• Altijd persoonlijk contact met een specialist
 • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
 • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Bereikbaarheid en vervoer Noorwegen

Auto, veerboot, vliegtuig
|

Noorwegen, gelegen in Noord-Europa, grenst aan Zweden, Finland en ver in het noorden zelf een stukje aan Rusland. Het land bereiken kan per vliegtuig of met eigen vervoer (met of zonder een overtocht per veerboot).

Met eigen vervoer en de veerboot

Met de veerboot naar Noorwegen is zeker een aanrader, het is een ervaring op zich en bij vertrek, onderweg en aankomst heb je mooi uitzichten. Mocht je de veerboot van of naar Oslo nemen, let dan met name op de schitterende omgeving van het Oslofjord.

Vanuit Denemarken gaan vanuit drie verschillende plaatsen veerboten naar Noorwegen (Hirthals, Frederikshavn en Kopenhagen). In Duitsland kan je vanuit Kiel de veerboot naar Noorwegen nemen.

Denemarken:

Vanuit Denemarken zijn de volgende overtochten naar Noorwegen mogelijk:

 • Hirtshals – Stavanger (Noorwegen) – Bergen:
  De overtocht naar Stavanger duurt 10 uur en 30 minuten (met overnachtingop de veerboot). De veerboot vaart 7 keer per week. Wil je verder reizen naar Bergen dan duurt de totale overtocht 16 uur en 30 minuten.

 

 • Hirtshals – Langesund
  Deze overtocht duurt 4 uur en 30 minuten. De veerboot vaart 7 keer per week.

 

 • Hirtshals – Kristiansand
  Je hebt twee mogelijkheden om vanuit Hirtshals naar Kristiansand te varen. Bij de eerste mogelijkheid duurt de overtocht 2 uur en 15 minuten en vaart 3 keer per week. Bij de andere mogelijkheid duurt de overtocht 3 uur en 15 minuten en vaart 14 keer per week.

 

 • Hirtshals – Larvik
  Deze overtocht duurt 3 uur en 45 minuten. De veerboot vaart 7 keer per week.

 

 • Kopenhagen – Oslo
  Deze overtocht duurt 17 uur en 15 minuten (met overnachting. De veerboot vaart 7 keer per week.

Een overtocht vanuit Kopenhagen is een minder gangbare overtocht als je vanuit Nederland naar Noorwegen reist.

Hirtshals is ook de plaats waar vandaan de Smyril Line naar de Faeröer Eilanden en IJsland vertrekt.

Vanuit Duitsland:

 • Kiel – Oslo
  De overtocht duurt 20 uur (met overnachting op de veerboot). De veerboot vaart 7 keer per week.
 • Kiel – Götenborg (Zweden)
  Deze overtocht duurt 14 uur en 30 minuten (met overnachting op de veerboot). De veerboot vaart 7 keer per week.

De overtocht van Kiel naar Oslo is een populaire overtocht. De overtocht met de veerboot duurt ongeveer 20 uur. Je vertrekt in de middag vanuit Kiel en in de ochtend kom je aan in Oslo. Vanuit Kiel kan je ook de veerboot naar Götenborg in Zweden nemen. Je stapt in de avond op de veerboot en komt de volgende ochtend aan in Götenborg. Je hebt dan nog voldoende tijd om naar de eerste bestemming in Noorwegen te rijden. Binnen 3,5 uur ben je in Oslo. Een overnachting in Oslo is echter wel aan te raden.

Met eigen vervoer zonder de veerboot

Wil je liever geen veerboot nemen dan is het ook mogelijk om vanuit Nederland naar Noorwegen te rijden. De afstand tussen Utrecht en Oslo is 1.506 km. Door de aanleg van de Øresundburg tussen Kopenhagen (Denemarken) en Mälmo (Zweden) is het mogelijk om naar Noorwegen te rijden zonder gebruik te maken van een veerboot. De Øresundburg is 16 km lang, waarvan 3,5 km tunnel is. Om de brug over te gaan, dien je tol te betalen.

Met het vliegtuig

Vanaf Schiphol vertrekken vluchten naar verschillende bestemmingen in Noorwegen (Oslo, Bergen, Ålesund en Stavanger). Het belangrijkste vliegveld van Noorwegen is Gardermoen, gelegen ten noorden van Oslo. Een vlucht naar Noorwegen duurt tussen de anderhalf en twee uur. De vluchten worden uitgevoerd door KLM, Norwegian Air of SAS. Gaat je reis naar het noorden van Noorwegen, dan is daar geen directe vlucht voor vanuit Nederland, hiervoor geldt eigenlijk altijd dat je een tussenstop hebt op een van de bovenstaande luchthavens. Meestal is dit Oslo. De binnenlandse vluchten worden uitgevoerd door Norwegian Air of SAS.

Vervoer in Noorwegen zelf

Het wegennetwerk in Noorwegen verkeert in goede staat. De wegen worden goed onderhouden. De bouw of het onderhouden van wegen, bruggen en tunnels betalen ze in Noorwegen met de tolheffingen. De tolwegen in Noorwegen werken vrijwel allemaal automatisch, iedereen die over een tolweg rijdt moet tol betalen. Hierbij maakt het niet uit welk land je komt. De hoofdwegen worden aangegeven met een E, dit zijn Europese wegen. Naast de hoofdwegen zijn er in het land ook veel schilderachtige wegen, deze wegen met vaak schitterende uitzichten vind je vooral in Fjord-Noorwegen, de bergen en Noord-Noorwegen. Snelwegen zoals in Nederland zijn bijna niet te vinden in Noorwegen, behalve in het gebied rondom Oslo.

 

Zorg ervoor dat je in Noorwegen altijd je dimlicht aan hebt staan. Dit geldt ook wanneer het een mooie lichte dag is. De maximale snelheid in Noorwegen buiten de bebouwde kom in 80 km per uur. Binnen de bebouwde kom of in de dorp- of stadscentra is de maximale snelheid 30 of 50 km per uur, dit staat aangegeven in de plaats zelf. Op de snelwegen, die bijvoorbeeld rondom Oslo liggen, is de maximale snelheid 100 km per uur. Rijd je met een zwaar voertuig, bijvoorbeeld een auto met caravan, dan is de maximale snelheid altijd 80 km per uur. Heeft je caravan of aanhanger zelf geen remmen dan is de maximale snelheid altijd 60 km per uur. Binnen de bebouwde kom geldt natuurlijk de maximale snelheid van 30 of 50 km per uur.

Noorwegen reizen

Bekijk hier ons aanbod

Inspiratie

We are Creating Stories
Middernachtzon vanaf de Storsteinen berg in Tromsø, Noorwegen
Noorwegen
De 8 beste plekken in Noorwegen om de middernachtzon te zien
In de zomerperiode, in de maanden mei tot en met juli kan je ongeveer 76 dagen genieten van de middernachtzon in Noord-Noorwegen. Dit houdt in dat 24 uur per dag de zon schijnt. Hoe verder je richting het noorden reist hoe langer het licht blijft. Hieronder hebben wij de 8 beste plekken in Noorwegen om te genieten van de middernachtzon op een rijtje gezet.
Logo, nationaal toeristische route Sognefjellet, Noorwegen
Noorwegen
De Nationaal Toeristische Routes van Noorwegen
In totaal is er 2136 kilometer aan routes door heel Noorwegen, waarbij je langs nationale parken, hoge bergtoppen, watervallen en bergplateaus komt. Rijd tijdens je rondreis door Noorwegen langs een van de 18 nationaal toeristische routes.
Noorwegen
De populairste bergwandelingen van Noorwegen
Elk jaar komen er veel toeristen naar Noorwegen om de mooiste bergwandelingen te maken. Een aantal van deze mooie en populaire bergwandelingen in Noorwegen hebben we voor je op een rijtje gezet.
Tromsø, Noorwegen
Noorwegen
Tromsø
Tromsø wordt ook wel het Parijs van het hoge noorden genoemd. Al in de 19e eeuw waren bezoekers van de stad verrast door de damesmode en het heerlijke eten.   De stad is een stuk levendiger dan dat je misschien zou verwachten van deze stad in het hoge noorden. Zo zijn er verschillende en genoeg restaurants waar je lekker kunt gaan eten. In deze Noorse stad zijn per jaar ook meer dan 50 verschillende festivals. Dit zijn festivals die uiteenlopen van filmfestivals tot een Sami-Festival.
Oslofjord, Noorwegen
Noorwegen
Oslo
Het is niet helemaal duidelijk of de stad werd opgericht in het jaar 1048 of 1049. Wel is bekend dat de stad werd opgericht door koning Harald Hardråde, hij was de laatste koning der Vikingen. Haakon V was de eerste koning die permanent in Oslo ging wonen. Hij bouwde het Akershus. De overblijselen van de vesting kan je tegenwoordig nog steeds bezoeken.   Oslo werd aan het einde van de middeleeuwen en stuk minder belangrijk in de regio. Er werd door de koningen vanuit Kopenhagen geregeerd, waardoor de ontwikkeling van de stad Oslo tot stilstand kwam.   De stad kreeg te maken met vele branden. In 1624 was er sprake van zo’n grote brand dat de stad helemaal opnieuw moest worden opgebouwd. Koning Christiaan IV, die op dat moment de koning van Denemarken was, gaf hiertoe de opdracht. Koning Christiaan gaf de stad ook een andere naam: Christiania. Later werd dit nog Kristiania. De stad heeft van 1878 tot 1924 zo geheten. Pas in 1924 kreeg de stad de oude naam Oslo terug.

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Lisanne van der Maarel Specialisme: Noorwegen / Zweden
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
In Noorwegen betaal je met de Noorse kroon. Deze wordt aangeduid met NOK. Lees hier meer over de munteenheid in Noorwegen
Voor een reis naar Noorwegen dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart. Een visum is niet nodig. Lees hier meer over reisdocumenten in Noorwegen
In Noorwegen heb je niet te maken met tijdsverschil.
Noorwegen ligt op dezelfde hoogte als Siberië, Alaska en Groenland, maar in tegenstelling tot deze landen is het klimaat in Noorwegen mild. Het klimaat varieert enorm tussen de verschillende regio's in het land. Lees hier meer over het weer en klimaat in Noorwegen
Noorwegen is een land met een schitterende uiteenlopende natuur. Denk aan de fjorden, gletsjer, hoge bergtoppen en lege vlaktes.
De maanden mei tot en met augustus worden vaak gezien als de beste maanden om naar Noorwegen af te reizen. Dit komt doordat de temperaturen in deze maanden het meest aangenaam zijn. Lees hier meer over de beste reistijd van Noorwegen

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge