Reizigers Jeroen en Desiree maakten in december 2023 een reis naar het Hoge Noorden en deden daarbij Zweden, Noorwegen en Finland aan. Lees hier het reisverhaal van hun ijskoude, maar prachtige reis boven de poolcirkel.

Van 5 t/m 19 december 2023 hebben wij via Creating Stories een prachtige reis door Zweden, Noorwegen en Finland boven de poolcirkel gemaakt. We hebben de reis gemaakt per trein, bus, taxi en boot. Het is een reis geworden waar we nog vaak met heel veel plezier aan terug zullen denken.

Met de trein naar Kiruna

Vanuit Amsterdam zijn we via Stockholm naar Luleå gevlogen om vervolgens de volgende dag op de trein naar Kiruna te stappen. Een mooie reis van ongeveer 4 uur door het besneeuwde Zweedse landschap. Tijdens de reis nog een leuk gesprek gevoerd met de conductrice over Zweden en onze reis. Ze was erg jaloers op ons dat we zo’n mooie reis gingen maken.

Vanuit Kiruna zijn we doorgereden naar Jukkasjärvi, waar we een overnachting hebben gehad in het Icehotel 365. Het is een hele bijzondere ervaring om te overnachting in een kamer, die geheel uit ijs bestaat en waar de temperatuur -7 graden is. Toch hebben we een heerlijke nacht gehad en hadden we deze ervaring ook echt niet willen missen.

De volgende dag hebben we nog een Horseback Moose safari gedaan. Heerlijk relaxed te paard door het Zweedse landschap om vervolgens met de boer en zijn familie aan te schuiven voor een lunch wat eigenlijk meer een diner was. Ook hier weer hele leuke gesprekken gevoerd over van alles en nog wat.

Op naar noordelijk Narvik

Vervolgens zijn we per trein naar Narvik (Noorwegen) gereden. Wederom een prachtig reis door het mooie Zweedse en Noorse landschap. Zodra je dichter bij de kust komt, wordt het landschap ook ruiger, duiken er steeds meer bergen en fjorden op. Vanuit de trein heb je werkelijk een adembenemend uitzicht op deze bergen en fjorden.

Vanuit Narvik zijn we de volgende dag per taxi naar Polar park gereden. Na een verblijf van 4 uur zijn we daar vervolgens op de bus naar Tromsø gestapt. Tromsø is een hele leuke levendige stad hoog in het noorden van Noorwegen. We hadden daar inmiddels met de poolnacht te maken, wat betekent dat de zon niet meer boven de horizon uit kwam. Dat was best wel even wennen en onze biologische klok was de eerste dagen dan ook wat van slag.

Na een hele dag in Tromsø te zijn verbleven, zijn we naar Camp Tamok bij Øverbygd gereisd, waar we een bijzondere ontmoeting hadden met de Sami (de oorspronkelijke bewoners van Lapland) en hebben we een hondensleetocht gedaan. Een hele leuke en bijzondere ervaring. Maar… vergis je niet. Ook al sta je op een slee, zo’n sleetocht is hard werken. Na een tocht van 2 uur was ik (Jeroen) moe en bezweet (terwijl de vier honden voor onze slee geen enkel teken van vermoeidheid vertoonden).

Met de Hutigruten naar de Noordkaap

Na een overnachting in Camp Tamok zijn we terug gegaan naar Tromsø en aan boord gegaan van een schip van de Hurtigruten. Onze twee dagen durende tocht om de Noordkaap richting Kirkenes stond op het punt te beginnen.

De tocht bracht ons eerst naar Honningsvåg van waaruit we naar de Noordkaap zijn gereisd. Vanuit Honningsvåg zijn we doorgevaren naar Kirkenes. Helaas was de Barentszee die avond en nacht behoorlijk ruig. We hebben achteraf begrepen dat er behoorlijk wat mensen zijn geweest die, die avond het diner hebben overgeslagen (wij ook). Gelukkig was de volgende ochtend de zee weer rustig en kon het gemiste diner tijdens het ontbijt worden ingehaald.

Tijdens ons verblijf in Kirkenes hebben we voor het eerst het noorderlicht gezien. We hadden de hoop al een klein beetje opgegeven omdat de weersverwachting al de gehele vakantie niet ideaal was, dus dit was zeker een zeer aangename verrassing.

Kennismaking met Fins Lapland

Vanuit Kirkenes zijn we de grens met Finland overgestoken richting Inari. Daar hebben we o.a. een vier uur durende tocht per sneeuwscooter gedaan. Was erg leuk om dit transportmiddel eens te leren kennen. Tijdens de tocht hebben we een lunch in de ‘wildernis’ gedaan.

Na twee dagen Inari (met ook weer hele leuke contacten) zijn we doorgereisd naar Rovaniemi. Rovaniemi is een leuke stad op de poolcirkel. Het heeft een leuk centrum met aardig wat winkels en restaurantjes. Helaas hebben we de Kerstman niet meer kunnen bezoeken. Santa Park ligt net iets te ver buiten de stad.

Vanuit Rovaniemi zijn we naar Loue gereisd en hebben we een workshop ijssculpturen maken gehad bij Artic Emotions. Artic Emotions wordt gerund door twee hele lieve ondernemende dames die mensen meer in contact willen brengen met de natuur. We hebben er een ontzettend leuke dag (en een heerlijke lunch) gehad. En onze ijssculptuur was best goed gelukt (een klassieke Nederlandse molen).

Na de lunch in Loue zijn we doorgereisd naar de zustersteden Tornio/Haparanda aan de Fins/Zweedse grens. Daar zijn we 1 dag gebleven en hebben we voor de tweede keer het noorderlicht gezien.

Terug naar huis

Vervolgens zijn we terug gereisd naar Luleå, waar helaas een einde kwam aan onze rondreis. De volgende dag zijn we op het vliegtuig gestapt en via Stockholm naar Amsterdam gevlogen.

Zoals hierboven aangegeven was het een bijzondere en prachtige reis. Wij vinden het altijd erg leuk om in contact te komen met de lokale bevolking om zo zoveel mogelijk te leren over het land en de regio. Dat is tijdens deze reis goed gelukt.

We snappen ook heel goed dat dit gebied een enorme aantrekkingskracht op mensen heeft. Het is een mooi gebied met een prachtige natuur en hele aardige en vriendelijke mensen. Het voelde voor ons dan ook meteen als thuiskomen.

Wij willen Creating Stories (wederom) bedanken voor een prachtige reis die ze voor ons in elkaar ‘gedraaid’ hebben.

Jeroen en Desiree

Bedankt Jeroen en Desiree voor dit mooie reisverslag. Samen zijn we Creating Stories! Wil jij ook op reis naar het winterse Hoge Noorden? Bekijk al onze reizen hieronder.