• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Flora en Fauna Noorwegen

Het land van de fjorden, meren, bossen, bergen en gletsjers
|

Noorwegen is het land van de fjorden, meren, bossen, bergen en gletsjers. In het land zijn 47 Nationale Parken, waarvan 7 in het archipel Svalbard (Spitsbergen). Door de ligging van Noorwegen, aan de rand van het Euraziatische continent in combinatie met de noordelijke ligging en de warme oceaan stroming, is de natuur en het landschap van het land erg gevarieerd.

De nationale parken liggen door het gehele land verspreid, je hebt de mogelijkheid om tijdens een reis een of meerdere parken te bezoeken. De natuur in de nationale parken varieert van ravijnen tot prachtige gletsjers en van hoogvlaktes tot bergtoppen. In Oost-Noorwegen ligt het Nationale Park Jotunheimen. In dit nationaal park vind je de hoogste berg van het land, de Galdhøppigen (2.469 meter).

De Hardangervidda, gelegen in Zuid-Noorwegen, is het grootste bergplateau van Noord-Europa en het grootste nationaal park van Noorwegen. Hier kun je, net als in de andere nationaal parken, mooie wandelingen maken.

Wil je tijdens je reis een nationaal park bezoeken, dan heb je hiervoor geen pas nodig. De toegang tot de nationaal parken is gratis

Er zijn ruim 1.000 fjorden in Noorwegen. De fjorden in het land zijn ontstaan door de terugtrekkende gletsjers en de zee die de U-vormige valleien onder water zette. Het Geirangerfjord en het Nærøyfjord zijn beide terug te vinden op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Lees hier meer over Noorse fjorden.

 

Door de gevarieerde natuur en landschappen in Noorwegen leven er een grote verscheidenheid aan dieren. De ‘bekendste’ dieren zijn het rendier en de eland. Rendieren leven voornamelijk in het noorden. Het kan zomaar zijn dat je ineens een rendier op de weg ziet lopen. De elanden leven vooral in de naaldbossen. De kans dat je een eland tegenkomt is niet zo groot. Met veel geluk kan je er een zien vanaf de weg.

In het nationale park van Dovrefjell kun je muskusossen spotten. Blijf altijd op afstand van deze dieren, omdat ze zich snel onveilig kunnen voelen op het moment dat mensen te dichtbij komen. In de zomer worden er muskusossafari’s georganiseerd, waarbij je onder begeleiding van een gids op zoek gaat naar de muskusossen. Deze gids geeft meer informatie over de muskusos en de omgeving waarin ze leven.

Elk jaar zwemmen er langs de kust van Noorwegen walvissen. In de zomer heb je in het noorden van Noorwegen op de Vesterålen een goede kans om een walvis te zien. Ga mee op een van de walvissafari’s om deze prachtige zoogdieren te zien zwemmen in hun eigen habitat. In de Noorse fjorden zwemmen af en toe orka’s. Tussen half oktober en januari heb je een grote kans om een orka te zien. Dit komt door de vele haring die in deze periode in de fjorden zwemt.

Andere wilde dieren die leven in Noorwegen zijn wolven, beren, de veelvraat, Euraziatische lynx en de poolhaas.

Noorwegen is een rijk vogelland. Een bijzondere vogel is de papegaaiduiker. Van april tot eind juli heb je de mogelijkheid om dit grappige vogeltje te zien. De beste plekken om ze te zien zijn: het vogeleiland Runde, de Gjesværstappan en Lovund.

Als je geluk hebt, kan je langs de Noorse fjordenkust de indrukwekkende zeearend zien zweven over het water. Dit kan bijvoorbeeld op het eiland Smøla ten noorden van Kristiansund.

Op verschillende plekken in Noorwegen worden excursies georganiseerd om vogels te spotten.

Noorwegen reizen

Bekijk hier ons aanbod

Inspiratie

We are Creating Stories
Rendier in Jotumheimen Nationaal Park
Noorwegen
Nationale Parken van Noorwegen
Ben je op reis in Noorwegen dan is een bezoek aan een van de nationale parken altijd mogelijk. De nationale parken liggen namelijk verspreid over het gehele land. Zo’n 85% van de nationale parken in Noorwegen bestaan uit bergen. Denk hierbij aan hoogvlaktes tot hoge bergtoppen, schitterende gletsjers en ravijnen. Vier nationale parken in het land bestaan uit mariene wateren, dit betekent dat 98% van deze beschermde gebieden onder water ligt. Hieronder worden een aantal van de nationale parken beschreven.
Langfossen, waterval Noorwegen
Noorwegen
De 10 mooiste watervallen van Noorwegen
Het is niet makkelijk om de 10 mooiste watervallen van Noorwegen op een rijtje te zetten. In de eerste plaats zijn er in Noorwegen veel watervallen en ten tweede is het een kwestie van smaak. In de maanden mei en juni zijn de watervallen op zijn mooist. Dit komt doordat in deze maanden de sneeuw en ijs van de bergen aan het smelten is, waardoor het waterpeil het hoogst is.
Jostedalsbreen gletsjer, Noorwegen
Noorwegen
De 7 grootste Gletsjers van Noorwegen
Noorwegen kent naast de vele fjorden die het land rijk is, natuurlijk nog meer verschillende schitterende natuurverschijnselen. Een van deze verschijnselen zijn de gletsjers. De fjorden in het land zijn ook mede gevormd door de gletsjers. Een gletsjer bestaat uit lage sneeuw die in de loop van de tijd zijn samengeperst tot ijs. Deze ijsmassa’s zorgen ervoor dat sommige gletsjers verschuiven.   De zeven grootste gletsjers van het land hebben we voor je op een rijtje gezet. Let op de gletsjers staan niet op volgorde van grootte.
Uitzicht op het Lysefjord vanaf de Preikestolen, Noorwegen
Noorwegen
De mooiste fjorden van Noorwegen
Een fjord kan worden omschreven als een smalle, diepe en lange zee- of meerarm. De fjorden worden vaak omringd door een schitterend berglandschap. De langste fjorden ter wereld bevinden zich in Noorwegen.   In de regio West-Noorwegen, ook wel mede door de vele fjorden Fjord-Noorwegen genoemd, zijn de meeste fjorden van het land. Sommige fjorden zijn ook vertakkingen van juiste andere grotere fjorden. Maar vaak zijn het juist te vertakkingen de meest spectaculaire fjorden. Voorbeelden van deze fjorden zijn het Geirangerfjord en het Lysefjord.   Twee fjorden in Noorwegen hebben een plekje weten te bemachtigen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Dit zijn het Geirangerfjord en het Nærøyfjord.
Noorwegen
De populairste bergwandelingen van Noorwegen
Elk jaar komen er veel toeristen naar Noorwegen om de mooiste bergwandelingen te maken. Een aantal van deze mooie en populaire bergwandelingen in Noorwegen hebben we voor je op een rijtje gezet.

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Lisanne van der Maarel Specialisme: Noorwegen / Zweden
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
In Noorwegen betaal je met de Noorse kroon. Deze wordt aangeduid met NOK. Lees hier meer over de munteenheid in Noorwegen
Voor een reis naar Noorwegen dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart. Een visum is niet nodig. Lees hier meer over reisdocumenten in Noorwegen
In Noorwegen heb je niet te maken met tijdsverschil.
Noorwegen ligt op dezelfde hoogte als Siberië, Alaska en Groenland, maar in tegenstelling tot deze landen is het klimaat in Noorwegen mild. Het klimaat varieert enorm tussen de verschillende regio's in het land. Lees hier meer over het weer en klimaat in Noorwegen
Noorwegen is een land met een schitterende uiteenlopende natuur. Denk aan de fjorden, gletsjer, hoge bergtoppen en lege vlaktes.
De maanden mei tot en met augustus worden vaak gezien als de beste maanden om naar Noorwegen af te reizen. Dit komt doordat de temperaturen in deze maanden het meest aangenaam zijn. Lees hier meer over de beste reistijd van Noorwegen

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge