Noorwegen heeft twee officiële talen, het Noors en Samisch. Noors is de taal die door de meeste Noren wordt gesproken. Net als andere Scandinavische talen, Zweeds, Deens en IJslands, behoort het Noors tot de Germaanse taal en is het afgeleid van het Oudnoors.

Er zijn echter twee verschillende manieren om in het Noors te schrijven: Bokmål en Nynorsk. Bokmål is gebaseerd op het geschreven Deens en was zo’n 400 jaar (1380 – 1814) de officiële taal van de Noren. In 1850 kwam daarbij het Nynorsk, wat voor een groot deel een combinatie is van de West-Noorse regionale dialecten. Het Bokmål en Nynorsk liggen niet ver uit elkaar en hebben officieel dezelfde status gekregen. Het grootste deel van de Noren spreekt/schrijft Bokmål en wordt vooral veel in Oost-Noorwegen gesproken. Tien tot vijftien procent van de bevolking spreekt het Nynorsk, wat vooral aan de westkust wordt gesproken. Wanneer je een van de twee talen begrijpt, dan kun je de andere taal ook goed begrijpen. De tekst die in het Bokmål is geschreven, is perfect te begrijpen voor iemand die het Nynorsk gebruikt en andersom geldt dit ook.

Beheers je het Noors goed, dan kun je niet alleen met de Noren communiceren, maar kan je ook met de Zweden en Denen communiceren. Ook kan je een tekst begrijpen die door een Zweed of Deen geschreven is.

De taal van de Sami is daarentegen totaal anders dan het Noors. Toch is het Noord-Samisch wel als officiële taal gelijkgesteld aan het Noors. Deze taal wordt meestal gebruikt door de inheemse Sami-bevolking in Troms en Finnmark, twee regio’s in het Noord-Noorwegen.

Dialecten

Een dialect is voor een Noor erg belangrijk. Door het dialect kan je in de meeste gevallen nauwkeurig vaststellen uit welk deel van het land hij of zij afkomstig is. Er zijn maar weinig Noren die een geschreven tekst uitspreken, zoals het zou moeten.

Ben je een beginner in het leren van het Noors, dan zijn sommige dialecten heel moeilijk te begrijpen, maar als de Noren door hebben dat je het niet begrijpt, dan zullen ze proberen om zonder dialect te spreken.

Het grootste deel van de Noren spreek naast het Noors, Engels op een zeer hoog niveau. Communiceren met de Noren moet dus vrijwel geen problemen opleveren.

Alfabet

Het Noorse alfabet heeft 29 letters, in plaats van 26 letters zoals in ons alfabet. De letters c, q, w, x en z worden vrijwel alleen gebruikt voor eigen namen of leenwoorden. De drie extra letters in het Noorse alfabet zijn: æ, ø en å.

Handige woorden en zinnen:

Tellen:

1 = en/ett
2 = to
3 = tre
4 = fire
5 = fem
10 = ti
100 = hundre
1000 = tusen
1000000 = en million

Handige woorden:

Ja = Ja
Nee = Nei
Misschien = Kanskje
Alstublieft = Vær så god
Bedankt = Takk!
Graag gedaan = Bare hyggelig!

Begroetingen:

Hallo = Hallo
Hoi = Hei
Goedendag = God dag!
Goedemorgen = God morgen!
Goedenavond = God aften!
Welkom = Velkommen
Hoe heet je? = Hva heter du?
Ik heet .. = Jeg heter

Handige zinnetjes:

Hoe gaat het? = Hvordan har du det?
Goed, dank u = Vel takk
Hoe oud ben je? = Hvor gammel er du?
Ik ben … jaar oud = Jeg er … år