De munteenheid in Noorwegen is de Noorse kroon, ofwel de Krone (afgekort als kr. of NOK). Elke Krone is verdeeld in 100 øre. De munten kunnen worden onderverdeeld in 50 øre en de 1, 5, 10 en 20 kroner. De biljetten zijn er in 50, 100, 200, 500 en 1000 kroner.

Je kunt in Noorwegen gewoon met je betaalpas of creditcard betalen. De Visa en MasterCard creditcard worden over het algemeen overal geaccepteerd. De creditcards van Amex en Diners worden minder vaak geaccepteerd.

Het is altijd wel verstandig om een aantal Noorse kronen bij je te hebben. In de wat kleinere winkels en de postkantoren accepteren ze vaak geen internationale creditcard, de betaalpassen worden daar wel geaccepteerd.

Geld pinnen is in de steden geen probleem, er zijn genoeg geldautomaten. Ook de in de kleinere plaatsen of buiten de steden kun je meestal wel een geldautomaat vinden. Deze bevinden zich voornamelijk in een kiosk of een bezinepomp.

Fooien

Het geven van fooi is in Noorwegen niet echt gebruikelijk en ook niet verplicht. Als de Noren fooi geven doen ze dat als blijk van waardering voor de goede service. Dit is meestal in de restaurants of kroegen. Er zijn geen vaste regels voor het geven van fooi. Maar mocht je toch fooi willen geven dan is dit over het algemeen 5 tot 10% van de totale rekening.