Het zuidpoolgebied (Antarctica) is het koudste gebied op aarde, gelegen binnen de zuidpoolcirkel. Dit gebied vormt geen staatkundige eenheid, maar de status is vastgelegd door twaalf landen in Washington, het zogenaamde Antarctisch Verdrag.
Hoewel er in het verleden over de Zuidpool veel is gediscussieerd wie er aanspraak kon maken op (delen van) de Zuidpool, is het Antarctisch verdrag een goede oplossing om de vrede te bewaren.
Geografische ligging
Natuurlijk is Antarctica vanuit alle richtingen bereikbaar. Vanuit het zuidelijkste punt van Zuid-Amerika, vanuit Ushuaia om precies te zijn, is de afstand echter het kleinst. Om die reden vertrekken vanaf hier de meeste Zuidpool-cruises richting het Antarctisch Schiereiland.
Het Antarctisch Schiereiland is de lange landtong die in noordelijke richting naar Zuid-Amerika wijst.
Landschap en ijskap
In tegenstelling tot de Noordpool ligt de Zuidpool op het land in plaats van in zee. Hierdoor is de ijslaag op de Zuidpool een stuk dikker dan die van de Noordpool. Daarnaast is de Zuidpool met een gemiddelde temperatuur rond de -50 ook een stuk kouder dan de Noordpool, waar de gemiddelde temperaturen rond de -20 liggen.
Het landschap van de Zuidpool dat niet bedekt is met ijs, is vooral vulkanisch van aard. Miljoenen jaren lang heeft hier vulkanische activiteit plaatsgevonden, waardoor er een bijzonder ruig landschap is ontstaan.
Ook onder de ijskap zijn talloze vulkanen gevonden. In 2017 zijn er maar liefst 138 vulkanen geïdentificeerd, waarvan er 91 voordien nog niet bekend waren. Hiermee is Antarctica de grootste vulkanische regio ter wereld. De hoogste is vier kilometer hoog.
Volgens wetenschappers kunnen deze vulkanen – hoewel ze slapend zijn – in de toekomst bij uitbarsting het voortbestaan van de mensheid ernstig bedreigen, aangezien ze de Antarctische ijskap van onderaf kunnen afsmelten en deze instabiel kunnen maken.
Bekijk in deze video de prachtige natuur van Antarctica.
Klimaat op Antarctica
Het klimaat op Antarctica is het koudst op aarde. Het sneeuwt er nauwelijks en de gierende winden kunnen gevoelstemperaturen veroorzaken van ver onder de -100 graden Celsius.
In feite is het gebied van de Zuidpool een ijskoude woestijn. Dit klinkt vreemd aangezien vrijwel het hele continent schuil gaat onder bevroren water. De zeer lage luchtvochtigheid schommelt vrijwel altijd rond de 0,03%.