• Altijd persoonlijk contact met een specialist
 • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
 • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Feestdagen en Evenementen Groenland

De belangrijkste data
|

Groenland is nauw verbonden met Denemarken. Toch hebben ze ook hun eigen nationale feestdagen in Groenland. Hieronder een agenda met de Groenlandse feestdagen.

Feestdagen in Groenland

 • 1 januari – nieuwjaarsdag
 • 6 januari – Mitaartut & driekoningen
 • 12 & 13 april – pasen
 • 8 mei – store bededag (biddag)
 • 21 mei – Hemelvaartsdag
 • 31 mei & 1 juni – Pinksteren
 • 21 juni – Nationale Feestdag en Vlagdag (Ullortuneq)
 • 25 & 26 december – Kerstmis
 • 31 december – oudejaarsavond

Mitaartut

Mitaartut is afgeleid van het West-Groenlandse werkwoord mitaarpoq dat ‘verkleden’ betekent. Deze feestdag is op 6 januari en is vergelijkbaar met Halloween waarbij zowel volwassenen als kinderen verkleed gaan. Bovendien valt dit feest op dezelfde dag in de winter als het christelijke Driekoningenfeest.

 

Tijdens deze viering zijn mannen verkleed door maskers van karton en vrouwenkleding te dragen en hun gezichten en handen zwart te maken met roet. Omdat ze niet herkend willen worden is het enige wat deze mannen doen dreigen naar omstanders en ze aan het lachen maken. In de huizen worden cadeautjes gegeven aan ze maar zodra ze herkend worden is het spel afgelopen.

 

Verklede figuren

Je ziet de verklede figuren voor het eerst tijdens Mitaartut op straat. Sommigen gaan zelfs verkleed naar de kerk in verband met Driekoningen. Echter zijn er in West-Groenland voornamelijk kinderen en meisjes die verkleed rondlopen overdag. In de avond zijn dat vaker jonge ongetrouwde mannen. Daarnaast zijn er in Oost-Groenland alleen mannen die zich verkleden volgens een verslag uit 1968.

 

Het idee van het feest is om omstanders zwart te maken met roet en aan het lachen te krijgen maar ook dreigen ze naar omstanders. Slaan doen ze niet en geluid maken ook niet. Dit omdat ze niet herkend willen worden, dan is namelijk het spel over. Al met al stellen de vermomde mensen de Drie Koningen voor alhoewel ze niet in 3 verschillende kostuums verschijnen. Bovendien zijn ze meestal maar met z’n tweeën en zeggen ze dan dat ze één van de drie in de duisternis kwijtgeraakt zijn.

 

Bijzonder is dat vroeger ‘Kongepingasiit’ oftewel ‘Mitaartut’ helemaal niet bestond, volgens de Groenlanders. Zo was er altijd een ander oud Groenlands feest genaamd ‘Uaajeertut’. Dit feest had gelijkenissen met Mitaartut waaronder het verkleden, elementen van travestie, omstanders aan het lachen maken, het gebruik van roet en gekke gezichten trekken.

Ullortuneq

Onder de feestdagen in Groenland is de belangrijkste wel Ullortuneq, de Nationale Feestdag en Vlagdag van Groenland en valt sinds 1983 ieder jaar op 21 juni. De dag staat in het teken van de Zonnewende, de langste dag van het jaar qua zonuren. In tegenstelling tot in de meeste landen, wordt in Groenland niet de onafhankelijkheid of het aannemen van een grondwet gevierd. Groenland heeft een unieke benadering.

 

Op zulke hoge breedtegraad is de omschakeling van de seizoenen van het grootste belang voor het overleven van de bevolking. Om die reden markeert de nationale feestdag de zomerzonnewende, de dag waarop de zon het hoogst aan de hemel staat en er het meeste daglichturen zijn.

 

Maar ook staat deze dag in het teken van de Groenlandse vlag die ze in 1985 voor het eerst kregen. Zo staan de kleuren van de vlag, rood en wit, voor de roodgekleurde middernachtzon en sneeuw en ijs.

 

Bovendien zijn er op 21 juni meerdere festiviteiten te bezoeken waaronder feestelijke en culturele activiteiten zoals feesttenten, volksdansen en voetbalwedstrijden.

Groenlandreizen

Bekijk hier ons aanbod

Inspiratie

We are Creating Stories
Ilulissat IJsfjord, Groenland
Groenland
8 Zomeractiviteiten in Groenland

Hoewel Groenland natuurlijk een groot deel van het jaar wit is, heeft het ook een andere kant: het kan er weelderig groen zijn, met prachtige arctische bloemenweiden en vol leven!

Disko Bay, West-Groenland
Groenland
21 Feiten over Groenland
Het beeld van uitsluitend sneeuwstormen en eindeloze ijsvlaktes met hier en daar een iglo is een compleet ander beeld dan de werkelijkheid. Ik zal het je uitleggen.
Sisimiut
Groenland
Arctic Circle Trail, Groenland

Deze wandelroute is alleen geschikt voor gevorderde wandelaars, die zichzelf goed weten te redden in de wildernis. Hoewel er onderweg blokhutten verspreid staan langs de route, is het altijd verstandig kampeerspullen mee te nemen, aangezien deze hutten niet van tevoren kunnen worden gereserveerd.

Inuit
Groenland
De Inuit cultuur op Groenland

Voor een periode van bijna 2500 jaar bevolkten nomadische volkeren de kuststreken die de ijzige vlaktes van het binnenland omzoomden. Zij leefden van wat het land en de zee te bieden hadden. In diverse perioden in de geschiedenis lijkt Groenland ook uitgestorven te zijn geweest en hiermee is de totale Groenlandse geschiedenis nog altijd een mysterie.

Nuuk
Groenland
Nuuk, de kleurrijke hoofdstad van Groenland
Zodra je de heuvels achter de stad inloopt of een boottocht maakt in het nabijgelegen fjordsysteem voor de kust, kom je direct in de ongekend ruige natuur van Groenland terecht.

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Profielfoto Robbert Kloosterman
Creating Stories Robbert Kloosterman Specialisme: Argentinië / Chili / Faeröer eilanden / Groenland / IJsland / Zuidpool
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
De beste periode om naar Groenland af te reizen is in de maanden mei t/m augustus. Dit omdat de temperaturen dan het hoogst zijn en het veel langer licht is. Lees hier meer over de beste reistijd
Voor een reis naar Groenland heb je een geldig paspoort of een geldig identiteitskaart nodig. Voor Groenland heb je geen visum nodig. Lees hier meer over reisdocumenten in Groenland
Het weer in Groenland is verschillend per gebied. Tijdens de korte zomers kunnen de temperaturen in het zuidelijke deel van het land en het binnenland oplopen tot wel 20 graden. In het noorden komen de temperaturen in de korte zomers niet boven de 10 graden uit. In de winter verschillen de temperaturen en kunnen deze zakken in het noorden tot -50 graden en in het zuiden -20 graden. Lees hier meer over het weer en klimaat in Groenland.
Een ruiger en onbewoonbaarder eiland dan Groenland is er niet. Het eiland staat vooral bekend om de meest prachtige ijsbergen, gigantische gletsjers en kustplaatjes met felgekleurde huisjes. Groenland kan je prima ontdekken in een groep, maar het is ook steeds populairder om het eiland individueel te gaan ontdekken.
In Groenland heb je te maken met tijdsverschil. In Groenland zelf heb je ook te maken met tijdsverschil. In Nuuk (hoofdstad) is het 4 uur vroeger dan in Nederland. In de plaatsen Thule en Pituffik (Qaanaaq) is het 5 uur vroeger. In Scoresbysund en Ittoqqortoormiit is het 2 uur vroeger en in Danmarkshavn is het 1 uur vroeger tijdens de wintertijd en 2 uur vroeger tijdens de zomertijd.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge