Noorwegen is het land van de fjorden, meren, bossen, bergen en gletsjers. In het land zijn 47 Nationale Parken, waarvan 7 in het archipel Svalbard (Spitsbergen). Door de ligging van Noorwegen, aan de rand van het Euraziatische continent in combinatie met de noordelijke ligging en de warme oceaan stroming, is de natuur en het landschap van het land erg gevarieerd.

De nationale parken liggen door het gehele land verspreid, je hebt de mogelijkheid om tijdens een reis een of meerdere parken te bezoeken. De natuur in de nationale parken varieert van ravijnen tot prachtige gletsjers en van hoogvlaktes tot bergtoppen. In Oost-Noorwegen ligt het Nationale Park Jotunheimen. In dit nationaal park vind je de hoogste berg van het land, de Galdhøppigen (2.469 meter).

De Hardangervidda, gelegen in Zuid-Noorwegen, is het grootste bergplateau van Noord-Europa en het grootste nationaal park van Noorwegen. Hier kun je, net als in de andere nationaal parken, mooie wandelingen maken.

Wil je tijdens je reis een nationaal park bezoeken, dan heb je hiervoor geen pas nodig. De toegang tot de nationaal parken is gratis

Er zijn ruim 1.000 fjorden in Noorwegen. De fjorden in het land zijn ontstaan door de terugtrekkende gletsjers en de zee die de U-vormige valleien onder water zette. Het Geirangerfjord en het Nærøyfjord zijn beide terug te vinden op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Lees hier meer over Noorse fjorden.

Door de gevarieerde natuur en landschappen in Noorwegen leven er een grote verscheidenheid aan dieren. De ‘bekendste’ dieren zijn het rendier en de eland. Rendieren leven voornamelijk in het noorden. Het kan zomaar zijn dat je ineens een rendier op de weg ziet lopen. De elanden leven vooral in de naaldbossen. De kans dat je een eland tegenkomt is niet zo groot. Met veel geluk kan je er een zien vanaf de weg.

In het nationale park van Dovrefjell kun je muskusossen spotten. Blijf altijd op afstand van deze dieren, omdat ze zich snel onveilig kunnen voelen op het moment dat mensen te dichtbij komen. In de zomer worden er muskusossafari’s georganiseerd, waarbij je onder begeleiding van een gids op zoek gaat naar de muskusossen. Deze gids geeft meer informatie over de muskusos en de omgeving waarin ze leven.

Elk jaar zwemmen er langs de kust van Noorwegen walvissen. In de zomer heb je in het noorden van Noorwegen op de Vesterålen een goede kans om een walvis te zien. Ga mee op een van de walvissafari’s om deze prachtige zoogdieren te zien zwemmen in hun eigen habitat. In de Noorse fjorden zwemmen af en toe orka’s. Tussen half oktober en januari heb je een grote kans om een orka te zien. Dit komt door de vele haring die in deze periode in de fjorden zwemt.

Andere wilde dieren die leven in Noorwegen zijn wolven, beren, de veelvraat, Euraziatische lynx en de poolhaas.

Noorwegen is een rijk vogelland. Een bijzondere vogel is de papegaaiduiker. Van april tot eind juli heb je de mogelijkheid om dit grappige vogeltje te zien. De beste plekken om ze te zien zijn: het vogeleiland Runde, de Gjesværstappan en Lovund.

Als je geluk hebt, kan je langs de Noorse fjordenkust de indrukwekkende zeearend zien zweven over het water. Dit kan bijvoorbeeld op het eiland Smøla ten noorden van Kristiansund.

Op verschillende plekken in Noorwegen worden excursies georganiseerd om vogels te spotten.