Ruim boven de poolcirkel en midden in de Noorse Zee liggen de eilandengroep, de Lofoten. De natuur op de Lofoten in schitterend, denk aan hoge bergen, diepe fjorden en lange, witte zandstranden. Door de warme golfstroom is het klimaat op de Lofoten relatief mild. De gemiddelde temperatuur ligt rond het vriespunt, waarbij het in de zomer zo rond de 15 graden kan worden en in de winter juist 15 graden onder het vriespunt.

Wanneer je op de kaart van Noorwegen kijkt zijn de Lofoten makkelijk te herkennen. De eilandengroep steekt uit in het smalste gedeelte van Noorwegen tot ver de Noorse Zee in. De grootste plaats van de Lofoten is Solvaer.

De Lofoten bestaat uit verschillende eilanden. De belangrijkste eilanden zijn Austvågøy, Vestvågøy, Flakstadøy en Moskenesøy. Deze en de andere eilanden zijn verbonden met bruggen. De weg E-10 loopt over het gehele Archipel.

Waarom een bezoek brengen aan de Lofoten?

De Lofoten zijn een schitterende eilandengroep in Noord-Noorwegen. Naast de schattige visserdorpjes, de mooie stranden die je eigenlijk niet zo verwachten in het noorden van Noorwegen. Kan je veel activiteiten ondernemen, denk aan wandelen, kajakken op zee en vissen, maar ook in de winter kun je een bezoek brengen aan de eilandengroep.

Wandelen

Op de Lofoten zijn voldoende mogelijkheden om mooie wandelingen te maken. De eilandengroep staat vol met bergtoppen die beklommen kunnen worden om je maakt een mooie wandeling langs de witte zandstranden of kustpaden.

Door de hoeveelheid bergen op de de eilandengroep, gaan de meest populaire wandelingen naar de toppen. Let wel op de wandelpaden naar de toppen vaak onverhard zijn en uit steen bestaan. Voordat je een wandeling maakt, kijk van tevoren goed hoe zwaar de wandeling is.

Voor gezinnen zijn er ook wandelingen. Een van deze wandelingen is de wandeling naar de top van de Nubben, bij het strand van Ramberg. De kustpaden of een wandeling over een van de stranden zijn ook voor gezinnen geschikt. Goede voorbeelden hiervan zijn het strand van Bunes, Nusfjord naar Nesland of andere paden rondom het gebied van Nusfjord.

Surfen

De Lofoten zijn erkend als een van de beste plekken ter wereld om in koud water te gaan surfen. De bekendste surfspot van de eilandengroep is Unstad. Dit komt mede doordat de golven daar van links komen. De echt professionele surfers komen graag naar deze plek in de herfst en winter (de maanden september-april). Terwijl voor de net beginnende surfer de zachtere golven beter zijn. Dit is in de maanden april-september.

Visindustrie

De mooie natuur en spectaculaire landschappen waren niet de reden waarom de mensen zich gingen vestigen op de Lofoten. Door de vele wateren rondom de eilanden is de visserij enorm belangrijk. Hoewel het toerisme steeds belangrijker wordt, blijft de visserij nog steeds op nummer één staan.

De Vikingen profiteerden zeker van deze voedselbron. In de middeleeuwen vestigden veel Hanzehandelaars zich in Bergen om goederen uit Europa te verhandelen voor de gedroogde vis van de Lofoten.

Door de afstand ontwikkelde ze op de Lofoten de gedroogde vis en vandaag de dag is er nog veel vraag naar deze specialiteit. De stokvis vanuit de Lofoten wordt in veel gerechten over de gehele wereld gebruikt.