De akkerbouw en visserij zijn erg belangrijk in Noorwegen. Het is dus ook niet vreemd dat vis een grote rol speelt in de Noorse keuken. Vroeger was gedroogde kabeljauw (stokvis) een van de meest geëxporteerde producten van Noorwegen, tegenwoordig is dat de verse zalm en de Arctische kabeljauw.

Ieder seizoen heeft zijn eigen gerechten. In de lente eten de Noren vaak lamsgerechten, dit gebeurt met name rond de Paasdagen. Andere gerechten die vaak in de lente worden gegeten zijn aardappelen, asperges en verschillende soorten verse vis, zoals de haring en kabeljauw. Ook in de zomer wordt door de Noren veel vis gegeten, met name makreel. De Noren combineren de makreel met zure room, verse aardappelen en een verse salade. In de winterperiode worden er veel schaal- en schelpdieren gegeten, zoals garnalen en langoustines. Veel mensen zullen denken dat dit meer zomergerechten zijn, maar juist in de winter is de kwaliteit van de schaal- en schelpdieren het beste.

Wafels

In Noorwegen zijn wafels erg populair. De Noorse wafels zijn niet te vergelijken met de Belgische wafels. De wafels in Noorwegen zijn dunner dan de Belgische variant. De wafels worden op verschillende manieren belegd, zowel hartig als zoet, denk bijvoorbeeld aan wafels met zure room en jam of een versie met ham. Probeer tijdens je rondreis zeker een wafel, volgens de Noren is er altijd tijd voor een wafel.