Dit is een authentieke reis door het Patagonië van het noordelijk halfrond: Zuid-Groenland. Zuid-Groenland is al meer dan 1000 jaar de plek van leven in de ruige Groenlandse natuur. Het is ook waar vijf gebieden het UNESCO-werelderfgoed Kujalleq vormen. In de korte zomer explodeert Zuid-Groenland in alle kleuren: groene weiden, diepblauwe zee, lichtblauwe en witte ijsbergen, grijsbruine granieten bergen en berghellingen met gele en paarse bloemen. Laat je betoveren tijdens onze 8-daagse reis ‘Arctisch Patagonië in Groenland’.
Arctisch Patagonië in Groenland
Arctisch Patagonië in Groenland in het kort
Dit is een reis voor degenen die graag graag buiten zijn, maar af en toe ook even met de voeten omhoog willen onder het genot van een kop thee of een goed glas wijn. Je verblijft op de mooiste plekken van Zuid-Groenland, en kampeert twee nachten in het Kuussuaq Camp, midden in de Groenlandse natuur. Grijp je kans om een onvergetelijk avontuur in ‘Arctisch Patagonië in Groenland’ te beleven.
Let op: passend bij deze reis heb je een vlucht en hoogstwaarschijnlijk ook een overnachting nodig in Kopenhagen. Dit geldt ook voor de terugreis. Deze vluchten en overnachtingen zijn niet inbegrepen in de prijs. De vlucht vanaf Kopenhagen naar Groenland (en v.v.) is wel inbegrepen. Ben je geïnteresseerd in deze reis, dan stellen wij graag passend bij jouw wensen een offerte op maat samen.
Dag 1: Aankomst in Groenland, boottocht naar Qassiarsuk en wandel naar Tasiusaq
Je vliegt vanuit Kopenhagen op Narsarsuaq. Narsarsuaq betekent ‘de grote vlakte’. Het meest opvallende tijdens je aankomst op de landingsbaan zijn de weelderige berghellingen met grote dennenbomen en struiken.
- Wandeling naar Tasiusaq
Je zal naar de haven van Narsarsuaq gereden worden, waar je met de de veerboot door de fjord naar Qassiarsuk wordt gebracht. Vanaf hier begin je aan een wandeling van 7 kilometer naar Tasiusaq. Je bagage wordt naar Tasiusaq gereden, dus die hoef je niet bij je te dragen tijdens de wandeling. Het enige wat je nodig hebt is een kleine rugzak waar je water in mee kan nemen. De wandeling brengt je over een langs de Tunulliarfik en Sermilik fjord. Onderweg zie je uitgestrekte, glooiende velden groen en blauwe meren. Op het hoogste punt van de wandeling begin je de met ijs gevulde Sermilik fjord aan de horizon te zien.
Je verblijft in Sermilik Guesthouse, een gezellige schapenboerderij die al sinds de oprichting in 1940 in dezelfde familie is. Je eet ’s avonds in het guesthouse. Geniet van deze eerste Zuid-Groenlandse avond, waar het nog lang licht zal zijn buiten.
Dag 2: Wandel naar Qassiarsuk, boottocht naar Qooroq IJsfjord en Itilleq en wandeling naar Igaliku
Na het ontbijt word je bagage vervoerd, waardoor je weer alleen een kleine rugzak hoeft mee te dragen. Je loopt over dezelfde onverharde weg als de eerste dag naar Qassiarsuk.
- UNESCO Werelderfgoed in Qassiarsuk
Ondanks het subarctische klimaat kun je de Noorse ruïnes in Qassiarsuk na 100o jaar nog steeds zien. Tevens zijn er in 2000 reconstructies gebouwd van het Longhouse van Erik de Rode en de kerk van Tjodhildur. Een groot deel van Zuid-Groenland staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, bekend als het Kujataa gebied, deels vanwege de aanwezige Viking-geschiedenis. In Qassiarsuk zal je ook typische turfhuisjes zien staan waar de Inuit in leefden. - Blauw ijs bij Qooroq Icefjord
Het ijs in Zuid-Groenland is oud en heeft een lange weg afgelegd vanuit het midden van de ijskap. De ijskap is gigantisch en het gewicht ervan duwt het ijs naar de kusten van het land. Wanneer het ijs in het zuiden van Groenland afbreekt, heeft het een lange reis afgelegd en is het steviger samengedrukt dan het ijs in het noorden. Dit is waarom het ijs er eerder blauw dan wit uitziet. De luchtbellen in het ijs worden door de hoge druk uit het ijs geperst. - Wandelen van Itilleq naar Igaliku
Je reist zuidwaarts en zal aanmeren in Itilleq, een kleine pier in de ‘middle of nowhere’. Vanuit hier zal je een wandeling maken over de 4 kilometer lange King’s Road. Je bagage wordt naar de volgende accommodatie gebracht. Tijdens de wandeling loop je langs de groene velden van de schapenboerderijen in de omgeving. Wanneer je de top van de heuvel bereikt heb je een fenomenaal uitzicht. Onder je ligt het dorp Igaliku, wat bekend staat als één van de mooiste dorpen van Groenland.
De rest van de dag heb je vrij om te ontspannen of de omgeving te ontdekken. Je zal verblijven in het kleine en gezellige Igaliku Country Hotel.
Dag 3: Wandel naar het plateau in Igaliku’s achterland
Na het ontbijt heb je de tijd om rond te dwalen in Igaliku en te genieten van de lokale Noorse ruïnes (nog grootser en indrukwekkender dan in Qassiarsuk). Het is moeilijk voor te stellen hoe mensen de grote stenen, waarmee veel van de ruïnes zijn gebouwd, hebben kunnen verplaatsen.
Let ook op het gebruik van de speciale Igaliku steen, die is gebruikt om de kerk en veel funderingen mee te bouwen. Het is een veelkleurige roodachtige zandsteen, uniek voor dit gebied.
Je kunt een wandeling maken naar een plateau, waar je fantastisch uitzicht zal hebben op de Qooroq Icefjord. Hier kun je de gestrande ijsbergen op de onderwatermorene bij het begin van de fjord bekijken en de enorme gletsjer bij de monding van de fjord. De wandeling is ongeveer 17 kilometer, maar de uitzichten zijn geweldig. Een aanrader!
Dag 4: Boottocht Igaliku – Qaqortoq met stops in Upernaviarsuk en Hvalsey kerk ruïne en rondleiding in Qaqortoq
- Upernaviarsuk
Je gaat weer richting het zuiden, dit keer in de Igaliku fjord. Na ongeveer 40 kilometer op de boot kom je aan in Upernaviarsuk Experimental Farm. Hier wordt geëxperimenteerd met de mogelijkheden van landbouw in Groenland. Ook is het de landbouwschool van Groenland. Als onderdeel van de Experimental Farm bezoek je ook de Upernaviarsuk Experimental Nursery, waar groenten worden gekweekt voor de verkoop in Groenland. - Ruïne van de Hvalsey kerk
De Noormannen kwamen in 982 naar Groenland en stichtten boerderijen en gemeenschappen in zowel Zuid-Groenland als de fjorden in het achterland van Nuuk. Het christendom kwam naar Groenland rond het jaar 1000 toen Leif Eriksson een priester naar Groenland bracht, en kort daarna begonnen de Noormannen op veel plaatsen in Zuid-Groenland kerken te bouwen. De ruïne van de Hvalsey kerk is de best bewaarde Noorse ruïne in Groenland en behoort tot de best bewaarde Noorse en Vikingruïnes wereldwijd. De Noormannen worden genoemd in de IJslandse legendes en een beschrijving van een bruiloft in de Hvalsey kerk in september 1408 is het laatst geregistreerde teken van leven van de Noormannen in Groenland. - Stadswandeling in Qaqortoq
Na het inchecken in het hotel is het tijd voor een rondleiding door de stad. Qaqortoq is de grootste stad in Zuid-Groenland, met ongeveer 3.000 inwoners. De stad staat bekend om het project ‘Steen en Mens’, dat bestaat uit meer dan 30 sculpturen die door verschillende kunstenaars in het granieten gesteente zijn uitgehouwen. Deze permanente tentoonstelling maakt een wandeling door de stad een bijzondere ervaring.
Dag 5: Boottocht Qaqortoq-Tasermiut Camp met korte stop in Nanortalik
Vandaag stap je op de boot richting Nanortalik. Het is een boottocht van ongeveer 4 uur, dus neem plaats en geniet van het uitzicht. Misschien heb je het geluk om een walvis of zeehond tegen te komen.
- Rondleiding door de koloniale wijk van Nanortalik
Nanortalik is de meest zuidelijke stad van Groenland en de kleinste van de drie Zuid-Groenlandse steden. In het stadje wonen ongeveer 1100 mensen en het is prachtig gelegen met hoge bergtoppen op de achtergrond. Nanortalik heeft een aantal prachtige koloniale gebouwen, die je zal bezoeken tijdens de wandeling. Een opvallend koloniaal gebouw is de ‘Kerk van Onze Verlosser’, die is gebouwd in 1905 en nog steeds in gebruik is. Het museum van de stad bevindt zich in het oude koloniale beheerdershuis, het museum geeft inzicht in de geschiedenis van Groenland. - Tasermiut Fjord
De Tasermiut Fjord staat bekend om zijn adembenemende landschap. De omgeving van de Tasermiut Fjord wordt vaak het ‘Arctische Patagonië’ genoemd, omdat de torenhoge granieten pieken, gletsjers en ongerepte wildernis kenmerkend zijn voor dit Arctische gebied. De fjord biedt uitstekende wandel- en wildobservatiemogelijkheden. De kans om zeehonden, walvissen en zeevogels te zien is dan ook groot. Na de wandeling vaar je verder de fjord in en stop je dichtbij de gletsjer. De gletsjers langs de kust van Groenland hebben iets facinerends en deze is misschien wel de mooiste van heel Groenland. - Kuussuaq Camp
Kuussuaq Camp is niet zomaar een stop op je reis; het is sfeervol en authentiek. Wanneer je bij het kamp aankomt krijg je een lichte snack en zoek je de tent op waar je de komende twee nachten zal verblijven. Het idee van het kamp is; één zijn met de natuur. Je zal dus zelf op zoek gaan naar je avondeten. Vang je eigen vis uit het meer! Het avondeten wordt ter plaatste voor je bereid. Dat is genieten van de Groenlandse keuken. Later in de avond is er muziek en vertellen de lokale gidsen Groenlandse mythen en andere verhalen rondom het kampvuur.
Let op: bij het Kuussuaq Camp is er enkel een toilettent met een toiletemmer beschikbaar. Het kamp heeft geen douches, maar er is een groot meer waar je eventueel een duik in kunt nemen. Het is een zeer authentieke Groenlandse ervaring, niets om zenuwachtig van te worden, maar houd rekening met basisfaciliteiten in het kamp.
Dag 6: Wandel en kamperen bij Kuussuaq Camp
Je wordt wakker in de natuur en de gidsen maken een goed ontbijt voor je klaar, voordat je de prachtige omgeving intrekt.
De Tasermiut fjord is een paradijs voor outdoorliefhebbers. Er zijn veel wandelpaden die je meenemen door de omliggende omgeving. Het meer is groot en heeft een kustlijn van 20 kilometer. Dichtbij ligt de schapenboerderij in Nuugaarsuk, die wordt gerund door de altijd vriendelijke familie Poulsen.
Op de dag zelf zal er worden gekeken wat het beste past om te doen. De kans is groot dat je de schapenboerderij gaat verkennen.
Dag 7: Boottocht naar Nanortalik en Uunartoq en wandeling van Alluitsoq/Lichtenau naar Alluitsup Paa
Vandaag word je met de boot opgehaald en vaar je richting Nanortalik. Daarna ga je verder naar Alluitsup Paa, waar je zal overnachten.
- Uunartoq
In Uunartoq (‘Warme Plaats’ in het Groenlands) kun je ontspannen in een van de wonderen van de natuur. Op het eilandje Uunartoq loop je richting de warmwaterbronnen. Het water wat hier uit de grond komt is 38 °C. Ontspan je terwijl je de naar de grote ijsberen kijkt die voorbij drijven in de fjord. - Wandeling van Alluitsoq/Lichtenau naar Alluitsup Paa
Lichtenau werd gesticht in de 18e eeuw en was eens in de geschiedenis de grootste nederzetting van Groenland met 300 inwoners. Daar merk je vandaag de dag niks meer van. De nederzetting is verlaten, maar de prachtige gebouwen, hoewel veel vervallen, geven je een idee van de grootsheid van de nederzetting. Je bagage wordt vervoerd naar Alluitsup Paa. Je steekt de berg over vanuit de kleine nederzetting en geniet van de flora die te zien is tijdens je wandeling. - Alluitsup Paa
In de hoogtijdagen van de jaren 70 telde Alluitsup Paa 500-600 inwoners die zich voornamelijk met de visserij bezighielden. Vandaag de dag heeft de nederzetting tussen de 150 en 200 inwoners. Je zal verblijven in het Seaside Whale Hotel, genoemd naar de ligging aan het water waar je misschien het geluk hebt om walvissen te spotten.
Dag 8: Boottocht van Alluitsup Paa naar Naesarsuaq en vertrek uit Groenland
Na het ontbijt is het tijd voor de laatste boottocht, van Alluitsup Paa naar Narsarsuaq. Je vaart met een snelle boot en de tocht duurt ongeveer 3 uur.
Je vaart langs de karakteristieke bergen Redekammen (de Kam) en Strygejernet (het IJzer), die deze namen hebben gekregen omdat ze lijken op – nou ja, raadt eens wat. Eenmaal aangekomen in de haven van Narsarsuaq, word je naar het vliegveld van Narsarsuaq gebracht.
Na een week vol met fantastische ervaringen reis je terug naar huis.
- Vlucht Kopenhagen – Narsarsuaq heen en terug
- Transfer luchthaven naar de haven van Narsarsuaq heen en terug
- Boottocht Narsarsuaq – Qassiarsuk
- Boottocht Qassiarsuk – Itilleq via Qooroq Icefjord
- Boottocht Igaliku – Upernaviarsuk – Hvalsey – Qaqortoq
- Boottocht Qaqortoq – Nanortalik – Tasermiut Camp
- Boottocht Tasermiut Camp – Uunartoq – Alluitsoq
- Boottocht Alluitsup Paa – Narsarsuaq
- 1 nacht in Sermilik Guesthouse (met gedeelde faciliteiten)
- 2 nachten in Igaliku Country Hotel (met gedeelde faciliteiten)
- 1 nacht in Hotel Qaqortoq (met eigen bad en toilet)
- 2 nachten in Tasermiut Camp (tentenkamp met toilettent en geen douche)
- 1 nacht in Seaside Whale Hotel (met gedeelde faciliteiten)
- Volpension gedurende de gehele reis, behalve diner in Qaqortoq
- Eten en drinken op de retourvlucht Kopenhagen – Narsarsuaq
- Bagagevervoer Qassiarsuk – Tasiusaq retour
- Bagagevervoer Itilleq – Igaliku
- Bagagevervoer Alluitsoq – Alluitsup Paa
- Reisleider gedurende de hele reis
- Begeleide wandelingen gedurende de hele reis
- Informatiebijeenkomsten op de bestemmingen
- 20 kilo ingecheckte bagage en 8 kilo handbagage
- Alle belastingen en toeslagen die bekend waren op het moment van publicatie
- Retourvlucht Nederland – Denemarken
- Niet benoemde maaltijden
- Persoonlijke uitgaven
- Reis- en annuleringsverzekeringen (verplicht voor Groenland!)
Voor deze reis ‘Arctisch Patagonië in Groenland’ geldt de prijs vanaf € 6.272 per persoon (bij 2 pers.). Verdere prijzen zijn op aanvraag.
Voor je reis stelen we graag een vrijblijvende offerte op inclusief de vluchten vanaf Amsterdam/Brussel naar Kopenhagen (en v.v.) en een noodzakelijke overnachting in Kopenhagen, voorafgaand en na je Groenland-reis.
Vertrekdata
- 2 – 9 juli
- 16 – 23 juli
- 30 juli – 6 augustus
- 13 – 20 augustus
Boeken bij Creating Stories?
Onze specialisten staan voor je klaarAltijd persoonlijk contact met een specialist
Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.
Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat
Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.
Niet gebonden aan vaste data
Bij Creating Stories ben je niet gebonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten. Indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.
Contact Groenland
Heb je een vraag? We helpen je graag verderPersoonlijk contact
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op:
ma t/m vrij 09.00 – 17.00
Bezoek alleen op afspraak tijdens kantooruren
Liever mailen? info@creatingstories.nl
Veelgestelde vragen
Meer vragenInschrijven nieuwsbrief
Laat je inspireren door verhalen, informatie en aanbiedingen
Wil je regelmatig onze nieuwsbrief ontvangen boordevol leuke, leerzame en vooral actuele informatie? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!