Een Zuidpool cruise doe je vanuit Ushuaia in Zuid-Argentinië. De meest zuidelijke stad ter wereld en ligt dichter bij Antarctica dan welk ander vertrekpunt dan ook. Vaak wordt deze stad gekscherend ‘het einde van de wereld’ genoemd, door de afgelegen ligging.

Wanneer je met een Zuidpool cruise van Ushuaia naar Antarctica reist, is Ushuaia natuurlijk wel het einde van de menselijke beschaving. Terwijl in Ushuaia de wereld ophoudt voor de één, begint hij voor de ander. Inderdaad, voor de reizigers die van Ushuaia naar Antarctica reizen met een Zuidpool cruise, is dit het begin van hun reis. Het vertrek uit Ushuaia markeert het begin van een avontuur, een ontdekkingsreis naar het uiterste zuiden van onze aarde. Een Zuidpool cruise is een avontuur!

Bekijk HIER al onze Zuidpool-cruises.

Bezoek aan Antarctica

Het zuidelijke continent van Antarctica is voor vele mensen een mysterie. Wat gaat er allemaal schuil onder die enorme ijskappen? Was er ooit een tropisch klimaat? Decennialang was de Zuidpool niet toegankelijk voor de meeste mensen, maar tegenwoordig ontvangt Antarctica elke zomer maar liefst 50.000 bezoekers. Zo’n 90% procent van alle cruises naar Antarctica vertrekt vanuit de haven van Maipu in Ushuaia. Vooral tijdens de zomer – dus van november tot maart – vertrekken er dagelijks schepen vanuit de haven van Ushuaia naar Antarctica.

Antarctica is in feite de laatste ongerepte wildernis op aarde. Vanwege de bedreigde aard van de vele Antarctische diersoorten is het belangrijk om een ​​goed natuurlijk evenwicht te handhaven. Het ecotoerisme is dan ook de beste manier om reizigers kennis te laten maken met het continent. Hierbij staan educatie, doelgerichtheid en duurzaamheid voorop, zodat de natuurlijke biodiversiteit van dit werelddeel beschermd blijft.

Manieren om van Ushuaia naar Antarctica te reizen

Om vanuit Ushuaia naar Antarctica te reizen zijn er diverse opties. Vanuit de havenstad zijn er zowel cruise- als fly-cruise-opties beschikbaar. De cruise is veruit de meest populaire optie. Natuurlijk ben je met een cruise veel dichter bij de natuur. Onderweg kun je diverse eilanden aandoen en maak je kennis met het rijke zeeleven.

Een fly-cruise is een optie als je binnen een korter tijdsbestek Antarctica wilt bezoeken. Ook de mensen met een minder sterke maag zullen een voorkeur hebben voor de fly-cruise, aangezien de Straat Drake bekend staat om de barre weersomstandigheden en de bijzonder ruige zee.

Bij een fly-cruise vlieg je vanuit Ushuaia naar Antarctica, waarna je daar aan boord gaat van een cruiseschip.

Cruise – Ushuaia naar Antarctica

Een cruise naar Antarctica wordt gezien als de beste manier om het uitgestrekte witte continent te verkennen. De meeste cruises die vertrekken vanuit Ushuaia, varen eerst een stuk door het Beagle-kanaal voordat ze de Straat Drake naar Antarctica oversteken.

Sommige cruises varen via de Falkland-eilanden en stoppen daar in de haven van Stanley, de hoofdstad van de eilanden.

Highlights van de oversteek van Ushuaia naar Antarctica

Oversteken van de Straat Drake

De oversteek van de ruige Straat Drake is natuurlijk direct een belevenis op zich. In deze zeestraat bevindt zich ook de Antarctische Convergentie, een gebied waar het koude water van de poolzeeën onder het warmere water van de subpolaire zee zakt.

Deze zone is bijzonder rijk aan voedingsstoffen en dat trekt veel zeedieren aan. Talloze vogelsoorten, walvissen, pinguïns en andere zeedieren komen af op de Antarctische Convergentie om zich daar tegoed te doen aan de overvloed aan voedsel. Dat is de reden waarom je in deze regio je camera of verrekijker bij de hand moet houden.

De Falkland-eilanden

De Falkland-eilanden staan ​​bekend om de unieke natuur en prachtige mogelijkheden om wilde dieren van dichtbij te kunnen bekijken. De wateren rondom de Falklands herbergen veertien walvisachtigen, waaronder twee soorten dolfijnen. Ook orka’s doen de Falkland-eilanden regelmatig aan.

Naast de enorme overvloed aan zeedieren zijn er ook veel vogels te vinden op de Falklands. Je vindt er stormvogels, albatrossen en diverse soorten pinguïns.

Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden

Deze zuidelijke eilandengroep heeft slechts 32 inwoners, bijna allemaal wetenschappers.

Er zijn vele fjorden en baaien en deze gebieden zijn de plekken waar enorme kolonies van zeeolifanten, zeeberen en koningspinguïns te vinden zijn.

De Zuid-Shetland-eilanden

Deze eilandengroep bestaat uit twintig eilanden waar je met sneeuw bedekte bergen, ijsbergen, pinguïns en zeehonden ziet. Dit zijn de drie voornaamste eilanden:

Deception Island – een bijzonder eiland dat bestaat uit een volgelopen caldera van een actieve vulkaan. Aan de zuidoostkant van het eiland kan je door de nauwe doorgang van Neptune’s Bellows de baai in. Hier vind je een prachtige rotsachtige kust die een beschutte plek biedt voor vele zeedieren.

King George Island – het grootste eiland van de Zuid-Shetland-eilanden en de thuisbasis van Adélie en kinbandpinguïns, kelpmeeuwen en aalscholvers.

Paulet Island – de plek waar de deelnemers aan de Nordenskjöld-expeditie in 1903 een stenen hut bouwden en die tot op de dag van vandaag is te bewonderen. Paulet Island is een hotspot aan wilde dieren. Je vind hier onder andere een Adélie-pinguïnkolonie met meer dan 100.000 pinguïnparen.

Zeestraten

Hoewel je onderweg van Ushuaia naar Antarctica veel tijd op volle zee doorbrengt, doorkruis je ook diverse zeestraten, zeker naarmate je dichterbij de Zuidpool komt. Juist deze zeestraten zijn bijzonder spectaculair, want daar kan je massieve gletsjers zien en steile rotswanden die door vulkanische activiteit en platentektoniek zijn gevormd over de loop van miljoenen jaren.

Voorbeelden van zeestraten die je passeert zijn de Gerlache Straat en de Neumayer en Lemaire Straten.

Antarctisch schiereiland

Wanneer je op het continent aan land gaat, zal je zien dat het Antarctisch Schiereiland een ijzige wildernis is. Met sneeuw bedekte bergen, massieve gletsjers en ijsbergen die prachtig wit, grijs en blauw kleuren onder invloed van het zonlicht.
Daarnaast kun je in de omliggende zee een grote verscheidenheid aan walvissen, diverse soorten pinguïns, zeehonden en andere zeevogels tegenkomen.

Paradise Bay/Paradise Harbour

Paradise Bay is één van de absolute hoogtepunten van je reis naar Antarctica. Hier kan je het schip verlaten en met een kleinere boot de baai rondvaren. Dit geeft je de mogelijkheid om dicht bij de vele ijsbergen te komen die van de gletsjers zijn afgebroken en kun je sterns, stormvogels, aalscholvers, zeehonden, pinguïns en walvissen spotten. Dit is één van de plekken waar je de mooiste vakantiefoto’s zult schieten!

De bovenstaande locaties zijn slechts een greep uit de talloze highlights die je zult zien tijdens je Zuidpoolreis. Afhankelijk van welke soort reis je kiest, bezoek je ook nog een aantal eilanden langs het Antarctisch Schiereiland en nog andere locaties.