• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Antarctica Reizen: Praktische Reistips

Het meest onontdekte, gure en buitengewone werelddeel op onze planeet
|

Naar Antarctica reizen is geen dagelijkse kost. Het bevroren continent met een oppervlakte van bijna twee keer die van Australië ligt voor het grootste deel twee kilometer boven de zeespiegel en is een poolwoestijn. Gedurende zes maanden per jaar is het continent in duisternis gehuld en tijdens de australische zomer, niet te verwarren met Australië, is het 24 uur per dag licht.

Antarctica is het meest onontdekte, gure en buitengewone werelddeel op onze planeet en spreekt voor velen tot de verbeelding. Bovendien is er van een ‘vakantie naar Antarctica’ geen sprake, je gaat op expeditie naar Antarctica. Varend over een eindeloze oceaan, met steenkoude snijdende wind om uiteindelijk voet aan wal te zetten op de verblindend witte ijsmassa’s van het meest zuidelijke continent.

 

Hoewel de Zuidpool guur en hard kan zijn, geven de serene rust en de schilderachtige windluwe baaien dit deel van de wereld ook een heel vredig gevoel, een gevoel van zachtheid en warmte. Hier hobbelen babyzeehondjes over het ijs, waggelen komische pinguïns naar de rand van een ijsklif om zich van metershoog het koude water in de storten.

Praktische reistips voor al je Antartica reizen

Natuurlijk is het belangrijk jezelf van een goede gezondheid te verzekeren bij je Antarctica reizen. Tijdens de expeditie ga je misschien wel kajakken, ijsklimmen of duiken. Hoewel de cruiseschepen beschikken over standaard medische zorg en een arts, vergt een medische ingreep natuurlijk om evacuatie naar het dichtstbijzijnde land en torenhoge kosten. Om die reden is het aan te raden van tevoren bij je reisverzekering na te gaan of alle kosten voor zo’n expeditie zijn gedekt.

Bescherm jezelf tegen de zon

Zorg dat je beschikking hebt over een goede kwaliteit, beschermende zonnebril en zonnebrandcrème. Door het gat in de ozonlaag op het zuidelijk halfrond en de reflectie van het ijs komt het licht werkelijk tweemaal zo hard binnen.

Remedies tegen zeeziektes

De Drake Passage, de zeestraat tussen Kaap Hoorn, Zuid-Amerika en de Zuidpool is met golven van wel 9 meter hoog een ruw stukje varen. Hoewel de schepen richting de Zuidpool aanzienlijke afmetingen hebben, kunnen sommige mensen zeeziek worden van de deining.

Neem dus voor de zekerheid polsbandjes, pleisters of tabletten tegen zeeziekte mee. Sommige scheepsartsen zijn bereid bij ernstige zeeziekte een injectie te geven.

 

Drake Passage

Zorg voor een goede lichamelijke gesteldheid

Ook als je niet voornemens bent om aan actieve excursies zoals hondsledentochten en kajakken te gaan meedoen, is het verstandig om in een zo goed mogelijke conditie te verkeren. Hoewel er geen leeftijdsbeperkingen zijn voor Antarctica reizen, is niet iedereen in staat zich vrijelijk voort te bewegen, ook aan boord van het cruiseschip.

 

Steile trappen aan boord, omhoogstekende dorpels bij doorgangen en een hobbelige overtocht kunnen enige conditie vergen. Ook de kou op de bestemming vereist een toch wel redelijke conditie, zeker wanneer je actief bezig bent. Wanneer je fit bent is alles leuker.

Drink voldoende

Eenmaal op de Zuidpool aangekomen, zal je merken dat de lucht hier bijzonder droog is, net als in de woestijn. Antarctica is dan ook een poolwoestijn. Drink voldoende om het lichaam gehydrateerd te houden en minder met de inname van koffie en thee.

Ga goed voorbereid op pad

Wij voorzien onze reizigers van uitgebreide paklijsten, zodat je goed bent voorbereid op plotseling omslaande weersomstandigheden en alles wat je onderweg zult tegenkomen. Op de Zuidpool zijn natuurlijk geen winkels. Zorg dus dat je goed voorbereid op pad gaat, want je laatste gelegenheid om in te slaan is in Ushuaia.

Tips van mensen die naar Antarctica reizen

Mensen die reeds ervaring hebben opgedaan door hun eigen Antarctica reizen, hebben uiteraard waardevolle reistips.

  • Ga aan boord op de expeditie naar alle presentaties en probeer zoveel mogelijk tijd op de brug door te brengen, want vanaf daar heb je de mooiste uitzichten.
  • Neem een flink opslagmedium mee of twee keer zoveel SD-kaartjes als je van plan was om je foto’s en video’s te back-uppen. Je zult buitengewoon veel foto’s maken, want deze unieke ervaring moet je natuurlijk vereeuwigen.
  • De zomer in Antarctica is lang niet zo koud als je zou verwachten. Wanneer het waait kan dit wel een zeer schrale wind zijn, vanwege de droge lucht. Neem altijd een flesje water mee als je op pad gaat en kleed jezelf in laagjes.
  • Doe een Zodiak-tour en zie de bizarre ijsformaties. Kleed je echter wel warm aan. In de boot zit je stil en het ijskoude water koelt het aluminium van de boot sterk af.

Interesse in een reis naar Antarctica?

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Profielfoto Robbert Kloosterman
Creating Stories Robbert Kloosterman Specialisme: Argentinië / Chili / Faeröer eilanden / Groenland / IJsland / Zuidpool / Patagonië
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
De beste reistijd om naar de Zuidpool te gaan zijn de maanden december en januari, voor ons de winterperiode. Het seizoen voor de cruises naar Antarctica gaan van november t/m maart. Lees meer over de beste reistijd
Voor de expedities wordt gebruik gemaakt van verschillende schepen. Dit zijn de m/v Ortelius, m/v Hondius en de Spirit of Enderby. Deze schepen zijn allemaal ijsversterkte schepen, die speciaal zijn ontworpen voor de expeditie reizen in het Zuidpoolgebied, zodat de schepen makkelijk door een pakijs kunnen varen.
De reizen naar de Zuidpool vertrekken vanuit Argentinië, Chili of Nieuw-Zeeland. Vanuit Argentinië vertrekken de expedities in Ushuaia. In Chili begint de expeditie in Punta Arenas. De expedities vanuit Nieuw-Zeeland gaan vanuit de haven van Bluff. Bekijk hier de reizen naar de Zuidpool
Voor een reis naar de Zuidpool dien je een paspoort te hebben die nog minimaal 6 maanden geldig is na terugkeer van de reis. Lees hier meer over reisdocumenten voor de Zuidpool
Een reis naar de Zuidpool brengt je naar ongerepte, ruige sneeuwlandschappen, gletsjers, drijvende ijsbergen. Ook kom je veel wildlife tegen zoals pinguïns, orka’s en walvissen. De reis naar het witte continent toe is al schitterend. Zo kom je onderweg over de Drake Passage, één van de wildste zeeën op aarde. Middels expeditie cruises kan je kennis maken met deze schitterende natuur.
De gemiddelde temperatuur op het koudste gebied op aarde ligt op -50 graden, die in de winter zelfs naar de -90 graden kan zakken. De gevoelstemperatuur kan zelfs dalen tot ver beneden -100 graden Celsius. Het klimaat op de Zuidpool kan je dus omschrijven als ijskoude vlaktes, gierende wind en extreme droogte. Lees hier meer over het weer en klimaat op de Zuidpool

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge