Groenland is nauw verbonden met Denemarken. Toch hebben ze ook hun eigen nationale feestdagen in Groenland. Hieronder een agenda met de Groenlandse feestdagen.

Feestdagen in Groenland

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag
  • 6 januari – Mitaartut & driekoningen
  • 12 & 13 april – Pasen
  • 8 mei – Store Bededag (biddag)
  • 21 mei – Hemelvaartsdag
  • 31 mei & 1 juni – Pinksteren
  • 21 juni – Nationale Feestdag en Vlagdag (Ullortuneq)
  • 25 & 26 december – Kerstmis
  • 31 december – Oudejaarsavond

Mitaartut

Mitaartut is afgeleid van het West-Groenlandse werkwoord mitaarpoq dat ‘verkleden’ betekent. Deze feestdag is op 6 januari en is vergelijkbaar met Halloween waarbij zowel volwassenen als kinderen verkleed gaan. Bovendien valt dit feest op dezelfde dag in de winter als het christelijke Driekoningenfeest.

Tijdens deze viering zijn mannen verkleed door maskers van karton en vrouwenkleding te dragen en hun gezichten en handen zwart te maken met roet. Omdat ze niet herkend willen worden is het enige wat deze mannen doen dreigen naar omstanders en ze aan het lachen maken. In de huizen worden cadeautjes gegeven aan ze maar zodra ze herkend worden is het spel afgelopen.

Verklede figuren

Je ziet de verklede figuren voor het eerst tijdens Mitaartut op straat. Sommigen gaan zelfs verkleed naar de kerk in verband met Driekoningen. Echter zijn er in West-Groenland voornamelijk kinderen en meisjes die verkleed rondlopen overdag. In de avond zijn dat vaker jonge ongetrouwde mannen. Daarnaast zijn er in Oost-Groenland alleen mannen die zich verkleden volgens een verslag uit 1968.

Het idee van het feest is om omstanders zwart te maken met roet en aan het lachen te krijgen maar ook dreigen ze naar omstanders. Slaan doen ze niet en geluid maken ook niet. Dit omdat ze niet herkend willen worden, dan is namelijk het spel over. Al met al stellen de vermomde mensen de Drie Koningen voor alhoewel ze niet in 3 verschillende kostuums verschijnen. Bovendien zijn ze meestal maar met z’n tweeën en zeggen ze dan dat ze één van de drie in de duisternis kwijtgeraakt zijn.

Bijzonder is dat vroeger ‘Kongepingasiit’ oftewel ‘Mitaartut’ helemaal niet bestond, volgens de Groenlanders. Zo was er altijd een ander oud Groenlands feest genaamd ‘Uaajeertut’. Dit feest had gelijkenissen met Mitaartut waaronder het verkleden, elementen van travestie, omstanders aan het lachen maken, het gebruik van roet en gekke gezichten trekken.

Ullortuneq

Onder de feestdagen in Groenland is de belangrijkste wel Ullortuneq, de Nationale Feestdag en Vlagdag van Groenland en valt sinds 1983 ieder jaar op 21 juni. De dag staat in het teken van de Zonnewende, de langste dag van het jaar qua zonuren. In tegenstelling tot in de meeste landen, wordt in Groenland niet de onafhankelijkheid of het aannemen van een grondwet gevierd. Groenland heeft een unieke benadering.

Op zulke hoge breedtegraad is de omschakeling van de seizoenen van het grootste belang voor het overleven van de bevolking. Om die reden markeert de nationale feestdag de zomerzonnewende, de dag waarop de zon het hoogst aan de hemel staat en er het meeste daglichturen zijn.

Maar ook staat deze dag in het teken van de Groenlandse vlag die ze in 1985 voor het eerst kregen. Zo staan de kleuren van de vlag, rood en wit, voor de roodgekleurde middernachtzon en sneeuw en ijs.

Bovendien zijn er op 21 juni meerdere festiviteiten te bezoeken waaronder feestelijke en culturele activiteiten zoals feesttenten, volksdansen en voetbalwedstrijden.