kanskje
Alstublieft = Vær så god
Bedankt = Takk!
Graag gedaan = Bare hyggelig!

 

Begroetingen:

Hallo = Hallo
Hoi = Hei
Goedendag = God dag!
Goedemorgen = God morgen!
Goedenavond = God aften!
Welkom = Velkommen
Hoe heet je? = Hva heter du?
Ik heet .. = Jeg heter

 

Handige zinnetjes:

Hoe gaat het? = Hvordan har du det?
Goed, dank u = Vel takk
Hoe oud ben je? = Hvor gammel er du?
Ik ben … jaar oud = Jeg er … år

Noorwegen reizen

Bekijk hier ons aanbod

Inspiratie

We are Creating Stories
Rendier in Jotumheimen Nationaal Park
Noorwegen
Nationale Parken van Noorwegen
Ben je op reis in Noorwegen dan is een bezoek aan een van de nationale parken altijd mogelijk. De nationale parken liggen namelijk verspreid over het gehele land. Zo’n 85% van de nationale parken in Noorwegen bestaan uit bergen. Denk hierbij aan hoogvlaktes tot hoge bergtoppen, schitterende gletsjers en ravijnen. Vier nationale parken in het land bestaan uit mariene wateren, dit betekent dat 98% van deze beschermde gebieden onder water ligt. Hieronder worden een aantal van de nationale parken beschreven.
Uitzicht op het Lysefjord vanaf de Preikestolen, Noorwegen
Noorwegen
De mooiste fjorden van Noorwegen
Een fjord kan worden omschreven als een smalle, diepe en lange zee- of meerarm. De fjorden worden vaak omringd door een schitterend berglandschap. De langste fjorden ter wereld bevinden zich in Noorwegen.   In de regio West-Noorwegen, ook wel mede door de vele fjorden Fjord-Noorwegen genoemd, zijn de meeste fjorden van het land. Sommige fjorden zijn ook vertakkingen van juiste andere grotere fjorden. Maar vaak zijn het juist te vertakkingen de meest spectaculaire fjorden. Voorbeelden van deze fjorden zijn het Geirangerfjord en het Lysefjord.   Twee fjorden in Noorwegen hebben een plekje weten te bemachtigen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Dit zijn het Geirangerfjord en het Nærøyfjord.
Flåmbana, Noorwegen
Noorwegen
De Flåm-Spoorlijn
De werkzaamheden voor de aanleg van de spoorlijnen begon in 1923. De voltooiing van de Flåm-spoorlijn was in 1940. De aanleg van de spoorlijn heeft dus bijna 20 jaar geduurd. Het hoogteverschil is maar liefst 865 meter van het station in Flåm aan het Aurlandsfjord naar Myrdal, wat op 867 meter boven zeeniveau ligt.   De trein gaat door 20 verschillende tunnels. 18 van deze tunnels zijn met hand gebouwd. Een van de tunnels maakt een bocht van 180 graden en biedt een schitterend uitzicht over de Flåmsdalen-vallei.
Oslofjord, Noorwegen
Noorwegen
Oslo
Het is niet helemaal duidelijk of de stad werd opgericht in het jaar 1048 of 1049. Wel is bekend dat de stad werd opgericht door koning Harald Hardråde, hij was de laatste koning der Vikingen. Haakon V was de eerste koning die permanent in Oslo ging wonen. Hij bouwde het Akershus. De overblijselen van de vesting kan je tegenwoordig nog steeds bezoeken.   Oslo werd aan het einde van de middeleeuwen en stuk minder belangrijk in de regio. Er werd door de koningen vanuit Kopenhagen geregeerd, waardoor de ontwikkeling van de stad Oslo tot stilstand kwam.   De stad kreeg te maken met vele branden. In 1624 was er sprake van zo’n grote brand dat de stad helemaal opnieuw moest worden opgebouwd. Koning Christiaan IV, die op dat moment de koning van Denemarken was, gaf hiertoe de opdracht. Koning Christiaan gaf de stad ook een andere naam: Christiania. Later werd dit nog Kristiania. De stad heeft van 1878 tot 1924 zo geheten. Pas in 1924 kreeg de stad de oude naam Oslo terug.
Bergen
Noorwegen
Bergen
In de 11e eeuw stichtte koning Olav Kyrre de hanzestad Bergen. Tot het einde van de 13e eeuw was Bergen de hoofdstad van Noorwegen.   Bergen dankt zijn naam aan de zeven bergen waartussen de stad is gelegen. De berg Fløyen is de meest bekende berg van de zeven, boven op deze berg heb je namelijk een schitterend uitzicht over de stad. De hoogste berg van de zeven is de berg Ulriken.

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.8

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Lisanne van der Maarel Specialisme: IJsland / Noorwegen / Zweden / Finland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
In Noorwegen betaal je met de Noorse kroon. Deze wordt aangeduid met NOK. Lees hier meer over de munteenheid in Noorwegen
Voor een reis naar Noorwegen dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart. Een visum is niet nodig. Lees hier meer over reisdocumenten in Noorwegen
In Noorwegen heb je niet te maken met tijdsverschil.
Noorwegen ligt op dezelfde hoogte als Siberië, Alaska en Groenland, maar in tegenstelling tot deze landen is het klimaat in Noorwegen mild. Het klimaat varieert enorm tussen de verschillende regio's in het land. Lees hier meer over het weer en klimaat in Noorwegen
Noorwegen is een land met een schitterende uiteenlopende natuur. Denk aan de fjorden, gletsjer, hoge bergtoppen en lege vlaktes.
De maanden mei tot en met augustus worden vaak gezien als de beste maanden om naar Noorwegen af te reizen. Dit komt doordat de temperaturen in deze maanden het meest aangenaam zijn. Lees hier meer over de beste reistijd van Noorwegen

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge