Noorwegen staat bekend om het land met de vele fjorden. Het land telt dan ook meer dan duizend fjorden. De fjorden zijn ontstaan door de enorme stuwingen van ijs onder de zeespiegel. Kort gezegd de fjorden zijn ontstaan door de gletsjers in het land. Dit gebeurde in een periode van 2,5 miljoen jaar door de opeenvolging van ijstijden.

Een fjord kan worden omschreven als een smalle, diepe en lange zee- of meerarm. De fjorden worden vaak omringd door een schitterend berglandschap. De langste fjorden ter wereld bevinden zich in Noorwegen.

In de regio West-Noorwegen, ook wel mede door de vele fjorden Fjord-Noorwegen genoemd, zijn de meeste fjorden van het land. Sommige fjorden zijn ook vertakkingen van juiste andere grotere fjorden. Maar vaak zijn het juist te vertakkingen de meest spectaculaire fjorden. Voorbeelden van deze fjorden zijn het Geirangerfjord en het Lysefjord.

Twee fjorden in Noorwegen hebben een plekje weten te bemachtigen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Dit zijn het Geirangerfjord en het Nærøyfjord.

De mooiste fjorden van Noorwegen

Een aantal van de mooiste fjorden van Noorwegen worden hieronder beschreven: