• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Antarctische Schiereiland

|

Het Antarctische schiereiland maakt deel uit van het grotere schiereiland West-Antarctica en steekt 1.300 kilometer uit van de lijn tussen Cape Adams (Weddell Zee) en een punt op het vasteland, ten zuiden van de Eklund-eilanden. Vuurland – of Tierra del Fuego – is het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika en ligt op ‘slechts’ 1.000 kilometer afstand van het noordelijkste deel van het Antarctische Schiereiland. De zee die beide punten scheidt heet de Drake Passage.

De enorme ijskap die het schiereiland bedekt, bedekt ook een reeks rotseilanden, die onderling worden gescheiden door diepe kanalen, waarvan de bodems op een diepte liggen die aanzienlijk onder het huidige zeeniveau ligt. Deze diepe kanalen stammen uit de ijstijd, toen de zeespiegel aanzienlijk lager lag. De eilanden worden allemaal met elkaar verbonden door de enorme ijskap die erbovenop ligt.

 

Tegenwoordig is het Antarctische schiereiland bezaaid met talloze onderzoeksstations, maar desalniettemin is een bezoek aan dit deel van de Zuidpool een absolute belevenis vanwege de prachtige, afgelegen en vooral onaangetaste natuur.

Unieke geologie

Het schiereiland is erg bergachtig: de hoogste toppen rijzen tot een hoogte van rond de 2.800 meter. De hoogste pieken van het schiereiland zijn onder andere Mount Castro, Mount Coman, Mount Gilbert, Mount Jackson en Mount Hope. De hoogste bergpiek is 3.239 meter hoog en heeft de naam Mount William.

 

Geologisch worden de bergen op het Antarctisch Schiereiland gezien als de voortzetting van de Andes van Zuid-Amerika. Dit is te zien aan de onderzeese bergrug die tussen beide continenten onder water ligt. Aangezien deze bergtoppen aanzienlijk minder hoog zijn, zijn ze na de laatste ijstijd onder water komen te liggen onder invloed van de rijzende zeespiegel.

 

Op het Antarctische Schiereiland zijn verschillende vulkanen te vinden. Het ontstaan van deze vulkanen heeft te maken met de platentektoniek in deze regio van de Bransfield kloof in het westen en Larsen kloof in het oosten.

Landschap, gletsjers en ijskap Antarctische Schiereiland

Op het schiereiland zelf is er een typische Antarctische toendra. Je vind er veel gletsjers en het schiereiland heeft steile hellingen met daarbovenop de gletsjers die als vingers uit het ijsveld Larsen Ice Shelf steken. Andere ijsvelden op het schiereiland zijn onder andere de George VI Ice Shelf, Wilkins Ice Shelf, Wordie Ice Shelf en de Bach Ice Shelf. De ijskap van Filchner-Ronne ligt ten oosten van het schiereiland.

De ijskap op het Antarctische schiereiland ligt relatief laag in vergelijking met andere ijsvelden. Andere ijsvelden, zoals in de Andes, de Himalaya of de Rocky Mountains, liggen soms hoger dan 4-5 kilometer en ver van het relatief warme zeewater. Op die manier zijn ze dus minder kwetsbaar voor klimaatverandering. De ijskap op het Antarctisch Schiereiland is mede vanwege de kleine omvang en lage ligging aanzienlijk kwetsbaarder.

Deze gevoeligheid wordt duidelijk uit veelvuldige ineenstortingen van ijskappen en het sterk terugtrekken van gletsjers. Desalniettemin zal je tijdens een reis naar Antarctica veel ijs zien, want het totale Antarctische Schiereiland beslaat een oppervlakte van 522.000 km2 (13 keer Nederland) en is voor 80% bedekt met ijs.

Arctische vegetatie

De kusten van het schiereiland hebben het mildste klimaat van heel Antarctica. Tijdens de zomermaanden zijn de rotsen ijsvrij en de arctische vegetatie komt tijdens het groeiseizoen kort tot leven. Mossen, korstmossen en algen bedekken de rotsen. Deze plantensoorten hebben zich aangepast aan de ruwe leefomgeving. Met name de korstmossen geven de voorkeur aan de vochtige gebieden aan de kust.

 

De meest voorkomende korstmossen zijn soorten Usnea en Bryoria. De twee bloeiende plantensoorten van Antarctica, het Antarctische haargras en een Antarctische vetplant zijn te vinden op de noordelijke en westelijke delen van het Antarctische schiereiland, inclusief de eilanden voor de kust, waar het klimaat relatief mild is.

Zeedieren rond het Arctische Schiereiland

In de zeeën rond het schiereiland is veel Antarctische krill te vinden. Hier komen dan ook grotere zeedieren op af. Want de dieren die rond Antarctica leven, eten het voedsel dat ze in de zee vinden. Daarom vind je hier dus veel dieren zoals zeevogels, zeehonden en pinguïns. In het bijzonder heb je de volgende zeehondensoorten: luipaardzeehond, Weddell-zeehond, de enorme zuidelijke zeeolifant en de krabbeneterzeehond.

 

Pinguïnsoorten die op en rond het schiereiland voorkomen, vooral in de buurt van de punt en de omliggende eilanden, zijn de kinbandpinguïn, keizerspinguïn, gentoo-pinguïn en de Adelie-pinguïn. Petermann Island is de zuidelijkste kolonie van gentoo-pinguïns ter wereld.

 

De rotskusten op het schiereiland zijn een uitstekende afgelegen locatie die kan dienen als kolonie. Daarom keren veel pinguïns hier dan ook jaarlijks terug. Sommige van deze pinguïnkolonies hebben populaties van wel 10.000 pinguïns. Hiervan zijn de grootste kolonies die van de kinband en gentoo. De enige broedkolonie van keizerspinguïns in West-Antarctica ligt op de Dion-eilanden. Dit ligt in Marguerite Bay aan de westkust van het schiereiland. Concluderend, de rest van de keizerspinguïns broeden in Oost-Antarctica.

Zeevogels in West-Antarctica

De volgende zeevogels van de Zuidelijke Oceaan en West-Antarctica worden op het schiereiland aangetroffen. Hieronder vind je onder meer de ​​zuidelijke stormvogel, de Kaapse stormvogel, de sneeuwstormvogel en de kleine Wilson’s stormvogel. Maar ook de grote zuidpool jager, de bruine jager, de kelpmeeuw en de Antarctische stern.

 

Al met al is een bezoek aan het Antarctisch Schiereiland een absolute must voor liefhebbers van ongerepte natuur en afgelegen bestemmingen. In deze uithoek van de wereld kom je alleen in gezelschap van gelijkgestemden, dus echte liefhebbers. Je vaart tussen walvissen, passeert gigantische vogelkolonies, bezoekt pinguïns en maakt Zodiac-excursies. Bekijk onze Zuidpool reizen.

Een reis maken naar het Antarctische schiereiland?

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Profielfoto Robbert Kloosterman
Creating Stories Robbert Kloosterman Specialisme: Argentinië / Chili / Faeröer eilanden / Groenland / IJsland / Zuidpool / Patagonië
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
De beste reistijd om naar de Zuidpool te gaan zijn de maanden december en januari, voor ons de winterperiode. Het seizoen voor de cruises naar Antarctica gaan van november t/m maart. Lees meer over de beste reistijd
Voor de expedities wordt gebruik gemaakt van verschillende schepen. Dit zijn de m/v Ortelius, m/v Hondius en de Spirit of Enderby. Deze schepen zijn allemaal ijsversterkte schepen, die speciaal zijn ontworpen voor de expeditie reizen in het Zuidpoolgebied, zodat de schepen makkelijk door een pakijs kunnen varen.
De reizen naar de Zuidpool vertrekken vanuit Argentinië, Chili of Nieuw-Zeeland. Vanuit Argentinië vertrekken de expedities in Ushuaia. In Chili begint de expeditie in Punta Arenas. De expedities vanuit Nieuw-Zeeland gaan vanuit de haven van Bluff. Bekijk hier de reizen naar de Zuidpool
Voor een reis naar de Zuidpool dien je een paspoort te hebben die nog minimaal 6 maanden geldig is na terugkeer van de reis. Lees hier meer over reisdocumenten voor de Zuidpool
Een reis naar de Zuidpool brengt je naar ongerepte, ruige sneeuwlandschappen, gletsjers, drijvende ijsbergen. Ook kom je veel wildlife tegen zoals pinguïns, orka’s en walvissen. De reis naar het witte continent toe is al schitterend. Zo kom je onderweg over de Drake Passage, één van de wildste zeeën op aarde. Middels expeditie cruises kan je kennis maken met deze schitterende natuur.
De gemiddelde temperatuur op het koudste gebied op aarde ligt op -50 graden, die in de winter zelfs naar de -90 graden kan zakken. De gevoelstemperatuur kan zelfs dalen tot ver beneden -100 graden Celsius. Het klimaat op de Zuidpool kan je dus omschrijven als ijskoude vlaktes, gierende wind en extreme droogte. Lees hier meer over het weer en klimaat op de Zuidpool

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge