Noorwegen ligt op dezelfde hoogte als Siberië, Alaska en Groenland, maar heeft in tegenstelling tot deze landen een mild klimaat. Dit komt door de aanwezigheid van de warme Atlantische Golfstroom. Hierdoor zal de zee bij Noorwegen nooit bevriezen.

Het klimaat varieert enorm tussen de verschillende regio’s, maar zelfs in eenzelfde regio kan je verschillende klimaten ervaren. Dit komt mede door het ruige landschap en het berglandschap. Noorwegen kent drie klimaten, een land-, pool- en zeeklimaat. In het zuiden, het westen (ook wel het fjordengebied) heb je te maken met het zeeklimaat. In het binnenland het landklimaat. Het poolklimaat komt voor in het noorden boven de poolcirkel.

Zomer

Het weer in de zomer is stabiel met aangename temperaturen. De temperaturen kunnen oplopen tot wel 25 tot 30 graden. Deze temperaturen gelden overigens niet voor heel Noorwegen. In het binnenland, en dan met name in het Setesdal, wordt ‘s zomers vaak de hoogste temperaturen gemeten. De weersomstandigheden in West-Noorwegen, ook wel Fjord-Noorwegen, wisselen zich in de zomer flink af. Zo kunnen er een aantal zonnige dagen zijn, die dan weer plaats maken voor een aantal regenachtige dagen of zelfs mistige dagen. In het zuiden van het land zijn de temperaturen in de zomer het meest stabiel, vandaar dat dit deel van Noorwegen ook erg geliefd is bij de Noren zelf. In het noorden van Noorwegen zijn de temperaturen ‘s zomers het laagst. Wel wordt het van eind juni tot begin augustus bijna niet donker boven de poolcirkel, waardoor je kan genieten van het natuurfenomeen, de middernachtzon.

Winter

In de winter wordt een groot deel van Noorwegen voorzien van een laag sneeuw. De gemiddelde temperaturen in de winter liggen rond de -6 tot -8 graden. Maar net als in de zomer verschillen omstandigheden en temperaturen per deel van het land. In Noord-Noorwegen en het binnenland zijn de winter het strengst. Er valt veel sneeuw, er is sprake van een strenge vorst en kan het er stevig waaien. In een groot deel van Zuid- en West-Noorwegen valt in de winter sneeuw en is het koud. Deze gebieden zijn ideaal voor een wintersport in Noorwegen. In Oslo en de regio eromheen is de gemiddelde temperatuur in de winter iets onder de nul en er valt sneeuw.

Neerslag

In Noorwegen valt relatief veel regen. Vooral in het fjorden gebied valt veel neerslag, de stad Bergen is de natste stad van Europa. In het zuiden van het land valt ook veel neerslag, dit is met name in het najaar of tijdens de winter. De plaatsen rondom het Oslofjord en Oslo zijn in vergelijking met de westkust een stuk droger.