Naar Antarctica reizen is geen dagelijkse kost. Het bevroren continent met een oppervlakte van bijna twee keer die van Australië ligt voor het grootste deel twee kilometer boven de zeespiegel en is een poolwoestijn. Gedurende zes maanden per jaar is het continent in duisternis gehuld en tijdens de australische zomer, niet te verwarren met Australië, is het 24 uur per dag licht.

Antarctica is het meest onontdekte, gure en buitengewone werelddeel op onze planeet en spreekt voor velen tot de verbeelding. Bovendien is er van een ‘vakantie naar Antarctica’ geen sprake, je gaat op expeditie naar Antarctica. Varend over een eindeloze oceaan, met steenkoude snijdende wind om uiteindelijk voet aan wal te zetten op de verblindend witte ijsmassa’s van het meest zuidelijke continent.

Hoewel de Zuidpool guur en hard kan zijn, geven de serene rust en de schilderachtige windluwe baaien dit deel van de wereld ook een heel vredig gevoel, een gevoel van zachtheid en warmte. Hier hobbelen babyzeehondjes over het ijs, waggelen komische pinguïns naar de rand van een ijsklif om zich van metershoog het koude water in de storten.

Natuurlijk is het belangrijk jezelf van een goede gezondheid te verzekeren bij je Antarctica reizen. Tijdens de expeditie ga je misschien wel kajakken, ijsklimmen of duiken. Hoewel de cruiseschepen beschikken over standaard medische zorg en een arts, vergt een medische ingreep natuurlijk om evacuatie naar het dichtstbijzijnde land en torenhoge kosten. Om die reden is het aan te raden van tevoren bij je reisverzekering na te gaan of alle kosten voor zo’n expeditie zijn gedekt.

Bescherm jezelf tegen de zon

Zorg dat je beschikking hebt over een goede kwaliteit, beschermende zonnebril en zonnebrandcrème. Door het gat in de ozonlaag op het zuidelijk halfrond en de reflectie van het ijs komt het licht werkelijk tweemaal zo hard binnen.