• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Weer en klimaat Noorwegen

Klimaatinformatie Noorwegen
|

Noorwegen ligt op dezelfde hoogte als Siberië, Alaska en Groenland, maar heeft in tegenstelling tot deze landen een mild klimaat. Dit komt door de aanwezigheid van de warme Atlantische Golfstroom. Hierdoor zal de zee bij Noorwegen nooit bevriezen.

Het klimaat varieert enorm tussen de verschillende regio’s, maar zelfs in eenzelfde regio kan je verschillende klimaten ervaren. Dit komt mede door het ruige landschap en het berglandschap. Noorwegen kent drie klimaten, een land-, pool- en zeeklimaat. In het zuiden, het westen (ook wel het fjordengebied) heb je te maken met het zeeklimaat. In het binnenland het landklimaat. Het poolklimaat komt voor in het noorden boven de poolcirkel.

 

Het weer in de zomer is stabiel met aangename temperaturen. De temperaturen kunnen oplopen tot wel 25 tot 30 graden. Deze temperaturen gelden overigens niet voor heel Noorwegen. In het binnenland, en dan met name in het Setesdal, wordt ‘s zomers vaak de hoogste temperaturen gemeten. De weersomstandigheden in West-Noorwegen, ook wel Fjord-Noorwegen, wisselen zich in de zomer flink af. Zo kunnen er een aantal zonnige dagen zijn, die dan weer plaats maken voor een aantal regenachtige dagen of zelfs mistige dagen. In het zuiden van het land zijn de temperaturen in de zomer het meest stabiel, vandaar dat dit deel van Noorwegen ook erg geliefd is bij de Noren zelf. In het noorden van Noorwegen zijn de temperaturen ‘s zomers het laagst. Wel wordt het van eind juni tot begin augustus bijna niet donker boven de poolcirkel, waardoor je kan genieten van het natuurfenomeen, de middernachtzon.

 

In de winter wordt een groot deel van Noorwegen voorzien van een laag sneeuw. De gemiddelde temperaturen in de winter liggen rond de -6 tot -8 graden. Maar net als in de zomer verschillen omstandigheden en temperaturen per deel van het land. In Noord-Noorwegen en het binnenland zijn de winter het strengst. Er valt veel sneeuw, er is sprake van een strenge vorst en kan het er stevig waaien. In een groot deel van Zuid- en West-Noorwegen valt in de winter sneeuw en is het koud. Deze gebieden zijn ideaal voor een wintersport in Noorwegen. In Oslo en de regio eromheen is de gemiddelde temperatuur in de winter iets onder de nul en er valt sneeuw.

Neerslag

In Noorwegen valt relatief veel regen. Vooral in het fjorden gebied valt veel neerslag, de stad Bergen is de natste stad van Europa. In het zuiden van het land valt ook veel neerslag, dit is met name in het najaar of tijdens de winter. De plaatsen rondom het Oslofjord en Oslo zijn in vergelijking met de westkust een stuk droger.

Noorwegen reizen

Bekijk hier ons aanbod

Inspiratie

We are Creating Stories
Noordkaap, Noorwegen
Noorwegen
Noordkaap
In het jaar 1553 was de Noordkaap al een herkenningspunt. De Engelse kapitein Richard Chancellor zeilde in 1553 rond de Noordkaap op expeditie op zoek naar de noordoostelijke ingang naar Azië. Toen hij de kustlijn weer naar het zuiden zag draaien, noemde hij de indrukwekkende landtong de Noordkaap. Dit was alleen nog niet bekend bij de inwoners van de kleine vissersdorpjes op Magerøya, waar ook de Noordkaap op ligt. De inwoners bleven de oude naam van de Noordkaap, Knykanes gebruiken.
Jostedalsbreen gletsjer, Noorwegen
Noorwegen
De 7 grootste Gletsjers van Noorwegen
Noorwegen kent naast de vele fjorden die het land rijk is, natuurlijk nog meer verschillende schitterende natuurverschijnselen. Een van deze verschijnselen zijn de gletsjers. De fjorden in het land zijn ook mede gevormd door de gletsjers. Een gletsjer bestaat uit lage sneeuw die in de loop van de tijd zijn samengeperst tot ijs. Deze ijsmassa’s zorgen ervoor dat sommige gletsjers verschuiven.   De zeven grootste gletsjers van het land hebben we voor je op een rijtje gezet. Let op de gletsjers staan niet op volgorde van grootte.
Uitzicht op het Lysefjord vanaf de Preikestolen, Noorwegen
Noorwegen
De mooiste fjorden van Noorwegen
Een fjord kan worden omschreven als een smalle, diepe en lange zee- of meerarm. De fjorden worden vaak omringd door een schitterend berglandschap. De langste fjorden ter wereld bevinden zich in Noorwegen.   In de regio West-Noorwegen, ook wel mede door de vele fjorden Fjord-Noorwegen genoemd, zijn de meeste fjorden van het land. Sommige fjorden zijn ook vertakkingen van juiste andere grotere fjorden. Maar vaak zijn het juist te vertakkingen de meest spectaculaire fjorden. Voorbeelden van deze fjorden zijn het Geirangerfjord en het Lysefjord.   Twee fjorden in Noorwegen hebben een plekje weten te bemachtigen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Dit zijn het Geirangerfjord en het Nærøyfjord.
Lofoten, Noorwegen
Noorwegen
Lofoten
Wanneer je op de kaart van Noorwegen kijkt zijn de Lofoten makkelijk te herkennen. De eilandengroep steekt uit in het smalste gedeelte van Noorwegen tot ver de Noorse Zee in. De grootste plaats van de Lofoten is Solvaer.
Bergen
Noorwegen
Bergen
In de 11e eeuw stichtte koning Olav Kyrre de hanzestad Bergen. Tot het einde van de 13e eeuw was Bergen de hoofdstad van Noorwegen.   Bergen dankt zijn naam aan de zeven bergen waartussen de stad is gelegen. De berg Fløyen is de meest bekende berg van de zeven, boven op deze berg heb je namelijk een schitterend uitzicht over de stad. De hoogste berg van de zeven is de berg Ulriken.

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Lisanne van der Maarel Specialisme: Noorwegen / Zweden
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
In Noorwegen betaal je met de Noorse kroon. Deze wordt aangeduid met NOK. Lees hier meer over de munteenheid in Noorwegen
Voor een reis naar Noorwegen dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart. Een visum is niet nodig. Lees hier meer over reisdocumenten in Noorwegen
In Noorwegen heb je niet te maken met tijdsverschil.
Noorwegen ligt op dezelfde hoogte als Siberië, Alaska en Groenland, maar in tegenstelling tot deze landen is het klimaat in Noorwegen mild. Het klimaat varieert enorm tussen de verschillende regio's in het land. Lees hier meer over het weer en klimaat in Noorwegen
Noorwegen is een land met een schitterende uiteenlopende natuur. Denk aan de fjorden, gletsjer, hoge bergtoppen en lege vlaktes.
De maanden mei tot en met augustus worden vaak gezien als de beste maanden om naar Noorwegen af te reizen. Dit komt doordat de temperaturen in deze maanden het meest aangenaam zijn. Lees hier meer over de beste reistijd van Noorwegen

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge