Ver boven de Poolcirkel op 71 graden noorderbreedte ligt het meest noordelijke punt van Europa, de Noordkaap. Het plateau of klif rijst zelf zo’n 307 meter bijna recht omhoog uit de Noordelijke IJszee.

In het jaar 1553 was de Noordkaap al een herkenningspunt. De Engelse kapitein Richard Chancellor zeilde in 1553 rond de Noordkaap op expeditie op zoek naar de noordoostelijke ingang naar Azië. Toen hij de kustlijn weer naar het zuiden zag draaien, noemde hij de indrukwekkende landtong de Noordkaap.

Dit was alleen nog niet bekend bij de inwoners van de kleine vissersdorpjes op Magerøya, waar ook de Noordkaap op ligt. De inwoners bleven de oude naam van de Noordkaap, Knykanes gebruiken.

Toeristen op de Noordkaap

In het jaar 1664 was het de Italiaanse priester Francesco die de Noordkaap als eerste toerist bezocht. Vandaag de dag komen er een stuk meer toeristen naar de Noordkaap. Zo komen er jaarlijks in de zomermaanden zo’n 200.000 toeristen naar de Noordkaap. De Noordkaap is een van de bekendste trekpleister van Noord-Noorwegen, of misschien wel van heel Noorwegen.

Middernachtzon

Door de noordelijke ligging van de Noordkaap kan je bijna twee maanden, van 14 mei tot 29 juli genieten van dit natuurfenomeen. De Middernachtzon is en blijft een natuurverschijnsel, dit betekent dat het zomaar kan zijn dat wanneer je in deze periode bij de Noordkaap bent je de Middernachtzon niet ziet. De koude en warme stromingen van de Arctische Zee zorgen voor veel mist in het gebied. Hierdoor is het nog mooier als de zon hoog aan de hemel hangt boven de zee. Je trip naar de Noordkaap is niet voor de Middernachtzon, maar dat je kan vertellen dat je aan het einde van de wereld hebt gestaan.

Noordkaap in de winter

In de zomermaanden reizen er duizenden mensen naar de Noordkaap, in de winter is dit wel even anders. Het is overigens wel mogelijk om in de winter een bezoek te brengen aan de Noordkaap. De weg naar de Noordkaap is officieel wel gesloten, maar er gaat een bus richting de Noordkaap. De bus vertrekt vanuit Honningsvåg op weekdagen om 11:30 uur.

Bezienswaardigheden in de buurt van de Noordkaap