• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

De Inuit cultuur op Groenland

Eskimo's van Groenland
|

De Inuit cultuur op Groenland kent diepe wortels. De naam Groenland betekent in feite ‘het land van de mensen’, want in het authentieke Groenlands is dit de letterlijke vertaling van Kalaallit Nunaat.

Voor een periode van bijna 2500 jaar bevolkten nomadische volkeren de kuststreken die de ijzige vlaktes van het binnenland omzoomden. Zij leefden van wat het land en de zee te bieden hadden. In diverse perioden in de geschiedenis lijkt Groenland ook uitgestorven te zijn geweest en hiermee is de totale Groenlandse geschiedenis nog altijd een mysterie.

Stel je voor dat een landmassa die groter is dan alle landen van West-Europa samen wordt bevolkt door een groep van hooguit duizend migranten. Deze eerste definitieve bewoners kwamen ooit via de Beringstraat en via Noord-Amerika in Groenland terecht. Zij arriveerden in Smith Sound, vlakbij de huidige stad Qaanaaq, in het noordelijkste deel van Groenland.

In de loop der tijd zijn er diverse golven geweest van mensen die zich op Groenland vestigden. In alle gevallen verdwenen zij weer, waarschijnlijk vanwege het barre klimaat.

De Dorset cultuur op Groenland

Tegenwoordig weten we dat de bewoners van de Dorset cultuur ongeveer 1300 jaar geleden naar Groenland zijn gekomen. Het lijkt erop dat ze al eerder in een vroegere immigratiegolf op Groenland zijn geweest, maar daarover lijkt niets met zekerheid vast te stellen. Wellicht het grootste mysterie is nog wel de leefwijze van de Dorset: hoe komt het bijvoorbeeld dat er nooit overblijfselen van hun kajaks zijn gevonden? En waarom verplaatsten ze zich niet per hondenslede, zoals andere volkeren die hen vooraf- of nagingen? En om wat voor reden wijken hun gereedschappen en technologie zoveel af van die van andere Inuit-volken die op Groenland leefden?

Verschillende theorieën zijn uitvoerig bediscussieerd, maar de meest aannemelijke theorie is dat de Dorset afkomstig waren uit Noordoost-Canada en tijdens de Kleine IJstijd in het jaar 1300 voor Christus het hazenpad heeft gekozen om de kou te ontvluchten.

De Thule cultuur op Groenland

Het straffe klimaat en de frisse zomers vormden voor de Thule-bewoners geen belemmering. Deze zeer flexibele en vooral kundige nomadenbevolking verspreidde zich in rap tempo langs de ijsvrije kusten van Groenland. Zij bevolkten Groenland omstreeks dezelfde periode als de Dorset-mensen. Ook de Thule-mensen waren afkomstig uit het Verre Oosten en waren via de Beringstraat en Noord-Amerika naar Groenland gekomen.

De Thule waren vooral walvis- en zeehondenjagers en zij brachten voor het eerst de sledehonden naar Groenland, waarmee zij lange reizen maakten.

De huidige Inuit cultuur op Groenland

Zowel de Dorset cultuur als de Thule cultuur zijn nog altijd duidelijk te herkennen in het tegenwoordige Groenland. Veel routes die de nederzettingen langs de kust met elkaar verbinden werden reeds gebruikt door de oudste bewoners van Groenland en door de Thule en de Dorset. De geschiedenis van deze paden gaat terug tot wel 4500 jaar.

Rond het gebied van Sermermiut bij Ilulissat hebben archeologische graven unieke inzichten opgeleverd over hoe verschillende stammen gebruik maakten van dezelfde jacht- en visgebieden. Deze bevolkingsgroepen stroopten de kusten van Groenland reeds af rond 25oo voor Christus.

Hoewel er geen concrete geschiedenis is opgetekend uit deze vervlogen tijden, getuigen de vele archeologische vondsten van gereedschappen en nederzettingen van een geweldig aanpassingsvermogen van de vroege culturen die Groenland bevolkten. Zij legden met hun kennis en kunde de basis voor de leefwijze van de huidige bevolking.

De Inuit cultuur in Groenland beleven?

Bekijk hier onze reizen

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Barbara Kloosterman Specialisme: IJsland / Faeröer eilanden / Groenland / Finland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
De beste periode om naar Groenland af te reizen is in de maanden mei t/m augustus. Dit omdat de temperaturen dan het hoogst zijn en het veel langer licht is. Lees hier meer over de beste reistijd
Voor een reis naar Groenland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor Groenland heb je geen visum nodig. Lees hier meer over reisdocumenten in Groenland
Het weer in Groenland is verschillend per gebied. Tijdens de korte zomers kunnen de temperaturen in het zuidelijke deel van het land en het binnenland oplopen tot wel 20 graden. In het noorden komen de temperaturen in de korte zomers niet boven de 10 graden uit. In de winter verschillen de temperaturen en kunnen deze zakken in het noorden tot -50 graden en in het zuiden -20 graden. Lees hier meer over het weer en klimaat in Groenland.
Een ruiger en onbewoonbaarder eiland dan Groenland is er niet. Het eiland staat vooral bekend om de meest prachtige ijsbergen, gigantische gletsjers en kustplaatjes met felgekleurde huisjes. Groenland kan je prima ontdekken in een groep, maar het is ook steeds populairder om het eiland individueel te gaan ontdekken.
In Groenland heb je te maken met tijdsverschil. In Groenland zelf heb je ook te maken met tijdsverschil. In Nuuk (hoofdstad) is het 4 uur vroeger dan in Nederland. In de plaatsen Thule en Pituffik (Qaanaaq) is het 5 uur vroeger. In Scoresbysund en Ittoqqortoormiit is het 2 uur vroeger en in Danmarkshavn is het 1 uur vroeger tijdens de wintertijd en 2 uur vroeger tijdens de zomertijd.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge