Het zuidpoolgebied (Antarctica) is het koudste gebied op aarde, gelegen binnen de zuidpoolcirkel. Dit gebied vormt geen staatkundige eenheid, maar de status is vastgelegd door twaalf landen in Washington, het zogenaamde Antarctisch Verdrag.

Hoewel er in het verleden over de Zuidpool veel is gediscussieerd wie er aanspraak kon maken op (delen van) de Zuidpool, is het Antarctisch verdrag een goede oplossing om de vrede te bewaren.

Geografische ligging

Natuurlijk is Antarctica vanuit alle richtingen bereikbaar. Vanuit het zuidelijkste punt van Zuid-Amerika, vanuit Ushuaia om precies te zijn, is de afstand echter het kleinst. Om die reden vertrekken vanaf hier de meeste Zuidpool-cruises richting het Antarctisch Schiereiland.

Het Antarctisch Schiereiland is de lange landtong die in noordelijke richting naar Zuid-Amerika wijst.

Landschap en ijskap

In tegenstelling tot de Noordpool ligt de Zuidpool op het land in plaats van in zee. Hierdoor is de ijslaag op de Zuidpool een stuk dikker dan die van de Noordpool. Daarnaast is de Zuidpool met een gemiddelde temperatuur rond de -50 ook een stuk kouder dan de Noordpool, waar de gemiddelde temperaturen rond de -20 liggen.

Het landschap van de Zuidpool dat niet bedekt is met ijs, is vooral vulkanisch van aard. Miljoenen jaren lang heeft hier vulkanische activiteit plaatsgevonden, waardoor er een bijzonder ruig landschap is ontstaan.

Ook onder de ijskap zijn talloze vulkanen gevonden. In 2017 zijn er maar liefst 138 vulkanen geïdentificeerd, waarvan er 91 voordien nog niet bekend waren. Hiermee is Antarctica de grootste vulkanische regio ter wereld. De hoogste is vier kilometer hoog.

Volgens wetenschappers kunnen deze vulkanen  – hoewel ze slapend zijn – in de toekomst bij uitbarsting het voortbestaan van de mensheid ernstig bedreigen, aangezien ze de Antarctische ijskap van onderaf kunnen afsmelten en deze instabiel kunnen maken.

Bekijk in deze video de prachtige natuur van Antarctica.

Klimaat op Antarctica

Het klimaat op Antarctica is het koudst op aarde. Het sneeuwt er nauwelijks en de gierende winden kunnen gevoelstemperaturen veroorzaken van ver onder de -100 graden Celsius.

In feite is het gebied van de Zuidpool een ijskoude woestijn. Dit klinkt vreemd aangezien vrijwel het hele continent schuil gaat onder bevroren water. De zeer lage luchtvochtigheid schommelt vrijwel altijd rond de 0,03%.

Over de Zuidpool

Wat je graag wilt weten
Weer en klimaat
Flora en Fauna
Beste reistijd
Regio’s
Onze Zuidpoolreizen
Bereikbaarheid en vervoer
Zuiderlicht
Reisdocumenten en Invoerbepalingen
Uitgebreide paklijst

Inspiratie en verhalen over de Zuidpool

We are Creating Stories - what's your story?
Zuidpool
Antarctisch Schiereiland
Het Antarctisch Schiereiland maakt deel uit van het grotere schiereiland West-Antarctica en steekt 1.300 kilometer uit van de lijn tussen Cape Adams (Weddell Zee) en een punt op het vasteland, ten zuiden van de Eklund-eilanden. Vuurland - of Tierra del Fuego - is het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika en ligt op ‘slechts’ 1.000 kilometer afstand van het noordelijkste deel van het Antarct
Zuidpool | Spitsbergen | Groenland | IJsland
Dé specialist in poolreizen
De maatwerkspecialist voor reizen naar de poolgebieden De poolgebieden hebben iets dat andere plekken op de aarde moeilijk kunnen evenaren. Het zijn werelden van uitersten, waar ijs en stilte regeren en waar de natuur haar meest indrukwekkende gezicht laat zien. Reizen naar deze afgelegen regio's is een ervaring die je blik op de wereld voorgoed verandert. Bij ons draait alles om het creëren
Zuidpool
Ezelspinguïn
Met de roodoranje snavels, witte verenkappen en perzikkleurige voeten vallen de ezelspinguïns (gentoo pinguïns) goed op in hun witte Antarctische habitat. De Ezelspinguïn, ook wel Gentoo pinguïn is de op twee na grootste soort pinguïn op aarde. Deze pinguïnsoort communiceert op diverse manieren, maar is vooral bekend om het trompetgeluid waarmee hij communiceert. De Ezelspinguïn zal
Zuidpool
Antarctica reizen: praktische reistips
Naar Antarctica reizen is geen dagelijkse kost. Het bevroren continent met een oppervlakte van bijna twee keer die van Australië ligt voor het grootste deel twee kilometer boven de zeespiegel en is een poolwoestijn. Gedurende zes maanden per jaar is het continent in duisternis gehuld en tijdens de australische zomer, niet te verwarren met Australië, is het 24 uur per dag licht. Antarctica
Zuidpool
10 feiten over Antarctica
Het koudste continent en de grootste woestijn op aarde waar per jaar net zo weinig sneeuw en regen valt als in de Sahara woestijn is Antarctica. Desondanks is het continent voor 99% bedekt met sneeuw en ijs. De koudste temperatuur ooit gemeten op Antarctica was op een hoogte van 3,5 km en lag op -89,2°C. Hier vind je 10 feiten en meer informatie over Antarctica, een bijzondere continent. 1.