Het zuidpoolgebied (Antarctica) is het koudste gebied op aarde, gelegen binnen de zuidpoolcirkel. Dit gebied vormt geen staatkundige eenheid, maar de status is vastgelegd door twaalf landen in Washington, het zogenaamde Antarctisch Verdrag.

Hoewel er in het verleden over de Zuidpool veel is gediscussieerd wie er aanspraak kon maken op (delen van) de Zuidpool, is het Antarctisch verdrag een goede oplossing om de vrede te bewaren.

Geografische ligging

Natuurlijk is Antarctica vanuit alle richtingen bereikbaar. Vanuit het zuidelijkste punt van Zuid-Amerika, vanuit Ushuaia om precies te zijn, is de afstand echter het kleinst. Om die reden vertrekken vanaf hier de meeste Zuidpool-cruises richting het Antarctisch Schiereiland.

Het Antarctisch Schiereiland is de lange landtong die in noordelijke richting naar Zuid-Amerika wijst.

Landschap en ijskap

In tegenstelling tot de Noordpool ligt de Zuidpool op het land in plaats van in zee. Hierdoor is de ijslaag op de Zuidpool een stuk dikker dan die van de Noordpool. Daarnaast is de Zuidpool met een gemiddelde temperatuur rond de -50 ook een stuk kouder dan de Noordpool, waar de gemiddelde temperaturen rond de -20 liggen.

Het landschap van de Zuidpool dat niet bedekt is met ijs, is vooral vulkanisch van aard. Miljoenen jaren lang heeft hier vulkanische activiteit plaatsgevonden, waardoor er een bijzonder ruig landschap is ontstaan.

Ook onder de ijskap zijn talloze vulkanen gevonden. In 2017 zijn er maar liefst 138 vulkanen geïdentificeerd, waarvan er 91 voordien nog niet bekend waren. Hiermee is Antarctica de grootste vulkanische regio ter wereld. De hoogste is vier kilometer hoog.

Volgens wetenschappers kunnen deze vulkanen  – hoewel ze slapend zijn – in de toekomst bij uitbarsting het voortbestaan van de mensheid ernstig bedreigen, aangezien ze de Antarctische ijskap van onderaf kunnen afsmelten en deze instabiel kunnen maken.

Bekijk in deze video de prachtige natuur van Antarctica.

Klimaat op Antarctica

Het klimaat op Antarctica is het koudst op aarde. Het sneeuwt er nauwelijks en de gierende winden kunnen gevoelstemperaturen veroorzaken van ver onder de -100 graden Celsius.

In feite is het gebied van de Zuidpool een ijskoude woestijn. Dit klinkt vreemd aangezien vrijwel het hele continent schuil gaat onder bevroren water. De zeer lage luchtvochtigheid schommelt vrijwel altijd rond de 0,03%.

Over de Zuidpool

Wat je graag wilt weten
Weer en klimaat
Flora en Fauna
Beste reistijd
Regio’s
Onze Zuidpoolreizen
Bereikbaarheid en vervoer
Zuiderlicht
Reisdocumenten en Invoerbepalingen
Uitgebreide paklijst

Inspiratie en verhalen over de Zuidpool

We are Creating Stories - what's your story?
Zuidpool
Pinguïns, Falklandeilanden
Stanley, ook wel bekend als Port Stanley, is de hoofdstad van de Falklandeilanden. En hoewel veel mensen een bepaald beeld hebben bij een hoofdstad, is het in feite niet meer dan een gemoedelijk dorpje. Met slechts 2.460 inwoners heeft de hoofdstad winkels, een haven, een museum en een overheidsgebouw. Kortom, het is een klein, maar bijzonder bedrijvig stadje. Stanley ligt op Oost-Falklan
Zuidpool
Koningspinguïns Falklands
De Falklandeilanden kennen we natuurlijk bijna allemaal van de korte maar heftige oorlog tussen Engeland en Argentinië begin jaren tachtig. Maar wist je ook dat dit archipel voor de kust van Argentinië een geweldige bestemming is voor een natuurreis? De Falklandeilandengroep is een verborgen juweel waarvan veel mensen niet weten dat hier buitengewoon mooie natuur te vinden is. Wanneer j
Zuidpool
IJsbergen, Antarctica
Graham Land is het noordelijkste deel van het Antarctisch Schiereiland en wordt gekarakteriseerd door grillige kusten, talloze kleine basalten eilandjes voor de kust en vooral ijs, veel ijs. Graham Land is een deel van Antarctica dat wordt gedomineerd door vulkanen en vooral is opgebouwd uit vulkanisch gesteente. Met een cruise naar de Zuidpool passeer je Graham Land ook. Hoewel deze v
Zuidpool
Zuidelijke Orkney-eilanden
De Zuidelijke Orkney-eilanden is een archipel gelegen in de zuidelijke Atlantische Oceaan. Het is een extreem ruige, rotsachtige groep eilanden die grotendeels met ijs en sneeuw bedekt zijn. De eilandengroep bestaat uit vier grote eilanden en een fiks aantal kleinere eilandjes. De zuidelijke Orkney-eilanden liggen op ongeveer 600 kilometer ten noordoosten van de punt van het Antarctisch S
Zuidpool
10 feiten over Antarctica
Het koudste continent en de grootste woestijn op aarde waar per jaar net zo weinig sneeuw en regen valt als in de Sahara woestijn is Antarctica. Desondanks is het continent voor 99% bedekt met sneeuw en ijs. De koudste temperatuur ooit gemeten op Antarctica was op een hoogte van 3,5 km en lag op -89,2°C. Hier vind je 10 feiten en meer informatie over Antarctica, een bijzondere continent. 1.