• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Informatie Zuidpool

Achtergrondinformatie over Zuidpool
|

Het zuidpoolgebied (Antarctica) is het koudste gebied op aarde, gelegen binnen de zuidpoolcirkel. Dit gebied vormt geen staatkundige eenheid, maar de status is vastgelegd door twaalf landen in Washington, het zogenaamde Antarctisch Verdrag.

Hoewel er in het verleden over de Zuidpool veel is gediscussieerd wie er aanspraak kon maken op (delen van) de Zuidpool, is het Antarctisch verdrag een goede oplossing om de vrede te bewaren.

 

Geografische ligging

Natuurlijk is Antarctica vanuit alle richtingen bereikbaar. Vanuit het zuidelijkste punt van Zuid-Amerika, vanuit Ushuaia om precies te zijn, is de afstand echter het kleinst. Om die reden vertrekken vanaf hier de meeste Zuidpool-cruises richting het Antarctisch Schiereiland.

 

Het Antarctisch Schiereiland is de lange landtong die in noordelijke richting naar Zuid-Amerika wijst.

 

Landschap en ijskap

In tegenstelling tot de Noordpool ligt de Zuidpool op het land in plaats van in zee. Hierdoor is de ijslaag op de Zuidpool een stuk dikker dan die van de Noordpool. Daarnaast is de Zuidpool met een gemiddelde temperatuur rond de -50 ook een stuk kouder dan de Noordpool, waar de gemiddelde temperaturen rond de -20 liggen.

 

Het landschap van de Zuidpool dat niet bedekt is met ijs, is vooral vulkanisch van aard. Miljoenen jaren lang heeft hier vulkanische activiteit plaatsgevonden, waardoor er een bijzonder ruig landschap is ontstaan.

 

Ook onder de ijskap zijn talloze vulkanen gevonden. In 2017 zijn er maar liefst 138 vulkanen geïdentificeerd, waarvan er 91 voordien nog niet bekend waren. Hiermee is Antarctica de grootste vulkanische regio ter wereld. De hoogste is vier kilometer hoog.

 

Volgens wetenschappers kunnen deze vulkanen  – hoewel ze slapend zijn – in de toekomst bij uitbarsting het voortbestaan van de mensheid ernstig bedreigen, aangezien ze de Antarctische ijskap van onderaf kunnen afsmelten en deze instabiel kunnen maken.

Bekijk in deze video de prachtige natuur van Antarctica.

 

Klimaat op Antarctica

Het klimaat op Antarctica is het koudst op aarde. Het sneeuwt er nauwelijks en de gierende winden kunnen gevoelstemperaturen veroorzaken van ver onder de -100 graden Celsius.

 

In feite is het gebied van de Zuidpool een ijskoude woestijn. Dit klinkt vreemd aangezien vrijwel het hele continent schuil gaat onder bevroren water. De zeer lage luchtvochtigheid schommelt vrijwel altijd rond de 0,03%.

Over Antarctica

Meer informatie
Weer en klimaat
Bereikbaarheid en vervoer
Reisdocumenten & Invoerbepalingen
Flora en Fauna
Zuiderlicht
Regio’s
Uitgebreide paklijst
Inspiratie Zuidpool

Inspiratie en verhalen

Ushuaia
Argentinië | Zuidpool | Patagonië
Zuidpool cruise van Ushuaia naar Antarctica
Wanneer je met een Zuidpool cruise van Ushuaia naar Antarctica reist, is Ushuaia natuurlijk wel het einde van de menselijke beschaving. Terwijl in Ushuaia de wereld ophoudt voor de één, begint hij voor de ander. Inderdaad, voor de reizigers die van Ushuaia naar Antarctica reizen met een Zuidpool cruise, is dit het begin van hun reis. Het vertrek uit Ushuaia markeert het begin van een avontuur, een ontdekkingsreis naar het uiterste zuiden van onze aarde. Een Zuidpool cruise is een avontuur!   BEKIJK HIER AL ONZE ZUIDPOOL CRUISES
Pinguïns
Zuidpool | Argentinië | Chili | Patagonië
Soorten pinguïns Antarctica
Lopen doen ze echter heel wat minder makkelijk. Ze waggelen van links naar rechts en als ze gebruik kunnen maken van de gladheid van het ijs, laten ze zich liever voorovervallen en maken een buikschuiver om zich voort te bewegen.
Walvissoorten, Antarctica
Zuidpool | Argentinië | Patagonië
Soorten walvissen in Antarctica
Het koude zeewater rond Antarctica is namelijk bijzonder rijk een plankton en krill, het begin van de voedselketen. En daar komen walvissen op af. In dit blog zetten we 8 soorten walvissen op een rijtje die je kan spotten tijdens je reis naar Antarctica.
Zuidpool
Antarctische Schiereiland
De enorme ijskap die het schiereiland bedekt, bedekt ook een reeks rotseilanden, die onderling worden gescheiden door diepe kanalen, waarvan de bodems op een diepte liggen die aanzienlijk onder het huidige zeeniveau ligt. Deze diepe kanalen stammen uit de ijstijd, toen de zeespiegel aanzienlijk lager lag. De eilanden worden allemaal met elkaar verbonden door de enorme ijskap die erbovenop ligt.   Tegenwoordig is het Antarctische schiereiland bezaaid met talloze onderzoeksstations, maar desalniettemin is een bezoek aan dit deel van de Zuidpool een absolute belevenis vanwege de prachtige, afgelegen en vooral onaangetaste natuur.
Antarctica
Zuidpool
Antarctica Reizen: Praktische Reistips
Antarctica is het meest onontdekte, gure en buitengewone werelddeel op onze planeet en spreekt voor velen tot de verbeelding. Bovendien is er van een ‘vakantie naar Antarctica’ geen sprake, je gaat op expeditie naar Antarctica. Varend over een eindeloze oceaan, met steenkoude snijdende wind om uiteindelijk voet aan wal te zetten op de verblindend witte ijsmassa’s van het meest zuidelijke continent.   Hoewel de Zuidpool guur en hard kan zijn, geven de serene rust en de schilderachtige windluwe baaien dit deel van de wereld ook een heel vredig gevoel, een gevoel van zachtheid en warmte. Hier hobbelen babyzeehondjes over het ijs, waggelen komische pinguïns naar de rand van een ijsklif om zich van metershoog het koude water in de storten.
Bekijk meer inspiratie

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Profielfoto Robbert Kloosterman
Creating Stories Robbert Kloosterman Specialisme: Argentinië / Chili / Faeröer eilanden / Groenland / IJsland / Zuidpool / Patagonië
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
De beste reistijd om naar de Zuidpool te gaan zijn de maanden december en januari, voor ons de winterperiode. Het seizoen voor de cruises naar Antarctica gaan van november t/m maart. Lees meer over de beste reistijd
Voor de expedities wordt gebruik gemaakt van verschillende schepen. Dit zijn de m/v Ortelius, m/v Hondius en de Spirit of Enderby. Deze schepen zijn allemaal ijsversterkte schepen, die speciaal zijn ontworpen voor de expeditie reizen in het Zuidpoolgebied, zodat de schepen makkelijk door een pakijs kunnen varen.
De reizen naar de Zuidpool vertrekken vanuit Argentinië, Chili of Nieuw-Zeeland. Vanuit Argentinië vertrekken de expedities in Ushuaia. In Chili begint de expeditie in Punta Arenas. De expedities vanuit Nieuw-Zeeland gaan vanuit de haven van Bluff. Bekijk hier de reizen naar de Zuidpool
Voor een reis naar de Zuidpool dien je een paspoort te hebben die nog minimaal 6 maanden geldig is na terugkeer van de reis. Lees hier meer over reisdocumenten voor de Zuidpool
Een reis naar de Zuidpool brengt je naar ongerepte, ruige sneeuwlandschappen, gletsjers, drijvende ijsbergen. Ook kom je veel wildlife tegen zoals pinguïns, orka’s en walvissen. De reis naar het witte continent toe is al schitterend. Zo kom je onderweg over de Drake Passage, één van de wildste zeeën op aarde. Middels expeditie cruises kan je kennis maken met deze schitterende natuur.
De gemiddelde temperatuur op het koudste gebied op aarde ligt op -50 graden, die in de winter zelfs naar de -90 graden kan zakken. De gevoelstemperatuur kan zelfs dalen tot ver beneden -100 graden Celsius. Het klimaat op de Zuidpool kan je dus omschrijven als ijskoude vlaktes, gierende wind en extreme droogte. Lees hier meer over het weer en klimaat op de Zuidpool

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge